Memahami maksud bahasa badan - guesehat.com

Kadang kala, seseorang tidak perlu mengucapkan satu kata pun untuk menyatakan mesej dengan jelas. Bahasa badan sama pentingnya dengan komunikasi lisan, sering menggambarkan mesej atau perasaan sebenar seseorang.

Bolehkah anda membaca bahasa tubuh orang yang paling dekat dengan anda? Atau adakah perasaan yang ingin anda tekan sebenarnya dapat dilihat dalam ekspresi dan gerak isyarat yang di luar pengetahuan anda? Berikut adalah beberapa makna bahasa badan, seperti yang dipetik dari WebMD.

Menjilat Bibir

Mungkin anda hanya melamun tentang makanan. Tetapi untuk percakapan anda, menjilat bibir dapat ditafsirkan sebagai tarikan seksual. Anda juga boleh membasahi bibir semasa anda bercakap mengenai pasangan anda, yang bermaksud anda sebenarnya merasa puas secara seksual.

berjabat tangan

Gegaran sinonim dengan kesan pertama. Genggaman yang tegas, tegas, dan tulus dapat menunjukkan bahawa anda ramah dan yakin. Cengkaman yang lemah dan lemas biasanya bermaksud anda ragu-ragu. Berapa lama anda memegang tangan seseorang sambil berjabat tangan juga mempunyai makna tersendiri. Melepaskan genggaman anda terlalu cepat semasa berjabat tangan biasanya menunjukkan bahawa anda malu.

Mengangguk

Menggeliat kepala anda ketika anda melakukan perbualan bermakna anda kelihatan berminat dan setuju dengan orang lain. Nod bermaksud anda memahami apa yang diperkatakan. Walaupun jika anda mengangguk semasa bercakap, anda dapat meyakinkan orang lain untuk bersetuju dengan pendapat anda.

Postur badan

Postur membungkuk menunjukkan bahawa anda tidak bersemangat dan menghadapi masalah. Menurut penyelidikan, memukul bahu anda juga akan membuat anda merasa tertekan dan sedih. Berdiri dengan postur tegak dapat membuat Anda merasa positif, mencerminkan keyakinan diri, dan fokus.

Menyentuh Wajah dan Rambut

Memegang rambut anda, memperbaiki poni, atau menyentuh wajah anda semasa dalam perbualan semuanya dapat menggambarkan bahawa anda genit. Sikap ini membuatnya seolah-olah anda mengharapkan perhatian dari orang lain atau orang yang anda sukai.

Saling berpandangan

Mata memantulkan emosi bercampur. Sekiranya orang lain selesa bercakap dengan anda, maka dia akan melihat ke mata anda lebih lama. Tetapi jika dia tidak selesa, dia akan cepat-cepat mengalihkan pandangan.

Senyum

Senyuman yang bagus menular. Apabila anda tersenyum kepada orang lain, isyarat akan dihantar ke otot mulut orang itu untuk tersenyum juga. Senyuman mencetuskan bahagian otak yang mengatur kebahagiaan. Oleh itu, percakapan anda akan berasa selesa ketika berbual dengan anda.

Cara Berdiri

Berdiri dengan kaki dan tangan anda yang lebar cenderung menggambarkan bahawa anda adalah orang yang terbuka. Menatap lantai atau menyilangkan tangan di dada cenderung memberi isyarat bahawa anda ditutup dan tidak mudah didekati.

Pergerakan tangan

Ingin dikenang lebih oleh orang lain? Bercakap sambil menggerakkan tangan anda. Sekiranya anda menggerakkan tangan semasa bercakap, kemungkinan kata-kata yang anda ucapkan akan melekat di fikiran orang lain. Namun, jangan terlalu menggerakkan tangan anda. Menggerakkan tangan terlalu banyak boleh membuat anda kelihatan seperti sukar mengawal diri.

Murid Dilatasi

Apabila anda tertarik atau terangsang oleh seseorang secara seksual, murid anda menjadi lemah. Malangnya, ini bukan sesuatu yang boleh anda kendalikan.

Menekan Bibir

Anda perlu tahu bahawa menekan bibir anda sering kali menunjukkan bahawa anda adalah pembohong. Pembohong cenderung mempunyai tabiat ini daripada orang lain yang lebih jujur. Kebiasaan menekan bibir boleh membuat anda kelihatan sukar dipercayai.

Meniru Bahasa Tubuh Pembicara

Meniru bahasa tubuh orang lain adalah petanda yang baik. Contohnya, apabila anda memiringkan kepala, orang lain yang anda bercakap juga akan memiringkan kepala. Peniruan bahasa badan seperti itu adalah sesuatu yang dilakukan secara tidak sedar ketika seseorang merasakan ikatan dengan orang lain. Biasanya ini adalah petanda bahawa perbualan berjalan lancar dan orang lain dapat menerima mesej dengan baik.

Bahasa badan adalah elemen penting dalam perbualan dan hubungan antara anda dan orang lain. Oleh itu, anda mesti dapat membaca bahasa badan orang lain dan memperhatikan bahasa badan anda sendiri, ya!