Perhatikan Tanda-Tanda Tubuh yang Ovulasi, Untuk Mengandung Dengan Cepat

Cuba hamil? Lebih baik, ketahui kitaran ovulasi anda terlebih dahulu. Apa itu ovulasi? Ovulasi adalah proses di mana tubuh menghasilkan satu atau lebih telur dari ovari. Apabila telur disenyawakan oleh sperma, anda akan berjaya hamil. Oleh itu, mengetahui kitaran ovulasi sangat penting

Setiap wanita boleh mempunyai tanda yang berbeza ketika ovulasi, bahkan pada beberapa wanita, tanda-tanda itu sama sekali tidak dapat dilihat. Masa ovulasi juga berbeza bagi setiap wanita. Sebilangan wanita ovulasi pada hari yang berbeza setiap bulan. Sementara itu, tarikh ovulasi bagi sesetengah wanita selalu sama setiap bulan.

Ramai wanita berpendapat bahawa waktu ovulasi mereka adalah pada hari ke-14 selepas kitaran haid mereka. Walau bagaimanapun, ini hanya boleh berlaku sekiranya kitaran haid mereka tepat 28 hari. Purata kitaran haid adalah sekitar 28 hingga 32 hari.

Sebenarnya, kesuburan dan peluang anda hamil paling tinggi sekitar 5 hari sebelum anda ovulasi, pada hari ovulasi, dan sehari selepas anda ovulasi. Telur dapat bertahan sekitar 12 - 24 jam setelah dihasilkan. Walau bagaimanapun, sperma dapat bertahan selama berhari-hari selepas anda melakukan hubungan seks. Sekarang, apakah tanda-tanda ovulasi yang biasa? Inilah tanda-tandanya.

Puting menjadi Lembut, Sensitif, atau Menyakitkan

Kerana banyak hormon dihasilkan oleh tubuh tepat sebelum dan sesudah ovulasi, kesannya dapat dilihat pada puting anda.

Banyak hormon Luteinizing yang dikesan dalam Ujian Ovulasi

Ujian ovulasi adalah alat untuk mengesan ovulasi. Peranti ini mengukur tahap hormon luteinizing dalam air kencing. Lutein adalah hormon yang dihasilkan oleh kelenjar pituitari. Tubuh anda selalu menghasilkan hormon luteinizing, tetapi pengeluarannya meningkat sekitar 24 hingga 48 jam sebelum anda ovulasi. Peningkatan tahap luteinisasi ini mencetuskan ovulasi.

Rasa Bau, Rasa dan Penglihatan yang Lebih Baik

Bagi sesetengah wanita, peningkatan fungsi deria boleh menjadi tanda ovulasi, misalnya, anda mempunyai deria penciuman yang lebih sensitif pada separuh akhir kitaran ovulasi.

Graf Perubahan Tetap dalam Suhu Badan Basal (BBT)

Suhu Badan Basal (BBT) adalah suhu terendah dalam badan yang biasanya berlaku ketika berehat atau tidur. Suhu normal anda ketika anda tidak berovulasi adalah 96 hingga 99 darjah Fahrenheit. Semasa anda ovulasi, BBT anda boleh meningkat setengah darjah.

Perubahan Kedudukan Serviks

Serviks akan mengalami banyak perubahan semasa ovulasi sebagai persediaan untuk menerima sperma dan memberi telur peluang terbaik untuk disenyawakan. Semasa proses ovulasi, serviks akan menjadi lebih lembut, lebih terbuka, dan lebih tinggi untuk memudahkan sperma memasuki telur. Walau bagaimanapun, agak sukar untuk menentukan atau merasakan perubahan pada serviks.

Perubahan dalam Serviks Mucus

Semasa kitaran ovulasi, lendir serviks anda mengalami perubahan dalam kuantiti dan kualiti. Ovulasi biasanya berlaku apabila anda mengeluarkan banyak cecair. Sekiranya lendir serviks atau cairan yang keluar dari badan anda terasa elastik dan putih telur, maka anda menghampiri atau dalam kitaran ovulasi. Ini kerana estrogen merangsang pengeluaran lendir serviks. Kerana tahap estrogen meningkat ketika anda menghampiri ovulasi, serviks anda menghasilkan lebih banyak lendir.

Perubahan Warna Faraj

Semasa proses ovulasi, keputihan berwarna kecoklatan adalah normal. Gejala-gejala ini berlaku apabila folikel telur di dekat telur yang sedang berkembang matang, tumbuh, dan kemudian pecah, menyebabkan pendarahan dalam jumlah kecil. Semakin lama ia berada di dalam, darah akan berubah dari merah ke coklat gelap.

Semak Kalendar

Kalendar atau kalkulator ovulasi atau kesuburan dapat membantu anda mengesan masa yang tepat untuk hamil. Alat ini akan membantu anda mengetahui panjang dan kesuburan kitaran anda. Semasa menggunakan kalendar, tandakan hari pertama kitaran haid anda selama beberapa bulan. Dengan cara itu, anda dapat mengesan corak, jadi anda dapat menentukan masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks sehingga anda dapat hamil dengan cepat. (UH / OCH)