Makanan yang Membuat Badan Bau | saya sihat

Adakah anda pernah merasa tidak selesa kerana Geng Sehat merasakan badan anda mengeluarkan bau badan yang tidak menyenangkan? Mengalami bau badan memang boleh mengganggu dan menurunkan keyakinan diri kita. Nah, untuk mengatasi masalah ini, Geng Sihat perlu mengetahui makanan yang menjadikan badan harum secara semula jadi.

Bau badan umumnya dipengaruhi oleh makanan yang kita makan. Terdapat beberapa makanan yang dapat mengeluarkan bau badan, ada juga makanan yang menjadikan tubuh harum secara semula jadi. Ayuh, mari kita periksa makanan yang berkenaan!

Baca juga: 8 Makanan Sihat Paling Sering Disarankan untuk Kanak-kanak

Makanan Yang Mencetuskan Bau Badan dan Makanan Yang Membuat Badan Anda Bau

Ingin mengelakkan bau badan dan menjadikan badan anda berbau dengan baik secara semula jadi? Berikut adalah barisan makanan yang menjadikan badan berbau baik secara semula jadi dan juga makanan yang boleh menyebabkan bau badan:

Yogurt vs Susu

Bakteria aktif dalam yogurt mengurangkan jumlah sebatian sulfite yang menyebabkan bau badan. Selain itu, vitamin D yang terkandung dalam yogurt juga membantu membasmi bakteria di mulut, sehingga dapat mencegah bau mulut. Sementara itu, susu mengandungi kolin yang boleh menyebabkan bau badan.

Jus Lemon vs Wain

Sebilangan orang minum arak untuk melepaskan tekanan. Biasanya, arak minum pada waktu malam untuk menghilangkan tekanan. Namun, jika dikonsumsi secara berlebihan, badan anda dapat menghidu alkohol sepanjang hari keesokan harinya. Cuba minum jus lemon atau air. Buah ini membantu menyahtoksin badan kerana kaya dengan antioksidan.

Teh Herba vs Kopi

Teh herba adalah sumber antioksidan yang baik, jadi baik untuk menghilangkan sisa dan toksin dalam badan. Semakin kurang sisa dan toksin dalam badan, semakin harum badan anda. Sementara itu, kopi atau minuman berkafein lain boleh menyebabkan bau badan yang cukup tajam.

Baca juga: Walaupun harganya murah, faedah betik untuk kesihatan benar-benar ajaib!

Epal vs Kembang kol

Epal mengandungi banyak sebatian yang dapat membantu menghilangkan bau mulut. Sementara itu, kembang kol mengandungi kolin, yang merupakan nutrien seperti vitamin B yang dapat menyebabkan bau badan.

Jingga vs Labu

Buah sitrus, termasuk jeruk, mempunyai aroma yang harum dan mudah diserap oleh badan. Oleh itu, jeruk dapat menjadikan tubuh harum secara semula jadi. Sementara itu, labu mengandungi kolin yang kemudiannya diproses menjadi trimetilamina. Trimethylamine penumpukan di dalam badan boleh menyebabkan bau badan.

Air vs Bir

Minum air membantu badan membuang sisa dan toksin yang menyebabkan bau badan. Sementara itu, minum alkohol boleh menyebabkan tubuh mengeluarkan bau badan yang kuat.

Saderi vs Asparagus

Saderi membantu tubuh menghasilkan feromon kimia yang menjadikan anda lebih menarik kepada lawan jenis. Sementara itu, asparagus mengandung asam yang di dalam tubuh dicerna menjadi sebatian sulfur, yang dapat menyebabkan bau badan.

Ikan vs Daging Merah

Satu kajian menunjukkan bahawa wanita mendapati lelaki yang tidak makan daging merah berbau lebih baik dan berbau lebih baik daripada lelaki yang makan daging merah. Sementara itu, makan ikan tidak mengeluarkan bau badan yang sama yang berlaku ketika tubuh mencerna daging merah. (UH)

Baca juga: Lupakan Nasi Uduk, Gantikan dengan 9 Makanan Sihat untuk Sarapan

Sumber:

Brightside. 10 Makanan Yang Membuat Badan Anda Bau Hebat. Januari 2020.

Daya tarikan. 5 Cara Diet Anda Boleh Menyebabkan Bau Badan Tidak Bau. Mei 2018.