Adakah selamat menyusu semasa berbaring? -Saya Sihat

Ketika menyusu, tidak ada penghujungnya, Ibu. Bukan hanya kelebihan, tetapi juga pilihan kedudukan. Pastikan kedua-dua Ibu dan anak anda selesa agar ikatan dan refleksi Let Down dapat berlangsung dengan optimum. Nah, selain duduk, menyusu ketika berbaring juga merupakan salah satu kedudukan yang boleh dipilih, anda tahu. Tetapi untuk selamat, pertimbangkan petua berikut.

Kelebihan Menyusui dalam Kedudukan Berbaring

Setiap ibu akan bersetuju bahawa penyusuan memerlukan kerja keras. Bukan sahaja harus menguasai teknik dan disiplin ikatan yang betul, komitmen untuk menyusui anak kecil anda setiap 2-3 jam sehari selama kira-kira 2 tahun, tentu saja, akan sangat melelahkan. Jadi, tidak ada salahnya, jika anda ingin memilih untuk menyusukan anak anda sambil berbaring.

Anak kecil bukan sahaja gembira, tetapi kedudukan ini juga dapat memberi manfaat kepada ibu dalam keadaan berikut:

  • Selepas bersalin normal

Penyampaian normal yang sukar hingga menyebabkan koyakan perineum besar atau memerlukan penggunaan alat seperti forceps, boleh mencederakan tulang ekor, seperti lebam, pecah, atau mencederakan ligamen di sekitarnya kerana terlalu banyak. Kesannya, anda boleh merasa sakit ketika duduk. Nah, menyusu ketika berbaring boleh menjadikan sesi penyusuan lebih selesa dan kurang menyakitkan.

  • Cesarean selepas bersalin

Dua puluh empat jam setelah melahirkan Cesar bukanlah masa yang menyenangkan. Ini adalah ketika anda merasakan betapa sakitnya jahitan, menyukarkan anda menggerakkan badan anda, bahkan melakukan perkara-perkara sederhana seperti ketawa dan batuk. Agar proses penyusuan susu ibu tetap dapat dijalankan, anda boleh mencuba menyusukan anak anda dalam posisi berbaring juga. pegangan bola sepak . Kedua-dua kedudukan ini membolehkan bayi anda berada dekat dengan kawasan payudara anda tanpa menekan bahagian perut atau jahitan yang menyakitkan. Jangan lupa menaikkan rel sisi ( rel sisi ) tidur supaya si kecil selamat.

  • Tetek besar

Payudara atau puting yang besar, kadang-kadang menjadi halangan pada masa awal penyusuan. Anda boleh mengetahui cara pemasangan yang betul untuk menyusu, anda boleh mencuba posisi berbaring, walaupun dari hari pertama kelahiran anak kecil anda.

  • Kurang tidur atau keletihan

Sejujurnya, menjadi seorang ibu memang meletihkan. Bukan hanya kerana anda tidak cukup tidur pada waktu malam, anda harus menyelesaikan banyak tugas sepanjang hari, jadi rasanya anda tidak mempunyai sedikit pun waktu untuk berehat. Namun, untungnya ibu dapat menyusukan si kecil dalam keadaan berbaring sambil diam-diam berbaring. Kedudukan ini juga membolehkan anda terus menyusukan bayi anda pada waktu malam kerana anda tidak perlu duduk lama.

Baca juga: Mahukan Penghasilan Susu Payudara yang lancar? Jangan Tekanan dan Sentiasa Berbahagia, Ibu!

Petua Menyusukan Anak Kecil dengan Selamat Semasa Berbaring

Dengan pelbagai kelebihan penyusuan semasa berbaring, anda masih perlu memperhatikan peraturannya, agar si kecil tetap selamat. Sebabnya, si kecil yang masih kecil dengan kemahiran motor yang terhad, terdedah kepada kejatuhan dan berisiko tinggi mati mendadak pada bayi atau kanak-kanak sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS).

