Makanan Menurunkan Kolesterol untuk Wanita Hamil - GueSehat

Kehamilan sering dijadikan alasan untuk Ibu makan sebanyak mungkin. Sebenarnya, anda harus memperhatikan diet dan pengambilan nutrien yang anda mahu makan. Sekiranya anda makan terlalu banyak, ia sebenarnya dapat meningkatkan kadar kolesterol anda.

Nah, kadar kolesterol tinggi semasa kehamilan, apalagi tidak terkawal, dapat meningkatkan risiko strok atau serangan jantung. Oleh itu, ibu harus mencegah lonjakan kadar kolesterol semasa kehamilan. Jadi, apakah makanan penurun kolesterol untuk wanita hamil yang perlu diketahui?

Makanan Menurunkan Kolesterol untuk Wanita Hamil

Semasa mengandung, tahap kolesterol secara semula jadi meningkat. Menurut pakar pemakanan dari Amerika Syarikat, Carolyn Gundell, kadar kolesterol boleh meningkat sebanyak 25-50% pada trimester kedua dan ketiga. Oleh itu, sangat penting untuk menjaga tahap kolesterol tetap stabil.

Namun, jika anda sudah mempunyai kadar kolesterol tinggi semasa hamil, berjumpa doktor dengan kerap. Ibu mungkin disarankan untuk mengamalkan diet yang sihat. Kerana wanita hamil perlu memperhatikan pengambilan nutrisi, terutama menjaga kadar kolesterol tetap stabil, berikut adalah makanan penurun kolesterol untuk diketahui oleh wanita hamil!

1. Lobak

Lobak adalah salah satu makanan penurun kolesterol untuk wanita hamil yang boleh menjadi pilihan. Seperti diketahui, wortel adalah sayur-sayuran yang kaya dengan serat dan antioksidan, dan rendah kalori. Inilah sebabnya mengapa lobak merah baik untuk kesihatan jantung dan mengekalkan berat badan yang ideal.

2. Epal

Buah ini juga boleh menjadi pilihan makanan penurun kolesterol untuk wanita hamil, anda tahu. Epal mengandungi pektin, serat larut yang penting untuk menurunkan kolesterol. Menurut penyelidikan, makan epal secara berkala dapat mengurangkan kadar kolesterol total. Di samping itu, kandungan fenolik pada kulit epal dapat meningkatkan aliran darah.

3. Teh

Adakah anda tahu bahawa teh dapat meningkatkan kesihatan jantung? Ya, katekin dalam teh membantu mengaktifkan oksida nitrat, yang penting untuk tekanan darah yang sihat. Selain itu, katekin juga dapat menghambat sintesis kolesterol dan membantu mencegah pembekuan darah. Kandungan quercetin dalam teh juga dapat meningkatkan fungsi saluran darah dan mengurangi peradangan.

4. Sayuran Hijau

Sayuran hijau, seperti kangkung dan bayam, mengandungi lutein dan karotenoid yang baik untuk kesihatan jantung. Selain itu, sayuran hijau dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dengan mengikat asid hempedu dan menjadikan tubuh mengeluarkan lebih banyak kolesterol. Menurut penyelidikan, lutein yang terdapat dalam sayuran hijau juga dapat menurunkan kadar kolesterol jahat.

5. Bawang putih

Bawang putih juga merupakan salah satu pilihan makanan penurun kolesterol untuk ibu hamil. Tidak hanya digunakan sebagai bahan untuk memasak, bawang putih juga telah lama digunakan sebagai ubat tradisional. Menurut penyelidikan, bawang putih dapat menurunkan tekanan darah dan kolesterol total atau kolesterol jahat.

6. Oat

mengikut Jurnal Pemakanan British Oat mengandungi beta-glukan, yang merupakan serat larut yang menurunkan kadar kolesterol jahat. Selain itu, berdasarkan penelitian, makan oat dapat menurunkan kolesterol total sebanyak 5% dan kolesterol jahat sebanyak 7%.

7. Tuna

Adakah anda suka makan ikan, terutamanya tuna? Sekiranya demikian, makanan yang anda sukai ini dapat meningkatkan kadar kolesterol baik dan mengurangkan keradangan dan risiko strok, anda tahu. Asid lemak omega-3 yang terdapat dalam tuna juga dapat menurunkan kadar trigliserida, yang merupakan faktor risiko penyakit jantung.

Itulah tujuh makanan penurun kolesterol untuk wanita hamil yang boleh menjadi pilihan. Jangan lupa memasukkan tujuh makanan di atas dalam menu harian anda, OK! (AS)

Rujukan

Garis Kesihatan. 2015. Bagaimana Menguruskan Tahap Kolesterol Anda Semasa Kehamilan .

Garis Kesihatan. 2018. 13 Makanan Penurun Kolesterol untuk Diet Anda .

Ibu Bapa Menangis Pertama. 2018. Tahap kolesterol semasa Kehamilan - Normal, Tinggi, dan Rendah .

Pengemasan yang Baik. 2020. 40 Makanan Sedap yang Dapat Membantu Menurunkan Kolesterol Anda .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found