Membezakan Gangguan Kecemasan dan Depresi - guesehat.com

Tidak dapat tidur, mudah marah, perubahan mood adalah beberapa gejala yang boleh menyebabkan gangguan kecemasan atau kemurungan. Yang sering menimbulkan persoalan ialah: bagaimana membezakan gejala gangguan kecemasan dengan kemurungan yang dapat menjerumuskan seseorang ke dalam kehidupan yang gelap dan kelam?

Dilaporkan dari wanitahealthmag.com, ahli psikologi Alison Ross, Ph.D. dari New York yang juga jurucakap Persatuan Psikologi Amerika menjelaskan, terdapat persamaan antara gangguan kecemasan dan kemurungan. Neurotransmitter atau utusan kimia di otak, termasuk serotonin dan dopamin, memainkan peranan penting dalam kemurungan dan kecemasan. Oleh itu, dua orang yang mengalami gangguan mental sering diberi ubat yang sama, iaitu antidepresan.

Tetapi walaupun kegelisahan dan kemurungan mempunyai simptom, penyebab, dan rawatan yang serupa, penting untuk memahami perbezaan antara keduanya. Biasanya walaupun simptomnya sama, terdapat perbezaan fikiran, perasaan, dan tingkah laku.

Baca juga: Pesakit Gangguan Kecemasan Ingin Anda Mengetahui 12 Perkara Ini

Ikuti kuiz di bawah ini untuk mengetahui sama ada anda mengalami gangguan kecemasan, kemurungan, atau kedua-duanya. Jawab setiap soalan dengan jujur, kemudian hitung jawapan anda dan pada akhirnya anda dapat mengetahui skornya. Kuiz ini bukan alat diagnostik rasmi, hanya untuk membantu anda sebelum mengunjungi ahli psikologi atau psikiatri.

1. Anda sering merasa sedih sepanjang hari dan tiba-tiba boleh menangis.

 • Ya (A)

 • Tidak (C)

2. Anda merasa tegang dan tertekan, dan takut akan masa depan.

 • Ya (B)

 • Tidak (C)

3. Anda sering merasa tidak ada gunanya mencuba lagi (setelah gagal)

 • Ya (A)

 • Tidak (C)

4. Sangat sukar untuk menumpukan perhatian atau berehat.

 • Ya (B)

 • Tidak (C)

5. Anda mengalami perubahan selera makan (kurang lebih) dan anda telah menambah atau menurunkan banyak berat badan dalam beberapa bulan terakhir.

 • Ya (A)

 • Tidak (C)

6. Anda tidak boleh melupakan kejadian (seperti dipecat oleh atasan anda, ditinggalkan oleh pasangan, diabaikan oleh rakan) berulang kali dalam hidup anda.

kepala.

 • Ya (B)

 • Tidak (C)

7. Anda tidak berminat dengan perkara-perkara yang biasa anda gemari, seperti memasak atau menghabiskan masa dengan rakan-rakan.

 • Ya (A)

 • Tidak (C)

Sekiranya sebahagian besar jawapan anda adalah A dan C, anda mungkin mengalami kemurungan.

Berikut adalah gejala biasa yang berkaitan dengan kemurungan tetapi bukan gangguan kecemasan:

Sedih. Sekiranya anda mengalami kemurungan, gejala yang paling biasa adalah merasa tertekan hingga sifar. Dari semua gejala, kesedihan adalah gejala yang paling ketara.

Tidak putus asa. Orang yang menderita kemurungan akan merasa putus asa sehingga tidak melihat jalan keluar. Kadang-kadang penyelesaiannya adalah pemikiran bunuh diri.

Perubahan selera makan. Sebilangan orang bertindak balas terhadap kemurungan dengan peningkatan atau penurunan selera makan yang sangat besar, yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan atau penurunan 5 hingga 10 paun dalam sebulan.

Kehilangan minat terhadap perkara yang anda suka. Orang yang mengalami kemurungan tidak lagi melakukan aktiviti yang menggembirakan mereka. Ini kerana mereka kehilangan motivasi.

Baca juga: OCD, Gangguan Psikologi Bermula dengan Kegelisahan

Sekiranya jawapan anda kebanyakannya B dan C, anda mungkin mengalami gangguan kecemasan.

Berikut adalah gejala biasa yang berkaitan dengan gangguan kecemasan tetapi bukan kemurungan:

Rasa tertekan, tegang dan bimbang sepanjang masa. Sentiasa memikirkan apa yang akan berlaku pada masa akan datang dan merasa sakit adalah gejala utama kegelisahan. Anda mungkin merasa sakit hati, meragui kemampuan anda sendiri, dan tidak yakin tentang bagaimana kehidupan anda akan berubah.

Semua soalan. Orang yang mengalami gangguan kegelisahan suka bertanya tentang diri mereka, hubungan mereka dengan pasangan mereka dan walaupun dunia baik-baik saja. Apa sahaja yang mereka lakukan, mereka panik kerana takut melakukan kesalahan dan akhirnya akan kehilangan pekerjaan. Orang yang mengalami gangguan kecemasan malah sibuk memikirkan apa yang difikirkan oleh orang lain terhadap mereka.

Kesukaran menumpukan perhatian atau berehat. Sekiranya anda mengalami kegelisahan, setiap kali anda membaca buku, menonton TV, atau menikmati konsert, fikiran anda akan terganggu. Contohnya, membaca buku mengenai sakit perut, anda segera bimbang sama ada anda menghidap barah usus.

Fikiran sentiasa berlumba-lumba dan bercelaru. Kegelisahan dapat bererti memiliki fikiran yang tidak pernah tenang. Fikiran selalu berulang-ulang, cepat, dan menguasai sehingga tidak dapat berbuat apa-apa.

Baca juga: 7 Gejala Depresi pada Wanita yang Tidak Anda Harapkan

Sekiranya jawapan anda lebih banyak C, anda tidak akan mengalami masalah kemurungan atau kegelisahan.

Ingat, semua orang menempuh masa sukar. Adalah wajar bagi setiap orang untuk merasa sedih atau cemas. Kesedihan adalah sebahagian daripada kehidupan manusia. Begitu sedih tidak boleh menyebabkan gangguan dalam hidup.

Dan jika jawapan anda lebih banyak C, anda mungkin mengalami gangguan kecemasan dan juga kemurungan.

Perasaan cemas atau tertekan menjadi masalah apabila melumpuhkan aktiviti harian. Contohnya, ini menghalangi anda untuk pergi bekerja, pergi ke sekolah, menjaga anak-anak anda, atau menjalani kehidupan anda. Dan gejala ini berlaku hampir setiap hari, sekurang-kurangnya dua minggu.

Sekiranya anda berfikir untuk meminta pertolongan, itu tidak bermakna anda sakit mental atau ada yang tidak kena dengan anda. Hidup tidak mudah dan dengan meminta pertolongan, anda belajar mengurus perasaan anda supaya anda dapat menikmati hidup anda. (AY)