Beberapa perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah:

1. Sekiranya ukuran badan si kecil anda kecil, anda boleh menopang badannya dengan bantal atau selimut di bahagian punggung dan punggung bawah sehingga kedudukan tubuhnya sesuai untuk menyusu. Silap mata ini juga berguna untuk Ibu, kerana anda tidak perlu sentiasa menopang badan si kecil anda, jadi anda boleh memerah payudara dan membantu susu mengalir dengan lebih banyak. Pastikan bantal dan alas bantal berada jauh dari kawasan kepala dan muka bayi, ya.

2. Berbaring di atas katil dengan permukaan rata dan seprai terpasang erat, sehingga tidak ada risiko menggantung kain yang dapat menutupi kawasan wajah bayi.

3. Letakkan bayi anda dalam keadaan terlentang, kemudian baringkan di sebelah anda di sebelah bayi. Apabila semuanya sudah siap, condongkan badan bayi dan ibu sehingga menghadap ke perut ke perut.

4. Tanggalkan pembengkakan bayi semasa menyusukan si kecil.

5. Letakkan bantal di belakang punggung anda sehingga anda dapat sedikit bersandar. Selain mengurangkan risiko sakit, ini akan membantu mengangkat puting dan payudara dari tempat tidur, sehingga anak kecil anda dapat lebih banyak areola di mulutnya. Ini tentu akan bergantung pada saiz payudara. Sekiranya payudara anda normal / kecil, anda mungkin tidak perlu membongkok. Tetapi jika payudara anda lebih besar, cubalah bersandar.

Baca juga: Masalah Umum pada Hari Pertama Penyusuan

6. Jaga kaki anda lurus dan sejajar dengan pinggul anda. Anda juga boleh meletakkan bantal di antara lutut untuk meneutralkan tulang belakang sehingga anda merasa lebih selesa.

7. Pastikan kedudukan hidung bayi selari dengan bahagian bawah puting, sehingga mendorong bayi untuk melihat ke atas dan membuka mulutnya dengan lebar.

8. Ingat, dalam keadaan apa pun, penyusuan susu ibu dengan betul tidak menyakitkan. Sekiranya kedudukan penyusuan ketika berbaring terasa sakit atau canggung, cubalah bergerak ke sisi lain atau tunggu kira-kira 7 hari ketika si kecil semakin sihat ketika menyusu.

9. Cubalah berjaga-jaga semasa menyusu untuk mengelakkan risiko anak kecil anda jatuh, mengalami kesukaran bernafas (sesak nafas), atau terlalu panas kerana terkena selimut atau bantal orang dewasa. Sekiranya anda tidak pasti anda akan dapat berjaga semasa menyusu, gerakkan bantal atau penyangga di belakang anak kecil anda sehingga dia dapat membalikkan badan dan melepaskan dirinya dari payudara ketika dia kenyang. Sekiranya anak kecil anda dapat berguling atau merangkak, pastikan tempat tidur yang mereka duduki cukup lebar, jarak antara tilam / tempat tidur rendah, bayi tidak berada di pinggir katil, dan dia bebas dari risiko atau benda berbahaya.

10. Sekiranya anda ingin menukar payudara, pastikan anak anda telah mengosongkan satu payudara sebelum beralih. Dalam keadaan berbaring, kadang-kadang anda boleh tertipu oleh perasaan bahawa payudara anda kosong, walaupun tidak kosong sepenuhnya. Sekiranya ini berulang kali, ia boleh menyebabkan risiko penyumbatan saluran susu, menyebabkan kesakitan, jangkitan (mastitis).

Baca juga: Anak Kecil Anda Menyusukan Ibu secara berterusan? Mari berkenalan dengan Cluster Feeding

Sumber:

Persatuan Penyusuan Ibu Australia. Menyusukan bayi semasa berbaring.

Ibu Bapa Hari Ini. Penyusuan Ibu Menyusu.

Baiklah. Kedudukan Penyusuan Susu Bersebelahan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found