Kelebihan Pete untuk Diabetes - GueSehat

Siapa yang tidak kenal Pete? Selain jengkol, beberapa orang sangat suka makan pisang atau juga disebut petai bersama makanan ringan lain. Walaupun mempunyai aroma yang khas, ternyata pisang juga mempunyai manfaat bagi penderita diabetes. Lalu, apa faedah pisang bagi pesakit diabetes?

Walaupun mempunyai aroma yang tidak disukai oleh beberapa orang, petai atau petai adalah makanan yang juga disukai oleh beberapa orang Indonesia. Ini dibuktikan dengan jumlah menu makanan yang menggunakan petai sebagai bahan utama atau pelengkap. Beberapa menu makanan yang menggunakan pisang, seperti sayur lodeh, sos hati ayam goreng dengan kentang, untuk tumis tauge.

Pete digunakan sebagai pelengkap kerana dianggap dapat menjadikan hidangan kelihatan lebih menarik dan boleh menyelerakan. Selain makanan, pisang juga dijadikan ubat tradisional dengan dimakan secara langsung atau direbus terlebih dahulu.

Mengapa Pete Menghasilkan Bau atau Bau yang Khas?

Sebelum mengetahui faedah pisang untuk pesakit kencing manis dan faedah kesihatan yang lain, beberapa Geng Sihat mungkin ingin tahu sebab di sebalik pisang yang menghasilkan aroma atau bau yang khas. Pete atau juga dikenali sebagai Parkia speciosa adalah tumbuhan dari suku legum Fabaceae dan anak-anak suku petai Mimosoidae .

Punca biji pisang dapat menghasilkan aroma khas pada mulut, peluh, atau air kencing adalah kerana kandungan asid sulfur yang dominan dalam asid amino biji pisang. Nah, apabila terdegradasi menjadi komponen kecil, asid amino akan menghasilkan gas hidrogen sulfida dengan bau yang khas. Aroma khas ini menjadikan sebilangan orang kurang suka makan pisang.

Kebaikan Pete untuk Kesihatan

Ternyata terdapat pelbagai manfaat kesihatan pisang. Sebelum anda mengetahui faedah pisang untuk pesakit kencing manis, berikut adalah beberapa faedah pisang untuk kesihatan. Apa faedah kesihatan pisang?

1. Meringankan Tekanan

Adakah anda mengalami tekanan, geng? Apabila tertekan, cubalah makan pisang. Ini kerana salah satu manfaat kesihatan pisang adalah untuk menghilangkan tekanan. Kandungan triptofan di petai dapat menghilangkan tekanan, menjadikan badan lebih santai, dan meningkatkan mood.

2. Melegakan Simptom Sindrom Pra haid (PMS)

Semasa PMS, perubahan mood wanita dapat berubah dengan cepat. Kesan daripada triptofan di petai dapat menstabilkan mood. Selain itu, pisang juga mengandungi vitamin B yang dapat meningkatkan mood seseorang sambil mengawal kadar gula dalam darah.

3. Mencegah Anemia

Kandungan zat besi yang tinggi dalam pisang dapat mencegah anemia. Seperti diketahui, anemia dapat membuat seseorang merasa letih, lemah, lesu, pening, dan tidak dapat melakukan aktiviti harian dengan optimum. Nah, makan pisang dapat mencegah gejala anemia.

4. Meningkatkan Kebolehan Kognitif

Adakah anda tahu bahawa pisang tinggi kalium sehingga dapat meningkatkan kemampuan kognitif? Nah, kemampuan kognitif ini boleh merangkumi banyak perkara, salah satunya adalah kemampuan mengingat. Berdasarkan kajian, orang yang makan petai untuk sarapan dan makan tengah hari dapat menyelesaikan masalah dengan mudah.

5. Mengurangkan Gatal Kerana Gigitan Nyamuk

Selain biji pisang, kulit petai juga dipercayai mempunyai manfaat. Nah, salah satu kelebihan kulit pisang adalah mengurangkan rasa gatal yang disebabkan oleh gigitan nyamuk. Cara untuk mengurangkan atau menghilangkan gatal pada kulit petai adalah dengan mengambil bahagian kulit pisang, kemudian gosokkannya pada kawasan kulit gatal akibat gigitan nyamuk.

