Mengapa Peluh Membuat Sakit Mata | saya sihat

Adakah mata anda terasa sakit ketika peluh yang turun di dahi anda memasuki mata anda? Baiklah, kita semua sering mengalami ini, terutamanya ketika bersenam atau terlalu panas kerana berada di bawah terik matahari. Walaupun tidak ada bukti bahawa peluh boleh membahayakan kesihatan mata, ada baiknya mengetahui apa yang menyebabkan sensasi menyengat ketika titisan peluh masuk ke mata.

Keringat terdiri dari air, garam, protein, amonia, dan mineral lain. Ini adalah bahan masin yang boleh menyebabkan mata anda merengsa dan menyengat seperti terbakar. “Kandungan garam dalam peluh dapat menyebabkan kerengsaan mata. Jumlah garam berubah-ubah mengikut jumlah penghidratan yang kita ada pada hari itu. Itulah sebabnya mata kita terbakar atau menyengat lebih kerap daripada bahagian badan yang lain, "kata Rayna Habash, M.D, pakar oftalmologi di Miami.

Baca juga: Mata Sering Gatal, Berhati-hati Jangan Gores!

Peluh Mengandungi Lebih Banyak Garam

Untuk memastikan tahap garam yang rendah di dalam badan anda, anda harus minum air agar tetap terhidrasi. Kurang garam dalam peluh bermaksud kurang sensasi menyengat atau terbakar yang anda rasakan ketika peluh masuk ke mata anda. Sebaliknya, jika anda mengalami dehidrasi atau tidak pada tahap normal hidrasi, kepekatan garam dalam peluh anda akan lebih tinggi. Itu akan menjadikan peluh anda lebih merengsakan mata.

Air mata dan peluh keduanya mengandungi garam. Namun, peluh juga mengandungi minyak dan hormon yang boleh merengsakan mata. Itulah sebabnya, air mata tidak akan menyakitkan mata anda. Selain itu, peluh yang masuk ke mata anda telah merendam rambut dan dahi anda terlebih dahulu. Itu bermakna, banyak kotoran dan debu terbawa oleh peluh.

"Berbanding dengan air mata, peluh mengandungi lebih banyak garam," jelas Sharon Kleyne, pengasas Penyelidikan Aqua Bio Logik. Menurut Sharon, garam atau elektrolit adalah agen pengeringan yang menarik air. Kesan pengeringan ini berlaku apabila peluh masuk ke mata. Kandungan garam yang terlalu tinggi dalam filem air mata akan meningkatkan kadar penyejatan air ke atmosfera, yang seterusnya akan menjadikan garam lebih pekat.

Agar mata berasa selesa ketika bersenam, penting bagi anda untuk mengetahui nisbah garam dan air dalam badan. Apabila mata anda menjadi jengkel kerana garam berlebihan dari peluh, cara termudah untuk mengatasinya adalah dengan meningkatkan jumlah air di mata anda. "Minum lebih banyak air ketika anda bersukan supaya badan tidak mengalami dehidrasi yang memberi kesan pada kandungan garam yang tinggi," nasihat Sharon.

Baca juga: Jangan Salah Mengenal Gejala Mata Kering Kronik

Petua Supaya Mata Anda Tidak Sakit Ketika Anda Terpeluh

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan mata anda merasa sakit ketika terkena peluh.

  • Pastikan anda cukup terhidrasi sebelum bersenam. "Caranya adalah dengan melihat warna urin. Sekiranya jelas dan putih, ini bermakna anda tidak mengalami dehidrasi, ”kata Luke Pyror, Ph.D.
  • Tahap penghidratan mempengaruhi kulit. Sekiranya anda mengalami dehidrasi, kulit anda akan lebih kering, terutama di sekitar mata anda. “Kulit kering di sekitar mata dapat menjadikan kesan menyengat lebih jelas. Ini kerana, air mata mikro dari kulit kering dapat menjadikan kandungan garam dalam peluh lebih banyak, "kata Shilpi Agarwal, M.D, seorang doktor di Los Angeles.
  • Gunakan pelembap. Oleh itu, jika anda mempunyai kulit kering, pastikan anda menggunakan pelembap yang selamat digunakan untuk kawasan mata. "Gunakan pelembap pada waktu malam untuk membuatnya lebih berkesan diserap ke dalam kulit," jelas Shilpi.
Baca juga: Peluh bercampur dengan darah, apakah gangguan ini?

Rujukan:

Semua Mengenai Mata. Ketika Sapuan Berpeluh

Kesihatan lelaki. Cara Menghentikan Mata Dari Terbakar Semasa Bersenam

PRWeb. Senaman Boleh Menyebabkan Keluhan Mata Kering dan Kesan Kesihatan Mata