Kelebihan Freeletics - GueSehat.com

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, freelet telah menjadi salah satu sukan paling popular di Indonesia. Walaupun sukan ini mempunyai intensiti yang cukup tinggi, sebenarnya bukan hanya lelaki yang menyukainya. Wanita juga tidak mahu kalah untuk menyertai sukan yang boleh diubah suai dengan sebilangan sukan lain.

Nah, bagi wanita yang ingin tahu dan ingin mula melakukan sukan yang satu ini, tidak perlu ragu-ragu kerana terdapat beberapa faedah yang anda dapat. Ingin tahu apakah faedah freelet? Ayuh, lihat lebih banyak di bawah!

Apa itu Freeletics?

Freeletics adalah sukan apabila anda boleh berlatih mengikut berat badan anda sendiri. Sistem latihan freelet adalah gabungan kaedah Latihan Intensiti Tinggi (HIT) dan Latihan Selang Intensiti Tinggi (HIIT).

Sesi latihan freeletics biasanya memakan masa sekitar 30 minit. Dan kerana sukan ini adalah gabungan beberapa jenis pergerakan lain, maka anda boleh mencuba hingga 1,000 variasi pergerakan.

Baca juga: Sukan Calisthenic, Praktikal tanpa Kos

Apa Faedah Freeletics untuk Wanita?

1. Freeletics sangat berkesan untuk mengurangkan lemak badan

Matlamat umum kebanyakan orang melakukan freeletics adalah untuk mengurangkan lemak badan. Latihan intensiti tinggi dalam kombinasi dengan sesi ketahanan, seperti berlari, telah terbukti sangat berkesan dalam membakar lemak. Ini kerana pergerakan freelet dapat merangsang metabolisme dan memicu kesan selepas terbakar (pembakaran kalori) tinggi.

2. Freeletics dapat mengetatkan otot

Tujuan lain wanita bersukan biasanya adalah untuk mengencangkan otot. Walaupun pada dasarnya otot tidak boleh 'dikencangkan', latihan ini dapat memberi kesan otot kelihatan lebih menonjol. Kesan visual ini sebenarnya berlaku kerana penurunan lemak badan, peningkatan kekuatan otot, dan peningkatan penyimpanan glikogen dan air.

3. Meningkatkan postur dan pergerakan badan

Freeletics juga dikenali sebagai latihan fungsional, yang dapat melatih banyak otot tubuh secara keseluruhan. Otot badan yang terlatih juga dapat meningkatkan postur dan pergerakan badan.

Baca juga: 5 Jenis Latihan untuk Memulakan Gaya Hidup Sihat

4. Meningkatkan mood

Semasa bersenam, tubuh melepaskan endorfin, juga dikenali sebagai hormon kebahagiaan. Hormon ini dapat membantu tubuh berasa lebih segar dan juga dapat menghilangkan tekanan.

Dalam jangka masa panjang, freelet sangat bagus untuk mengimbangi mood anda dan membantu anda tetap fokus. Manfaat ini sama dengan apa yang anda dapat daripada melakukan meditasi.

5. Menguatkan otot, terutamanya otot belakang

Ramai wanita mempunyai masalah dengan otot bahagian belakang badan, tepatnya di bahagian belakang. Latihan freelet, seperti push-up, burpees, dan sit-up, dapat membantu menguatkan otot punggung dan inti anda.

6. Mengurangkan risiko masalah tulang pada usia tua

Penurunan hormon estrogen semasa menopaus boleh menyebabkan wanita berisiko lebih tinggi terkena osteoporosis. Ini kerana hormon estrogen mempunyai hubungan langsung dengan kepadatan dan pertumbuhan tulang.

Otot kuat yang dapat menyokong kerangka badan adalah kaedah terbaik untuk melindungi tulang daripada risiko atau patah tulang ini pada usia tua. Oleh itu, cuba mulakan latihan freeletik untuk melatih otot badan anda, ya, geng!

7. Mengurangkan risiko pembentukan selulit

Oleh kerana wanita mempunyai kadar testosteron yang lebih rendah daripada lelaki, ini menjadikan kebanyakan wanita mempunyai tisu penghubung yang lebih lemah di dalam badan mereka. Keadaan tisu penghubung yang lemah ini menjadikan wanita lebih mudah terkena selulit. Walaupun bukan masalah kesihatan yang berbahaya, selulit dapat membuat pemiliknya merasa tidak aman.

Jika anda adalah orang yang tidak mahu mempunyai selulit, cuba lakukan freelet. Freelet telah terbukti dapat menguatkan tisu penghubung dan menjadikan kulit lebih kencang. Ini kerana ketika melakukan latihan freelet, kulit akan meregang, sehingga peredaran darah menjadi lebih baik dan merangsang kolagen.

Seperti yang dikatakan sebelum ini, freeletik dapat mengurangkan lemak di dalam badan. Mengurangkan lemak dalam badan dapat menjadikan kulit lebih halus dan tentunya mengurangkan selulit.

Geez, yang mengatakan bahawa freelet hanya boleh dilakukan oleh lelaki. Wanita juga boleh melakukannya, anda tahu, walaupun freelet mempunyai banyak faedah untuk anda! Oleh itu, adakah Gang Sihat berhasrat untuk melakukan latihan freelet? (TAS / AS)

Baca juga: 3 Latihan Untuk Mendapatkan Perut Yang Rata

Sumber:

"7 sebab mengapa wanita harus bersenam dengan Freeletics" - Freeletics.com