6. Baik untuk Kesihatan Perut

Pete boleh dimakan secara langsung dalam keadaan mentah dan biji petai ini tidak mendatangkan kesan buruk kepada perut. Sebaliknya, pisang mempunyai manfaat yang baik untuk perut kerana mereka dapat meneutralkan asid perut, mengurangkan kerengsaan dan kecederaan pada perut, dan mencegah jangkitan pada perut.

7. Mengandungi Vitamin C yang tinggi

Pete mengandung kadar vitamin C yang tinggi, walaupun tidak setinggi jenis buah-buahan berasid lain, seperti jeruk atau epal. Vitamin C yang terdapat dalam pisang dapat menjaga kesihatan dan meningkatkan daya tahan, mencegah berbagai penyakit, mencegah sariawan, gusi berdarah, dan jangkitan.

8. Menurunkan Tekanan Darah Tinggi

Beberapa kajian mendapati bahawa pisang dapat menurunkan tekanan darah tinggi atau darah tinggi. Tekanan darah tinggi ini dapat meningkatkan risiko penyakit kronik, seperti penyakit jantung. Makan pisang dipercayai dapat menurunkan tekanan darah tinggi dan mengurangkan gejala hipertensi.

9. Mengurangkan rasa sesak akibat rasa kenyang

Tahukah anda bahawa pisang mempunyai khasiat untuk mengurangkan rasa sesak di dada kerana kenyang? Pete mempunyai kesan antasid yang dapat mengurangkan rasa sesak di dada kerana kenyang atau makan terlalu banyak. Di samping itu, faedah pisang untuk kesihatan termasuk:

  • Mengurangkan kolesterol.
  • Cegah pukulan.
  • Mengatasi masalah pencernaan, sembelit, cirit-birit, sakit perut, dan pedih ulu hati.

Kebaikan Pete untuk pesakit kencing manis

Menurut beberapa kajian, pisang dapat mengawal kadar gula dalam darah. Kandungan vitamin B dalam pisang dipercayai dapat mengawal kadar gula dalam darah. Selain itu, kandungan serat yang tinggi juga dapat mengikat lemak sehingga dapat mencegah kegemukan.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa faktor yang boleh menyebabkan kegemukan termasuk tekanan dan kemurungan. Dengan memakan petai, ia dapat mengurangkan faktor risiko untuk mengelakkan kegemukan.

Kesan Sampingan Penggunaan Petai yang berlebihan

Pete dapat meningkatkan kadar asid urik dalam badan kerana kandungan purinnya yang tinggi. Pete adalah salah satu makanan yang boleh menyebabkan gangguan reumatik. Anda yang makan pisang berlebihan akan mengalami simptom artritis.

Selain itu, anda yang mengonsumsi pisang berlebihan akan menyebabkan pening dan sakit kepala. Kesan sampingan daripada memakan pisang juga boleh menyebabkan bau mulut dan masalah buah pinggang. Seperti diketahui, buah pinggang adalah salah satu organ yang boleh mengalami gangguan jika dikonsumsi secara berlebihan.

Perlu diingat, walaupun mempunyai pelbagai manfaat, anda tidak disarankan untuk memakan pisang terlalu banyak kerana boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan. Ini tentu akan membuat anda dan orang di sekitar anda tidak selesa dengan bau.

Sekarang, anda tahu apa faedah kesihatan pisang dan faedah pisang untuk pesakit kencing manis? Oh ya, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai masalah kesihatan atau perkara lain yang ingin anda tanyakan kepada pakar atau doktor, jangan ragu untuk menggunakan ciri konsultasi dalam talian 'Tanya Doktor' yang terdapat pada aplikasi GueSehat khusus untuk Android. Ingin tahu? Lihat ciri-ciri sekarang!

Rujukan:

Pertanian & Keselamatan Makanan Pusat BioMed. 2018. Sebatian bioaktif, aplikasi makanan dan faedah kesihatan Parkia speciosa (bau busuk): ulasan .

T Kurniati et al . 2018. Aktiviti anti-bau susu kefir pada sebatian siklik organosulphur polysulfide di petai (parkia speciosa hassk). Jurnal Fizik: Siri Persidangan .

Manfaat Kesihatan Dr. 2017. 30 Faedah Kesihatan Ilmiah Kacang Petai .

Masa Manfaat Kesihatan. Manfaat kesihatan Petai .