Adakah normal bayi jarang menangis | Saya sihat

Menangis adalah bentuk komunikasi lisan pertama yang dilakukan bayi sejak lahir. Dia akan menangis dalam pelbagai kesempatan, dari ketika dia lapar hingga ketika dia ingin dijaga dan ditahan. Namun, ternyata ada sebilangan bayi yang jarang menangis. Adakah normal bayi kurang menangis?

Sejurus selepas kelahiran, anda akan disambut dengan tangisan anak kecil anda, terutamanya ketika anda bersalin secara normal. Kenapa? Kerana dia mengalami tekanan dan trauma semasa proses kelahiran. Sudah tentu, harus keluar dari "rumah" sebagai rahim anda yang selesa dan kemudian berada di persekitaran asing dan harus menyesuaikan diri dengan pelbagai perkara akan menjadi sukar bagi si kecil anda, Ibu.

Lama kelamaan, si kecil akan terus menangis untuk berkomunikasi dengan orang di sekelilingnya. Dia akan menangis sekiranya lapar, lampinnya kotor, ingin dibawa, merasa letih, dan sebagainya, sehingga kemahiran bahasanya berkembang.

Dalam kajian tahun 2017 terhadap 9,000 bayi di seluruh dunia, rata-rata bayi yang baru lahir akan menangis sekitar 2 jam setiap hari. Selain menjadi satu-satunya komunikasi yang dapat dilakukan pada awal kehidupan, bayi juga tidak mempunyai kemahiran untuk menenangkan diri.

Menariknya, ternyata tidak semua bayi suka menangis, anda tahu, Ibu. Sekiranya anak kecil anda adalah jenis bayi yang jarang menangis, jangan takut ada sesuatu yang salah dengannya, okey? Sebabnya, ada bayi yang lebih tenang, sleepyheads suka tidur, jadi mereka tidak tahu bagaimana mengekspresikan diri ketika mereka memerlukan sesuatu! Tidak apa-apa, ibu.

Tidak Semua Bayi Menangis Segera Selepas Lahir

Semasa dilahirkan, bayi akan mengalami perubahan hormon dan mengalami trauma. Ketika dia menyedut buat pertama kalinya, paru-parunya mengembang. Cecair amniotik yang ada di paru-paru akan dikeluarkan melalui sistem darah dan limfa.

Nafas pertama bayi di dunia cenderung tidak teratur dan pendek. Selepas beberapa ketika, ia menjadi lebih dalam dan lebih kerap. Seterusnya, darah akan beredar di paru-paru. Seiring dengan prosesnya, bayi akan menangis secara automatik.

Walau bagaimanapun, belajar bernafas tidak mudah bagi bayi. Itulah sebabnya kadangkala bayi bergelut dan mereka tidak menangis. Selain mengalami kesukaran untuk bernafas sendiri, kelahiran caesar atau mendapatkan ubat tertentu juga dapat membuat bayi tidak menangis dengan kuat, atau bahkan tidak menangis sama sekali.

Contohnya, jika anda memilih kaedah bersalin secara caesar, bukannya menangis, bayi akan cenderung menguap atau batuk ketika dilahirkan. Begitu juga, jika anda mendapat ubat bius atau ubat penahan sakit sebelum melahirkan, bayi akan merasa sangat mengantuk, sehingga mereka tidak menangis.

Walaupun begitu, tangisan pertama sangat penting dan merupakan penanda keadaan kesihatan bayi. Sekiranya bayi tidak menangis, bayi akan diberi rangsangan oleh doktor sehingga dia dapat bernafas dan menangis. Doktor juga akan memeriksa dengan teliti untuk mengetahui sama ada terdapat kelainan pada bayi.

Ujian Apgar akan dilakukan untuk menentukan seberapa baik bayi bertolak ansur dengan buruh dan bagaimana dia menyesuaikan diri dengan dunia di luar rahim. Doktor akan melihat 5 kriteria, termasuk kemampuan bernafas, degupan jantung, keadaan otot, refleks, dan warna kulit. Ujian seterusnya dilakukan 5 minit selepas waktu kelahiran. Sekiranya anak anda dinyatakan sihat dan hanya menangis sebentar, maka mungkin dia adalah jenis bayi yang jarang menangis dan tenang.

