Makan Bayam Membuat Gout Kambuh | Saya sihat

Bayam adalah sayur hijau yang mengandungi banyak vitamin. Ia adalah salah satu sayur yang paling digemari. Mudah diperoleh dan senang diproses. Harganya juga sangat murah. Tetapi bagi penghidap gout, bayam dapat dielakkan. Terdapat anggapan, makan bayam membuat gout kambuh. Ayuh, periksa kebenaran!

Bayam kaya dengan nutrien seperti zat besi dan serat. Di samping itu, kadar mangan tinggi terdapat pada bayam. Itulah sebabnya, bayam mengandungi sejumlah besar magnesium, kalium, zat besi, dan kalsium. Tembaga, fosforus, dan zink terdapat dalam jumlah yang banyak dalam bayam. Bukan hanya selenium, bayam juga mengandungi vitamin A, K, dan C, B6 dalam jumlah yang baik.

Namun, bayam juga mengandungi bahan semula jadi yang disebut purin. Oleh itu, jika anda terdedah kepada purin, memakan bayam yang mengandungi purin berlebihan boleh menyebabkan masalah kesihatan. Ini kerana purin dapat dipecah untuk membentuk asid urik. Pengumpulan purin yang berlebihan dalam badan boleh menyebabkan kadar asid urik berlebihan dalam badan. Itulah sebabnya penghidap gout takut makan bayam untuk membuat gout kambuh.

Baca juga: Makanan Super: Makan Stroberi dan Bayam Bersama

Makan Bayam Menjadikan Kambuh Asid Urik: Mengandungi Purin Tinggi

Asid urik dihasilkan apabila badan memecah bahan kimia yang disebut purin. Purin dihasilkan secara semula jadi dalam tubuh manusia, tetapi juga terdapat dalam makanan tertentu. Asid urik yang berlebihan akan dikeluarkan melalui air kencing.

Ubat gout pada amnya menjadi andalan bagi sesetengah orang apabila penyakit ini berulang. Ubat yang digunakan secara amnya adalah penghilang rasa sakit. Pengambilan ubat dapat mengurangkan simptom dan membantu mencegah komplikasi. Salah satu komplikasi gout adalah kerosakan sendi.

Namun, penghidap gout masih disarankan untuk mengubah gaya hidup mereka. Salah satunya adalah dengan menyesuaikan diet. Diet gout dapat membantu menurunkan kadar asid urik darah, menurunkan risiko berulang gout dan memperlambat perkembangan kerosakan sendi.

Makanan yang kita makan boleh mempengaruhi keadaan penyakit yang sudah ada sebelumnya. Contohnya, pada pesakit diabetes, tidak digalakkan makan terlalu banyak karbohidrat dan gula. Pesakit dengan hipertensi, harus menghadkan garam. Begitu juga dengan penghidap gout.

Penyelidikan menunjukkan bahawa mengurangkan jumlah kalori dan menurunkan berat badan, walaupun tanpa diet yang membatasi pengambilan purin, dapat menurunkan kadar asid urik dan mengurangkan timbulnya gout.

Baca juga: Ingin mengetahui ubat gout tradisional dan pantang larangnya?

Pembentukan batu ginjal dari asid urik dikaitkan dengan pengambilan makanan yang mengandungi purin secara berlebihan. Untuk itu, jika anda mengalami masalah ginjal atau gout, ada baiknya anda mengehadkan atau mengelakkan pengambilan makanan yang mengandungi purin, salah satunya adalah bayam.

Sebagai gantinya, anda boleh menggantinya dengan sayur-sayuran lain yang tidak mengandungi purin, seperti tomato, brokoli, dan timun. Sayuran ini sebenarnya membantu mengurangkan kadar asid urik yang tinggi.

Selain sayur-sayuran, penghidap gout masih digalakkan untuk makan makanan seimbang yang merangkumi semua nutrien penting seperti karbohidrat, protein, asid lemak, vitamin, dan mineral yang baik dan sihat.

Dengan mengamalkan diet asid urik, anda dapat membatasi pengeluaran asid urik dan meningkatkan penghapusan asid urik. Untuk membantu mengurangkan jumlah serangan dan membatasi keparahannya, bukan sahaja anda harus menjalani diet gout, anda juga harus membatasi pengambilan kalori dan bersenam secara berkala. Dengan cara itu, kesihatan anda akan terjaga dan anda dapat mengekalkan berat badan yang sihat.

Baca juga: Ini adalah Gejala Kolesterol Tinggi dan Asid Urik yang Perlu Diperhatikan

Rujukan:

Doktor NDTV. Adakah bayam meningkatkan kadar asid urik?

MedicineNet. Apakah Makanan yang Menyebabkan Gout Berkobar?

Zaman India. 10 makanan teratas untuk mengawal asid urik

Klinik Mayo. Diet gout: Apa yang dibenarkan, apa yang tidak