Alahan Telur pada Kanak-kanak - GueSehat.com

Adakah bayi anda mengalami simptom tertentu, seperti gatal, kemerahan, dan muntah selepas makan? Cuba periksa Ibu, sama ada terdapat kandungan telur dalam diet anak kecil anda.

Sekiranya ada, mungkin anak anda alah kepada telur, anda tahu, ibu. Dipetik dari kidshealth.org , Sebilangan kanak-kanak mempunyai alergi terhadap jenis makanan tertentu, paling sering makanan laut, telur dan kacang. Sekiranya anak anda alah, dia akan bertindak balas terhadap makanan sebagai bahan berbahaya dan reaksi alahan akan muncul yang berbeza bagi setiap anak.

Kanak-kanak yang mengalami alahan telur berlaku kerana sistem ketahanan badan tidak sempurna dan tidak dapat menerima protein yang terdapat dalam telur. Sebilangan kanak-kanak biasanya alergi terhadap protein pada putih telur, tetapi kemungkinan alergi juga disebabkan oleh protein kuning telur.

Kanak-kanak kecil yang mempunyai alahan telur mesti bersiap sedia untuk kejadian yang tidak dijangka, terutamanya ketika mereka memakan telur tanpa diketahui oleh ibu. Bincangkan dengan doktor dan jururawat untuk menjangkakan kejadian ini. Selepas itu, anak anda mungkin diberi ubat yang mesti selalu dibawa, seperti antihistamin, atau dalam kes yang teruk, epinefrin untuk merawat reaksi alahan.

Sekiranya terbukti alergi, tentu cara yang paling berkesan adalah menjauhkan makanan berasaskan telur dari diet anak kecil anda. Walau bagaimanapun, Ibu memastikan sama ada anak anda sangat sensitif terhadap telur, yang bermaksud dia tidak boleh makan semua makanan yang mengandungi telur termasuk kek dan kek, atau hanya telur keseluruhan yang menyebabkan reaksi alergi.

Berikut adalah pelbagai bentuk telur yang tertera di label makanan:

  • Putih telur
  • Putih telur rebus
  • Kuning telur
  • Telur rebus
  • Telur keseluruhan
Mengatasi Kanak-kanak yang Mempengaruhi Alergi

Sebagai pengganti telur, anda boleh menambahkan protein lain selain telur seperti daging merah, ayam, ikan, dan kacang. Sekiranya anak anda mempunyai lebih daripada satu alahan makanan, anda mungkin perlu berjumpa doktor dan pakar pemakanan agar pengambilan pemakanan anak anda dapat dipenuhi. (TI / AY)