Apa Yang Digunakan Ubat GHB Reynhard Sinaga? - Saya sihat

Kami terkejut dengan kes Reynhard Sinaga baru-baru ini. Warganegara Indonesia yang tinggal di England dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh Mahkamah Manchester, England kerana kes rogol dan serangan seksual terhadap lelaki. Dipetik dari BBC , untuk melancarkan tindakan itu, Reynhard disyaki menggunakan ubat GHB. Jadi, apa itu ubat GHB?

Lelaki dari Indonesia itu mesti dijatuhi hukuman minimum 30 tahun untuk 159 kes rogol dan serangan seksual terhadap 48 mangsa lelaki yang dilakukan dalam jangka masa dua setengah tahun, dari 1 Januari 2015 hingga 2 Jun 2017. Hakim juga memutuskan bahawa Reynhard harus menjatuhkan hukumannya sebelum memohon pengampunan.

Reynhard dikatakan telah melakukan pemerkosaan di apartmennya dengan pelbagai cara, kemudian meminum mangsa dengan ubat-ubatan yang dicampurkan dengan minuman beralkohol. Lelaki berusia 36 tahun ini disyaki menggunakan GHB anestetik ( gamma-hydroxybutyrate ).

Apa itu Ubat GHB?

Gamma-hydroxybutyrate (GHB) adalah bahan kimia yang terdapat di otak dan bahagian tubuh tertentu yang lain. Di samping itu, GHB juga boleh dibuat di makmal. GHB pada mulanya digunakan pada tahun 1960-an sebagai ubat bius. Walau bagaimanapun, penggunaannya dihentikan kerana kesan sampingan. Selama tahun 1980-an, GHB digunakan sebagai makanan tambahan untuk tidur atau bina badan.

GHB digunakan sebagai makanan tambahan di Amerika Syarikat sebelum dikeluarkan dari pasaran pada tahun 1990 kerana masalah keselamatan. Dilaporkan dari Berita BBC , Anestetik GHB juga dapat digunakan untuk meningkatkan kepuasan seksual antara pasangan.

Dadah GHB adalah haram untuk dibeli atau dimiliki kecuali untuk penggunaan perubatan. Sekiranya anda ingin menggunakan ubat bius ini, anda mesti berjumpa doktor atau penyedia penjagaan kesihatan lain yang berlesen untuk menetapkan ubat tersebut. GHB boleh diresepkan oleh doktor untuk merawat kemurungan, menurunkan berat badan, membina otot, dan mengurangkan gejala fibromyalgia, seperti sakit, keletihan, dan gangguan tidur.

GHB dapat membuat pengguna merasa senang dan dapat meningkatkan dorongan seks. Walau bagaimanapun, meningkatkan dos tanpa preskripsi doktor boleh membawa maut. Overhosis GHB apabila dicampurkan dengan alkohol atau ubat lain boleh menyebabkan seseorang mengalami sawan, kehilangan kesedaran, dan berhenti bernafas.

Menurut Prof. Adam Winstock yang merupakan perunding psikiatri dari University College London, GHB adalah ubat yang boleh menimbulkan risiko besar. Malangnya, ubat ini sering disalahgunakan. "Menggunakan hanya satu penurunan GHB tambahan dapat menyebabkan selang 20 minit tidak sedar," tambahnya.

Jadi, bolehkah ubat GHB ketagihan? Prof. Adam mendedahkan bahawa kebergantungan pada ubat dapat meningkat dengan cepat. Dia juga memberi amaran kepada sesiapa yang menggunakannya setiap hari untuk menghentikannya dengan bantuan perubatan.

"Orang boleh menjadi bergantung secara fizikal, mereka juga dapat mengalami gejala ketagihan. Ubat ini juga boleh mengancam nyawa, jika digunakan dengan tidak tepat, ”kata Prof. Adam yang juga pengasas Global Drug Survey. Walau bagaimanapun, kesan jangka panjang penggunaan ubat ini berulang tidak diketahui.

Seperti kebanyakan ubat terlarang, kelaziman atau jumlah GHB sukar ditentukan. Walau bagaimanapun, ubat ini dikatakan mudah diperoleh secara lisan di talian dalam jumlah yang besar. Malah, GHB juga dipasarkan melalui aplikasi temu janji, seperti Grindr.

Jadi, sekarang anda tahu apa ubat GHB yang disyaki digunakan oleh Reynhard Sinaga? Namun, perlu diingat bahawa artikel ini ditulis agar pembaca lebih mengetahui mod yang sama seperti Reynhard Sinaga's.

Rujukan:

Berita BBC. 2020. Reynhard Sinaga: 'Pemangsa seksual jahat' dipenjara seumur hidup kerana 136 rogol .

Berita BBC. 2020. GHB: Dadah yang digunakan sebagai 'senjata pilihan perogol' .

WebMD. Gamma-hydroxybutyrate .