Cara Mengurut Perineum - guesehat.com

Kesakitan semasa melahirkan anak adalah sumber ketakutan bagi banyak wanita hamil. Ibu yang pertama kali melahirkan anak biasanya bimbang akan merobek saluran kelahiran semasa proses kelahiran. Tetapi, tahukah anda bahawa ada satu cara yang dapat anda lakukan untuk mengurangkan kesakitan semasa bersalin dan mengurangkan risiko merobek saluran kelahiran, iaitu dengan melakukan urutan perineum!

Urut perineal adalah urutan yang dilakukan pada perineum beberapa minggu sebelum waktu kelahiran. Perineum adalah bahagian badan yang berada di antara vagina dan dubur. Bahagian ini mempunyai banyak saraf dan mudah terkoyak ketika anda melahirkan. Sekiranya anda mendapat episiotomi semasa bersalin, bahagian perineum inilah yang dipotong oleh pakar obstetrik.

Urut perineal sebenarnya tidak wajib bagi semua wanita hamil, kerana terdapat hormon kelahiran yang akan membantu perineum menjadi anjal. Namun, ada juga wanita yang memiliki perineum kaku, yang berpotensi menyebabkan robekan di saluran kelahiran. Semasa pertama kali melakukan urutan perineum ini, anda mungkin berasa pelik dan sedikit sakit. Tetapi perlahan-lahan, urut di kawasan itu akan menjadikan anda selesa dan biasa.

membaca jjuga: 3 Khasiat Urut untuk Bayi

Kelebihan Urut Perineal

 1. Urut secara berkala akan meningkatkan aliran darah dan hormon di sekitar otot pelvis.
 2. Melegakan otot-otot yang diperlukan semasa bersalin, dengan itu dapat membantu mengurangkan kesakitan dan kesakitan.
 3. Membantu Ibu mengawal diri ketika mendorong dan mengurangkan kegelisahan kerana saluran kelahiran bayi telah disiapkan dengan betul.
 4. Membantu anda bersiap sedia menghadapi tekanan dan peregangan perineum ketika kepala bayi hampir keluar.
 5. Meningkatkan keanjalan perineum, yang dapat mengelakkan anda menjalani prosedur episiotomi.
 6. Pada wanita yang melahirkan untuk pertama kalinya, risiko saluran kelahiran menjadi robek lebih besar. Urut perineum dapat mengurangkan risiko ini.
 7. Elakkan kesakitan semasa hubungan seks selepas bersalin.
 8. Mencegah sembelit selepas bersalin.
 9. Mempercepat pemulihan tisu dan otot di sekitar saluran kelahiran selepas bersalin.
 10. Semasa melibatkan Ayah dalam urutan perineum ini, hubungan Ibu dan Ayah dapat menjadi lebih dekat dan lebih mendalam.

Masa yang tepat untuk melakukan Urutan Perineal

Masa yang tepat untuk melakukan urutan perineum adalah 3-4 minggu sebelum bersalin atau pada usia kehamilan 34 minggu ke atas. Ibu boleh melakukan urutan perineum 5-6 kali seminggu. Dua minggu hampir dengan waktu bersalin, anda boleh mendapatkan urutan setiap hari. Pada minggu pertama, ia boleh dilakukan selama 3 minit. Kemudian pada minggu kedua, ia boleh dilakukan selama 5 minit.

Kadang kala, bidan atau pakar kebidanan yang membantu proses kelahiran anda akan memberi anda urutan perineum jika diperlukan. Namun, anda juga boleh melakukannya sendiri di rumah atau bersama suami seperti yang diarahkan oleh bidan atau pakar obstetrik anda. Anda boleh melakukan urutan perineum di rumah sebelum atau selepas mandi.

Adakah Urut Perineal Selamat?

Secara amnya, urutan perineum dianggap selamat bagi ibu yang menjalani kehamilan yang sihat. Namun, tidak semua wanita hamil boleh melakukan urutan perineum. Sebelum melakukan urutan ini, pastikan anda telah berjumpa dengan bidan atau pakar kebidanan anda dan telah mendapat kebenaran, serta arahan untuk keselamatan anda dan si kecil anda.

Terdapat beberapa keadaan yang tidak dianjurkan untuk mendapatkan urutan perineum ini, termasuk pendarahan rahim, pre-eklampsia, plasenta previa, jangkitan saluran kencing, atau menderita herpes genital. Bahkan wanita hamil yang herpesnya telah dirawat juga masih perlu mendapatkan persetujuan daripada doktor, terutama jika herpes yang mereka alami aktif. Kerana, risiko menyebarkan virus akan menjadi lebih besar.

Baca juga: Wanita hamil tidak boleh aktif dalam sukan? Mitos!

Cara melakukan urutan perineum

Berikut adalah beberapa cara untuk melakukan urutan perineum seperti yang dipetik dari: Alodokter. Namun, jangan lupa berjumpa pakar perbidanan atau bidan anda sebelum melakukan urutan ini, okey?

 • Pastikan kuku dipangkas dan tidak terlalu panjang. Basuh tangan anda dengan bersih.
 • Pilih kedudukan yang paling selesa. Anda boleh melakukan urutan dalam keadaan separa berbaring dengan lutut dibengkokkan dan kaki tersebar, atau dalam keadaan berdiri dengan satu kaki di atas kerusi. Ibu juga boleh melakukannya dalam keadaan duduk ketika mandi. Urutan yang dilakukan dengan percikan air suam dapat melembutkan perineum.
 • Gunakan minyak untuk melumurkan jari. Minyak yang boleh digunakan adalah minyak kuman gandum yang mengandung vitamin E atau minyak kelapa dara (VCO). Jangan guna minyak bayi, losyen, minyak wangi, atau jeli petroleum.
 • Letakkan ibu jari kira-kira 2-3 cm ke arah vagina, dengan kedudukan membengkokkan ke perineum sementara jari-jari lain tetap di luar vagina. Sekiranya anda melakukan urutan perineum, dia boleh menggunakan jari telunjuknya.
 • Tekan perlahan ke rektum dan sisi faraj. Pada mulanya, anda akan merasakan sensasi yang menyakitkan. Corak urut jari akan mengikuti corak berbentuk U. Lakukan urutan selama kira-kira 2 minit, dan hentikan segera jika sakit atau tidak selesa.
 • Setelah urut selesai, sapukan kompres hangat ke kawasan perineum selama kira-kira 10 minit dengan perlahan dan berhati-hati. Kompres yang hangat akan meningkatkan peredaran darah, sehingga otot-otot kawasan perineum akan santai dan tidak tegang.

Urutan pada perineum dipercayai dapat menjadikan perineum lebih fleksibel, membuat ibu lebih santai, dan juga dapat mencegah trauma pada perineum terkoyak ketika melahirkan. Ingatlah, ibu, jangan melakukan urutan perineum jika anda menghadapi masalah semasa hamil. Perhatikan juga keselamatan urut ini, jangan lupa berjumpa doktor atau bidan terlebih dahulu.

Baca juga: enggan melakukan hubungan seks selepas melahirkan? Jangan biarkan begitu sahaja, OK?