Cara Memotivasikan Diri Semasa Diet - GueSehat.com

Adakah anda pernah merasa kehilangan ketika anda berusaha menurunkan berat badan? Ini biasanya berlaku, terutama setelah melakukan pelbagai cara tetapi berat badan tidak turun. Dipetik dari healthline.com, agar anda terus bersemangat untuk menurunkan berat badan, cubalah kaedah ini untuk memotivasikan diri anda!

Tentukan Sebabnya

Tentukan dengan jelas semua sebab anda ingin menurunkan berat badan. Sekiranya anda boleh, perhatikan semua alasan ini. Ini akan membantu anda tetap komited dan bermotivasi untuk mencapai matlamat penurunan berat badan anda. Cubalah baca setiap hari tujuan itu, agar tidak mudah tergoda jika ada perkara yang boleh menggagalkan program penurunan berat badan anda.

Sebab-sebab untuk menurunkan berat badan boleh menjadi pelbagai, seperti untuk mencegah diabetes atau ingin memakai pakaian dalam ukuran yang lebih kecil. Ramai orang mula terdorong untuk menurunkan berat badan apabila doktor mengesyorkannya. Walau bagaimanapun, penyelidikan menunjukkan bahawa penurunan berat badan lebih berjaya jika keinginan datang dari dalam.

Harapan Harus Realistik

Banyak diet atau produk diet mendakwa dapat menurunkan berat badan dengan cepat dengan cara yang mudah. Walau bagaimanapun, kebanyakan pengamal sebenarnya mengesyorkan menurunkan berat badan 1-2 kg seminggu. Menetapkan matlamat yang tidak dapat dicapai hanya akan membuat anda kecewa dan cepat berputus asa. Oleh itu, tetapkan matlamat yang boleh anda capai.

Bersikap realistik dalam menetapkan matlamat yang ingin dicapai. Menurut penyelidikan, orang yang menetapkan matlamat yang realistik lebih cenderung untuk mengekalkan atau mengekalkan berat badan mereka dalam jangka panjang. Penurunan berat badan sering dikaitkan dengan pelbagai faedah, seperti gula darah dan tekanan darah yang lebih terkawal, kurang sakit sendi, dan penurunan risiko barah tertentu.

Fokus pada Proses

Ramai orang yang ingin menurunkan berat badan hanya memfokus pada hasil dan bukannya proses yang mereka lakukan. Sekiranya anda terlalu fokus pada hasilnya, program penurunan berat badan akan menjadi sukar dan mengurangkan motivasi anda. Sebilangan besar orang merasa sukar ketika mereka ingin mencapai hasil yang diinginkan.

Kajian yang melibatkan 126 wanita menunjukkan bahawa mereka yang lebih fokus pada proses cenderung menurunkan berat badan dan tidak melakukan perkara yang boleh menggagalkan program diet, berbanding dengan mereka yang memfokuskan pada hasil.

Pilih Pelan yang Sesuai dengan Gaya Hidup Anda

Cari rancangan penurunan berat badan yang boleh anda patuhi. Elakkan rancangan yang hampir mustahil untuk diikuti, jika dilakukan dalam jangka masa panjang. Walaupun terdapat banyak jenis diet, tidak semuanya sesuai untuk gaya hidup anda. Elakkan diet ketat yang hanya membuat anda sengsara dan menambah selera makan anda.

Pertimbangkan untuk membuat program atau rancangan penurunan berat badan anda sendiri. Perubahan tabiat makan terbukti dapat membantu mengurangkan berat badan, seperti:

  • Kurangkan pengambilan kalori.
  • Kurangkan bahagian makan.
  • Kurangkan kekerapan makan.
  • Kurangkan makanan goreng dan pencuci mulut.
  • Penggunaan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Anda berhak meraikan!

Menurunkan berat badan tidak mudah. Oleh itu, apabila berjaya menurunkan berat badan, raikanlah agar anda tetap bermotivasi. Beri diri anda hadiah apabila anda berjaya mencapai matlamat tertentu. Media sosial adalah tempat yang bagus untuk berkongsi cerita mengenai kejayaan anda menurunkan berat badan dan mendapatkan sokongan orang lain.

Sekiranya anda mencapai tujuan tertentu, seperti bersenam 5 kali seminggu, raikanlah dengan memberikan rawatan kepada diri sendiri. Walau bagaimanapun, penting untuk memilih hadiah yang tepat. Elakkan memberi hadiah kepada diri sendiri dengan makanan, barang mahal, dan barang yang tidak diperlukan. Lebih baik memberi penghargaan kepada diri sendiri dengan rawatan, seperti manikur dan pedikur, pergi menonton wayang, membeli buku, atau mengikuti kelas memasak. (TI / AS)