Kelebihan Waktu Berkualiti dengan Anak - GueSehat.com

Kesibukan dan rutin harian kadang-kadang menyukarkan ibu dan ayah menghabiskan masa dengan anak-anak. Bagaimana tidak, semasa ibu dan ayah pergi ke pejabat pada waktu pagi, si kecil masih tidur.

Sementara itu, semasa ibu dan ayah pulang pada waktu malam, si kecil sudah tidur. Kesannya, masa untuk bertemu, bermain, atau bercakap sangat terhad, bahkan beberapa jam.

Tetapi walaupun anda tidak mempunyai banyak masa, anda tetap dapat menghabiskan masa yang berkualiti dengan si kecil! Sebabnya, masa berkualiti tidak hanya dilihat dari jumlah masa bersama, tetapi juga bagaimana masa itu dihabiskan.

Anda mempunyai masa yang berkualiti dengan anak-anak dapat memberikan banyak faedah untuk perkembangan mereka. Ingin tahu apakah faedah melakukan masa yang berkualiti dengan anak-anak dan perkara-perkara apa yang boleh dilakukan? Ayuh, lihat penerangan berikut!

Kebaikan Masa Berkualiti dengan Anak-anak

Apabila mereka menghabiskan masa yang berkualiti dengan anak-anak mereka, Ibu dan Ayah bukan sahaja mencipta kenangan indah dalam hidup mereka, tetapi juga menyokong perkembangan mereka untuk masa depan mereka. Dengan lebih terperinci, berikut adalah faedah melakukan masa berkualiti dengan anak-anak.

1. Dapat mengenali anak dengan lebih baik

Mungkin Ibu dan Ayah sudah merasakan bahawa mereka mengenali anak kecil mereka dengan baik, tetapi sebenarnya hanya sebahagian daripadanya. Luangkan lebih banyak masa dengan anak kecil anda dan percayalah bahawa terdapat banyak perkara mengejutkan yang tidak diketahui oleh ibu dan ayah sebelum ini.

Apabila ibu dan ayah meluangkan masa dengan anak-anak mereka, mereka akan merasa sangat gembira, mereka tidak akan teragak-agak untuk berkongsi setiap perincian dalam hidup mereka. Dia akan merasakan bahawa dia mempunyai seseorang yang dapat dia percayai dan menjadi tempat untuk mencurahkan semua kebahagiaannya kepada kebimbangan hariannya.

2. Tunjukkan kepada anak-anak bahawa ibu bapa mereka menjaga

Apabila ibu dan ayah meluangkan masa dari kesibukan mereka untuk melakukan dan menikmati saat-saat bersama anak-anak mereka, mereka akan melihat dan mengingatnya. Ini membuatkan si anak juga merasa bahawa dia adalah perkara terpenting di dunia ini untuk Ibu dan Ayah. Emosi positif seperti ini dapat membantu anak anda merasa lebih selamat dan yakin.

3. Membantu meningkatkan keyakinan diri anak-anak

Tidak semua kanak-kanak bersedia dan mempunyai keberanian untuk bercakap secara terbuka atau merasa yakin. Hubungan anak-anak dengan ibu bapa dan adik-beradik mereka dapat membantu membina keperibadian mereka.

Apabila ibu bapa meluangkan masa dan menghabiskan masa yang berkualiti dengan anak-anak mereka, mereka dapat berpeluang untuk mengetahui perkara-perkara apa yang mungkin mengganggu mereka. Selain itu, ibu bapa juga dapat menolong anak-anak mengatasi kegelisahan atau ketakutan mereka, serta membina keyakinan diri.

4. Memastikan kanak-kanak mendapat perhatian yang mencukupi

Kadang-kadang, apabila ibu bapa tidak menghabiskan banyak waktu dengan anak-anak mereka, itu boleh mendorong anak-anak melakukan banyak perkara untuk mendapatkan perhatian ibu bapa mereka. Situasi seperti ini boleh mempengaruhi tingkah laku anak pada masa akan datang.

Namun, jika ibu bapa meluangkan masa dengan anak-anak mereka, itu dapat membuat mereka merasa dijaga, disayangi, dan diinginkan, sehingga mereka tidak akan memperlihatkan tingkah laku mencari perhatian.

5. Menguatkan ikatan atau ikatan

Untuk membina hubungan yang lebih baik dengan anak-anak, ibu bapa harus meluangkan lebih banyak masa dengan mereka. Semasa meluangkan masa bersama, ibu bapa dan anak-anak dapat mengetahui banyak perkara antara satu sama lain. Menghabiskan masa dan mengetahui perincian penting kehidupan masing-masing akan membina ikatan yang lebih kuat antara anak dan ibu bapa.

Bagi anak-anak, ibu bapa adalah kehidupan mereka, jadi menghabiskan banyak masa bersama dapat membuat mereka sangat bahagia. Sebagai ibu bapa juga, Ibu dan Ayah pastinya tidak mahu melewatkan banyak momen penting untuk anak kecil mereka, bukan?

Ingatlah bahawa kadang-kadang anda tidak mempunyai banyak masa dengan anak-anak anda. Apabila mereka semakin tua, mereka mungkin lebih sibuk dengan diri mereka sendiri atau dengan kalangan rakan mereka. Oleh itu, seboleh-bolehnya selalu luangkan masa di luar kesibukan dan nikmati masa bersama si kecil. (AS)

Baca juga: Selamat dan Bersesuaian dengan Sukan dengan Anak Kecil Anda

Sumber

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Menghabiskan Masa Bersama Anak - Manfaat dan Idea".