Adakah normal bayi jarang menangis?

Bayi jarang menangis pada 2 minggu pertama kelahiran kerana dia masih suka tidur. Secara beransur-ansur, dia akan bangun lebih kerap, jadi dia akan menangis lebih banyak. Namun, ternyata ada juga bayi yang tenang, pendiam, dan jarang menangis. Ini bergantung pada perangai Bayi.

Temperamen akan menunjukkan bagaimana bayi bertindak balas terhadap persekitarannya, serta bagaimana dia mengekspresikan emosi dan keperluannya. Temperamen ditentukan secara biologi dan mempunyai pengaruh besar terhadap perkembangan bayi.

Selagi doktor mengatakan tidak ada masalah kesihatan yang ketara, bayi itu mungkin jarang menangis kerana dia mempunyai perangai yang mudah atau senang. Namun, anda mesti berhati-hati ketika menjaga bayi dengan perangai jenis ini.

Sebabnya, jika si kecil suka menangis, Ibu akan tahu bila dia memerlukan Ibu. Semasa pada bayi dengan perangai senang, Ibu mungkin menganggap anak kecil anda senang, walaupun dia sangat memerlukan sesuatu atau merasa tidak selesa!

Oleh itu, anda perlu memperhatikan tanda-tanda bahawa bayi anda jarang menangis ketika dia memerlukan sesuatu, supaya anda tidak ketinggalan. Ayuh, periksa di bawah.

"Saya lapar"

Bagi bayi yang jarang menangis dan tenang, dia dapat menunjukkan keinginannya untuk menyusui dengan:

  • Membuka mulutnya dan menyandarkan kepalanya ke arah dada orang yang berada berdekatan.
  • Berdebar, menghisap lidah, atau menjilat bibir. Dia juga akan mengeluarkan suara menghisap yang serupa dengan penyusuan.
  • Meletakkan tangannya ke mulutnya.

"Saya mengantuk"

Mengesan sama ada bayi mengantuk bukanlah sesuatu yang mudah. Pada bayi yang lebih tua, mereka biasanya menunjukkannya dengan menggosok mata, menguap, atau menjadi rewel. Tetapi pada bayi baru lahir, sedikit lebih sukar untuk diketahui.

Anda dapat memerhatikan tangan si kecil anda. Sekiranya anda membuat penumbuk dan mendekatkannya ke wajah anda, itu mungkin tanda anda mengantuk. Secara amnya, tubuhnya juga akan kelihatan tegang atau kaku, menguap, dan mengalami kesukaran untuk membuka matanya.

"Lampin saya penuh"

Ini mungkin rumit untuk bayi baru lahir. Sebabnya, najis bayi yang baru lahir tidak terlalu berbau, sehingga mungkin tidak dicium oleh Ibu. Anda boleh memeriksa sama ada anak anda kelihatan tidak selesa, gelisah, atau rewel. Lampin yang kotor atau penuh akan merengsakan bayi. Sekiranya si kecil anda tidur dan bangun secara tiba-tiba, mungkin dia kencing. Anda juga harus memeriksa lampin anak anda secara berkala walaupun dia tidak menangis atau rewel, supaya dia tidak terkena tinja dan air kencing terlalu lama.

Nah, itu jawapannya, adakah normal bayi kurang menangis? Yang paling penting, jangan abaikan naluri anda. Sekiranya anda merasa ada sesuatu yang salah atau bimbang, tidak ada salahnya berjumpa dengan pakar pediatrik mengenai tingkah laku anak kecil anda, Ibu. (AS)

Rujukan

Kesihatan Sutter: Apakah Jumlah Tangisan yang Biasa?

Ibu Suka Terbaik: Mengapa Bayi Anda Tidak Menangis

Anda Ibu: Adakah Biasa Bayi Saya Tidak Menangis? Sebab dan Nasihat

Ibu Suka Terbaik: Apakah Perangai Bayi?

NCT: Berapa banyak tangisan yang normal bagi bayi?