Menu Sihat untuk Pemain Bola Sepak - Guesehat

Geng, adakah anda sering tertanya-tanya, bagaimana pemain bola sepak yang bertanding di Piala Dunia 2018 di Rusia mempunyai stamina yang sangat baik? Walaupun mereka harus melalui masa tambahan, stamina mereka tetap terjaga dengan baik.

Atlet, termasuk pemain bola sepak, mempunyai gaya hidup yang berbeza daripada kebanyakan orang pada umumnya. Dari bahagian latihan hingga menu makanan untuk pemain bola sepak, ini telah diatur sedemikian rupa untuk memenuhi keperluan mereka sebagai atlet.

Nah, menurut Simone Austin, pakar pemakanan di sebuah kelab bola sepak di Australia, untuk menyokong badan yang sihat dan cergas, tentu saja bermula dari apa yang anda makan setiap hari. Pemakanan dan pemakanan pemain bola sepak adalah berdasarkan komposisi badan. Ini kerana setiap orang mempunyai pengambilan nutrien yang berbeza mengikut kemampuan tubuhnya. Melalui pengukuran badan lain seperti ujian mencubit lemak, tahap cairan dan penghidratan juga sangat membantu mengatur bahagian makanan.

Dipetik dari HuffPost, Austin menyediakan menu makanan sihat dan bahan penting yang diperlukan pemain bola sepak dalam sehari. Dan, mungkin anda boleh memberi contoh, ya, geng.

Sarapan pagi

Secara umum, sarapan pemain bola sepak didominasi oleh karbohidrat dan protein kompleks, seperti roti bakar dengan telur, alpukat dan tomato, atau bubur, buah dan susu.

Makanan ringan pagi

Agar tetap kenyang hingga makan tengah hari, pemain bola sepak biasanya memilih kacang, potongan buah, atau semangkuk yogurt yang tidak terlalu berat sebagai makanan ringan pagi.

Makan tengah hari pertama

Mengapa dikatakan pertama, kerana biasanya bahagian makan tengah hari pemain bola sepak adalah dua kali. Yang pertama mereka lakukan adalah lebih awal daripada makan siang, dengan menu yang cukup berat seperti pasta, sushi roll dengan salad dan ayam, burrito atau spring roll dengan salad dan daging.

Makan tengah hari kedua

Tepat sebelum tengah hari, pemain bola itu makan tengah hari sekali lagi. Biasanya berhampiran jadual latihan berat badan atau selepasnya, mereka mengisi perut dengan sup dan sandwic, atau sandwic dengan sayur-sayuran panggang. Kek beras dengan tuna dalam minyak zaitun dan tomato dan selada di atas juga boleh menjadi pilihan.

Makanan ringan petang

Mereka makan makanan ringan tengah hari hanya untuk menahan rasa lapar sehingga waktu makan malam. Tidak perlu banyak, hanya perlu beberapa keping buah sekaligus untuk memenuhi keperluan vitamin dalam badan mereka.

Makan malam

Semasa makan malam, pemain bola sepak dijamin memakan makronutrien seimbang (karbohidrat, protein, lemak) untuk menggantikan tenaga seharian. Dalam satu pinggan, biasanya satu pertiga diisi dengan protein, satu pertiga karbohidrat, dan satu pertiga sayuran. Untuk lemak, mereka boleh menambah keju atau memasak makanan menggunakan minyak zaitun. Makanan laut juga dianggap sebagai tambahan omega 3, zat besi, dan zink.

Pencuci mulut

Sekiranya pemain bola sepak ini masih lapar atau mengikuti program untuk menambah berat badan, mereka dibenarkan makan pencuci mulut, seperti smoothie dengan susu, yogurt, buah dan biji-bijian. Atau potongan lobak merah, timun dan hummus.

Selepas perlawanan

Untuk memulihkan badan dan memperbaiki otot yang rosak, biasanya selepas perlawanan pemain bola diberi makanan yang kaya dengan protein, seperti gulungan ayam, burrito, dan buah-buahan.

Sebagai tambahan kepada semua jenis pengambilan ini, Austin menambah bahawa tidur yang berkualiti dan kekal terhidrasi juga merupakan kunci untuk mengekalkan prestasi badan. Diet yang sihat juga bermula dengan keperluan anda dan disesuaikan dengan aktiviti harian anda. Jadi, jangan terlalu dipaksa, terus menyesuaikan diri dengan kemampuan dan keperluan badan anda, geng! (WK / AY)