perbezaan antara kentang dan nasi untuk diet - guesehat.com

Bagi orang Indonesia, nasi adalah makanan ruji yang mesti dimakan untuk mengisi perut setiap hari. Sekiranya anda belum makan nasi, rasanya anda belum makan dan perut anda tidak terasa kenyang. Sebenarnya, terdapat banyak alternatif makanan lain yang kaya dengan karbohidrat, salah satunya adalah kentang. Walaupun nasi dan kentang mempunyai kandungan nutrien yang hampir sama, tidak jarang bagi sesetengah orang menganggap bahawa kentang lebih baik dan lebih sihat daripada nasi. Adakah betul? Ayuh, mari kita periksa perbandingan pemakanan kedua-dua makanan tersebut!

Lemak dan Protein

Kentang dan nasi mempunyai kandungan lemak yang sangat sedikit, iaitu kurang dari 1 gram setiap hidangan. Oleh itu, kedua-dua makanan ini sebenarnya baik untuk anda yang mengehadkan pengambilan lemak. Satu cawan beras putih mengandungi kira-kira 242 kalori, beras merah 216 kalori, dan kentang panggang (kentang bakar) mengandungi 230 kalori. Namun, beras lebih tinggi dari segi kandungan protein, iaitu sekitar 4.5-5 gram per cawan, berbanding kentang yang hanya mengandungi 3 gram protein.

Serat

Kulit kentang berperanan menjaga pemakanan dan meningkatkan jumlah serat, menurut Washington State Potato Commission. Kentang tanpa kulit mengandungi 2.3 gram serat, dan akan meningkat menjadi 3 gram apabila dimakan bersama kulit. Sementara beras putih hanya mengandungi 0.6 gram dan beras perang 3.5 gram serat setiap cawan.

Vitamin

Kentang mempunyai jumlah vitamin B6 yang lebih tinggi, sehingga separuh daripada keperluan harian B6. Sebaliknya, beras hanya memenuhi sepertiga keperluan vitamin B6 anda. Kentang juga menyediakan 45% keperluan harian vitamin C dan sejumlah kecil tiamin, riboflavin, dan folat. Beras lebih unggul dengan kandungan 10% niacin, sedikit riboflavin dan tiamin, dan 180 mikrogram folat.

Mineral

Kerana tumbuh di tanah, kentang mempunyai kandungan mineral yang lebih tinggi daripada beras. Kentang mengandungi 5 kali jumlah kalsium, 2 kali jumlah fosforus, dan 14 kali jumlah kalium daripada beras putih. Untuk zat besi, kandungan beras masih lebih tinggi, iaitu hingga 3 kali lebih tinggi daripada kentang bakar. Kedua-duanya mengandungi zink dan magnesium yang hampir setiap hidangan.

Indeks Glikemik

Indeks glisemik adalah ukuran untuk menentukan sama ada makanan berpotensi meningkatkan kandungan gula dalam darah. Semakin rendah indeks glisemik, semakin baik makanan untuk tubuh. Kandungan indeks glisemik dalam kentang dan beras berbeza-beza, bergantung pada jumlah dan jenis beras atau kentang yang anda makan. Tetapi menurut Pusat Perubatan Universiti Harvard, kentang putih bersaiz sederhana mempunyai nilai indeks glisemik 50, diikuti beras merah dan beras putih masing-masing dengan 55 dan 64 titik indeks glisemik. Kentang Russet mempunyai indeks glisemik yang lebih tinggi, mencapai 85.

Karbohidrat

Kentang dan nasi kedua-duanya diketahui mempunyai kandungan karbohidrat yang tinggi. Namun, kentang sering dianggap lebih sihat kerana mengandungi lebih sedikit karbohidrat. Andaian itu ternyata benar, anda tahu. Sebenarnya, 100 gram kentang russet berkulit mengandungi 21.4 gram karbohidrat dan kentang kulit merah hanya mengandungi 19.6 gram karbohidrat. Jumlah ini lebih sedikit jika dibandingkan dengan karbohidrat dalam beras putih (per 100 gram), yang mencapai 28.6 gram, dan beras perang sebanyak 23.5 gram.