Bahaya Tidur di Lantai | Saya sihat

Adakah Gang Sihat pernah tidur di lantai? Setiap orang mempunyai selera yang berbeza, ada yang lebih suka tidur di tilam, ada yang lebih suka tidur di lantai. Lalu, adakah faedah tidur di lantai? Atau mungkin, adakah bahaya tidur di lantai? Untuk mengetahui, baca penjelasan di bawah, ya!

Baca juga: 6 Petua Berkuasa Menurunkan Berat Badan Semasa Tidur

Adakah Tidur di Lantai Baik untuk Punggung?

Berikut adalah beberapa kelebihan tidur di lantai yang dituntut oleh banyak orang:

Melegakan Sakit Belakang

Tidak ada kajian yang menunjukkan bahawa tidur di lantai dapat melegakan sakit belakang. Walau bagaimanapun, banyak orang mengatakan demikian. Adalah masuk akal bahawa sesetengah orang merasakan bahawa tidur di lantai dapat menghilangkan sakit belakang. Sebabnya, tilam katil yang tidak kuat menjadikan badan anda tenggelam, menyebabkan tulang belakang melengkung. Ini boleh menyebabkan sakit belakang.

Pakar mengesyorkan meletakkan papan lapis di bawah tikar yang terlalu lembut atau meletakkan tikar di lantai. Walau bagaimanapun, pakar tidak mengesyorkan agar anda tidur tanpa menggunakan tilam sama sekali. Terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan, iaitu penyebab sakit belakang dan posisi tidur.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Kesihatan Tidur pada tahun 2015 menunjukkan bahawa tilam dengan kekuatan dan kekerasan sederhana paling baik digunakan untuk menghilangkan rasa sakit semasa tidur.

Melegakan Sakit Sciatica

Sciatica (sciatica) menyebabkan kesakitan pada pelvis. Penyakit ini menyerang saraf sciatic, yang merupakan saraf terpanjang di dalam badan yang merupakan gabungan beberapa saraf tunjang.

Sama seperti sakit belakang, sciatica dapat melegakan dengan tidur di tilam yang lebih tegas dan tidak lembut. Oleh itu, banyak yang mendakwa bahawa tidur di lantai dapat menghilangkan rasa sakit dan kesakitan. Tilam yang lembut boleh membuat sciatica menjadi lebih teruk dengan menyebabkan punggung melengkung dan memberi tekanan pada sendi. Namun, setakat ini tidak ada bukti penyelidikan yang menunjukkan bahawa tidur di lantai dapat merawat sciatica.

Melancarkan Peredaran Darah dan Mengatasi Insomnia

Semasa tidur di lantai, anda berada dalam kedudukan mendatar. Ini meningkatkan peredaran darah dan memudahkan jantung mengepam darah ke seluruh badan. Di samping itu, sebilangan orang juga mendakwa bahawa tidur di lantai dapat mengatasi insomnia mereka. Walau bagaimanapun, tidak ada penyelidikan saintifik yang dapat membuktikan perkara-perkara ini.

Baca juga: 5 Tabiat Buruk Sebelum Tidur untuk Dielakkan

Bahaya Tidur di Lantai

Walaupun sebilangan orang lebih suka dan lebih selesa tidur di lantai, ada juga bahaya tidur di lantai!

1. Memperbaiki Sakit Belakang

Tuntutan mengenai kesan tidur di lantai di bahagian belakang agak pelbagai. Sebilangan orang mendakwa tidur di lantai melegakan sakit belakang, sementara yang lain mendakwa boleh menyebabkan sakit belakang.

Permukaan lantai yang terlalu keras dikatakan menyukarkan tulang belakang mengekalkan lekukan semula jadi. Penyelidikan yang diterbitkan di The Lancet pada tahun 2003 mendapati bahawa orang-orang dengan sakit belakang yang kronik yang tidur di tilam sederhana tegap mengalami sakit belakang yang lebih rendah daripada mereka yang tidur di tilam yang tegas.

2. Menyebabkan Reaksi Alergi

Lantai biasanya lebih terdedah kepada kotoran daripada permukaan rumah yang lain. Terutama jika lantai berkarpet, maka alergen (bahan yang mencetuskan reaksi alergi) seperti habuk dan acuan lebih mudah dilekatkan.

Sekiranya anda alah kepada perkara-perkara ini, bahaya tidur di lantai yang boleh anda alami termasuk:

  • Bersin.
  • Selsema.
  • Gatal dan mata merah.
  • Batuk.
  • Susah bernafas. (AS)
Baca juga: Jangan memandang ringan, kurang tidur boleh merosakkan jantung

Rujukan

Garis Kesihatan. Adakah Tidur di Lantai Baik atau Buruk untuk Kesihatan Anda?. Ogos 2019.

Penerbitan Kesihatan Harvard. Jenis tilam apa yang terbaik untuk orang yang sakit belakang? November 2015.

Driscoll T. Beban global dari sakit pinggang yang berkaitan dengan pekerjaan: anggaran dari kajian Beban Penyakit Global 2010. 2014


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found