Fakta mengenai hot dog - Guesehat.com

Selain burger, hot dog adalah hidangan popular lain di musim panas Amerika. Siapa yang tidak kenal anjing panas? Makanan segera kegemaran Amerika terkenal di seluruh dunia. Julai adalah masa ketika hot dog adalah makanan yang paling banyak dimakan oleh orang Amerika. Bagaimana ia boleh berlaku? Berikut adalah fakta yang perlu anda ketahui mengenai hot dog. Lihat ini.

Apa itu hot dog?

Hot dog di Amerika boleh bermaksud sosis sahaja atau gabungan sosej dan roti. Nama lain untuk hot dog adalah frankfurter, coney, dan weenie. Topping dan hiasan yang biasa digunakan dalam hot dog adalah mustard, sos tomato, bawang, mayonis, keju, cabai, minyak zaitun, sauerkraut, dan lain-lain. Namun, mustard adalah topping kegemaran Amerika. Tinjauan 2014 mendapati bahawa 71% orang Amerika lebih suka menambahkan mustard pada hot dog mereka. Sos tomato menjadi calon kegemaran selepas itu.

Hot dog adalah sebahagian daripada budaya 4 Julai. Pada hari kemerdekaan Amerika Syarikat ini, warganya akan memakan 150 juta anjing panas sebelum hari itu benar-benar berakhir, anda tahu. Malah bulan Julai juga disebut sebagai bulan hot dog nasional. Rata-rata orang Amerika makan 50-70 anjing panas setiap tahun. Dodger Stadium adalah tempat menjual hot dog di negara ini.

Setiap tahun, terdapat pertandingan makan hot dog yang diadakan di Coney Island. Rekod untuk memakan hot dog paling banyak dipegang oleh Joey Chestnut yang dapat memakan 70 hot dog dalam 10 minit. Rekod tersebut dicapai pada Peraduan Makan Anjing Panas Nathan pada tahun 2016.

Baca juga: Seberapa Sihat Makanan di Pesawat?

Dari mana perkataan hot dog berasal?

Tidak ada yang tahu pasti dari mana perkataan hot dog berasal. Hot dog memang popular di Amerika tetapi mereka sebenarnya tidak berasal dari sana. Beberapa penyelidik mencadangkan bahawa anjing panas mungkin berasal dari Frankfurt, Jerman atau Vienna, Austria.

Kamus Bahasa Inggeris Oxford berpendapat bahawa mungkin penyebutan kata hot dog dipengaruhi oleh kepercayaan bahawa sosej mengandungi daging anjing. Teori lain yang dikemukakan oleh profesor Universiti Roosevelt, Bruce Kraig, menyatakan bahawa seorang pendatang dari Jerman mempopularkan anjing panas di Amerika Utara yang kelihatan serupa dengan dachshunds, anjing kecil, panjang dan kurus di Jerman.

Baca juga: Jangan Panaskan Makanan Ini di dalam Microwave

Apa yang diperbuat daripada hot dog?

Organisasi Makanan dan Pertanian (FAO) Amerika Syarikat mengatakan bahawa bahan mentah yang digunakan untuk makanan daging yang diproses adalah otot seperti otot rangka, tisu lemak, daging kepala termasuk mulut dan bibir, kaki haiwan, kulit haiwan, darah, kandungan perut seperti sebagai usus. dan hati, dan bahagian lain yang boleh dimakan. Hot dog boleh berasal dari daging lembu, daging babi, dan ayam belanda. Rempah yang digunakan termasuk garam, bawang besar putih, dan lada.

Bagaimana dengan kesan kesihatan anjing panas?

Tahukah anda bahawa hot dog yang dibeli di kedai mengandungi 85% kalori dari lemak, dan kebanyakan lemak itu adalah lemak tepu. turun WebMDHot dog rata-rata mengandungi 280 kalori, 15 gram lemak, dan 1250 mg sodium. Bagi anda yang berada di masa diet penurunan berat badan, menjauhkan diri dari hot dog.

Pada tahun 2009, Institut Penyelidikan Kanser Amerika melaporkan bahawa memakan 50 gram daging olahan (setara dengan hot dog) secara berkala meningkatkan risiko terkena barah kolorektal sebanyak 20%. Bukan hanya itu, makanan ini juga berpotensi mendorong pertumbuhan bakteria Listeria. Bakteria jenis ini boleh menyebabkan jangkitan serius pada bayi dan wanita hamil, malah ibu boleh menyebarkan ke janin di dalam rahim.

Baca juga: Makanan yang boleh dimakan sebanyak apa sahaja

Fakta unik yang tidak diketahui oleh banyak orang ialah terdapat peraturan mengenai cara makan hot dog, anda tahu. Peraturan betul dan salah mengenai makan hot dog terdapat dalam panduan etika rasmi persatuan tukang daging Amerika. Selain itu, anjing panas juga telah sampai ke bulan. Dalam misi Apollo 11, angkasawan Neil Armstrong dan "Buzz" Aldrin Jr. memakan anjing panas dalam misinya di angkasa pada tahun 1969.

Malangnya, terdapat banyak laporan mengenai anjing panas yang dicemari bahan asing, geng. Bahan-bahan ini termasuk kaca pecah, gelang getah, dan bahagian dari mesin pembuatan. Dan perkara yang sama telah berulang tahun ini. Sebanyak 90,000 kilogram anjing panas jenama Nathan dan Curtis dan 3 juta kilogram anjing panas jenama Sabrett dipanggil semula oleh setiap pengeluar pada bulan Mei dan Julai 2017 kerana aduan bahan asing dalam daging yang diproses. Bahan asing yang dimaksudkan adalah benda logam dan kepingan tulang. Anda harus berhati-hati semasa makan makanan hot dog, ya.

Itu sahaja, geng, beberapa fakta mengenai anjing panas. Adakah anda masih mahu makan hot dog hari ini? Makanan Amerika yang popular ini tidak mengapa jika anda sesekali memakannya. Tetapi jangan lakukannya setiap hari. Cubalah, fikirkan semula makanan ringan alternatif yang lain lebih sihat. Bagus jika anda Masak sendiri makanan ringan anda, anda pasti akan mengetahui kandungan apa di dalamnya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found