Merawat Anyang-anyang | saya sihat

Geng Sihat pasti mengalami anyang-anyangan, yang merupakan keadaan ketika anda ingin membuang air kecil secara berterusan tetapi hanya sedikit air kencing yang keluar. Anyang-anyangan sering dikaitkan dengan jangkitan saluran kencing. Adakah benar minum air suam dapat menyembuhkan anyang-anyangan?

Anyang-anyangan tidak semestinya merupakan gejala jangkitan saluran kencing atau jangkitan bakteria. Dalam dunia perubatan terdapat keadaan yang disebut polakiuria. Polakiuria bukanlah keadaan berbahaya dan tidak disebabkan oleh jangkitan. Keadaan ini biasanya akan sembuh sendiri dalam 7-12 bulan. Polakiuria dicirikan oleh keinginan berterusan untuk membuang air kecil pada waktu siang. Tetapi ini hanya berlaku pada kanak-kanak yang sedang belajar latihan tandas.

Bagaimana dengan orang dewasa? Apa penyebabnya dan bagaimana menyembuhkan anyang-anyangan?

Baca juga: Kerap Bangun Malam Perlu Pee Malam? Apa yang menyebabkannya?

Punca Anyang-anyangan

Wanita lebih berisiko terkena anyang-anyangan, ini kerana saluran kencing wanita lebih pendek daripada lelaki. Oleh itu, terdapat risiko yang lebih besar untuk dijangkiti bakteria E coli (dari dubur). Bakteria ini menyebabkan jangkitan pada saluran kencing atau UTI. UTI adalah penyebab kejang yang biasa.

Jangkitan saluran kencing

Anyang-anyang yang dipicu oleh jangkitan saluran kencing, salah satunya disebabkan oleh kebiasaan membersihkan organ intim dari dubur ke vagina dan saluran kencing. Bakteria E coli dari dubur boleh masuk dan menjangkiti pundi kencing ketika sampai ke saluran kencing. Jadi! Mulailah membiasakan diri dengan mengelap dari depan ke belakang.

Jangkitan Bakteria Chlamydia

Bakteria klamidia adalah bakteria yang biasanya terdapat di dalam vagina. Sekiranya jumlahnya tidak dikawal, ia akan menyebabkan keputihan pada wanita. Tetapi, jika bakteria ini memasuki saluran kencing, ia akan menyebabkan jangkitan saluran kencing.

Gangguan saluran kencing

Anyang-anyangan boleh berlaku kerana kelainan saluran kencing yang dibawa sejak lahir. Gangguan ini membuatkan penghidap tidak membuang air kecil secara normal.

Baca juga: Mencegah dan Mengatasi Jangkitan Saluran Kencing Semasa Kehamilan

Menopaus

Menurut kajian, anyang-anyangan ini boleh berlaku pada wanita yang memasuki menopaus. Ini disebabkan oleh kekurangan tahap estrogen dalam badan. Oleh itu, sistem imun pundi kencing juga menurun yang seterusnya menyebabkan gejala anyang-anyangan.

Diabetes

Orang yang menghidap diabetes berisiko terkena anyang-anyangan. Ini kerana pesakit kencing manis mempunyai keinginan tinggi untuk membuang air kecil tetapi hanya sedikit yang dilepaskan. Keadaan ini juga dialami oleh penghidap gout dan tekanan darah tinggi.

Batu karang

Sekiranya anda sering mengalami anyang-anyangan, cubalah berjumpa doktor dengan segera. Kerana ini adalah tanda batu di ginjal yang menyekat saluran keluar air kencing.

Kesan sampingan KB

Implan kawalan kelahiran jenis spiral di rahim juga meningkatkan risiko anyang-anyangan.

Baca juga: Cara Merawat Batu Ginjal Secara Semula Jadi

Cara Mengatasi Anyang-anyangan

Apabila anda merasa cemas, sering kali disarankan minum air suam. Inilah cara menyembuhkan anyang-anyangan yang boleh anda lakukan di rumah:

1. Banyakkan minum

Memang benar, minum adalah ubat mujarab untuk anyang-anyangan. Tetapi sebaiknya bukan hanya air suam biasa. Semasa mengalami gejala awal jangkitan saluran kencing, campurkan dua gelas air dengan seperempat sudu soda bikarbonat. Bikarbonat akan menjadikan air kencing kurang berasid, sehingga mengurangkan sensasi menyengat atau terbakar ketika membuang air kecil.

Sepanjang hari, minum segelas air setiap jam atau lebih. Apabila anda membasahi saluran kencing dengan air, bakteria akan dikeluarkan dengan air kencing. Juga, semakin banyak air yang anda minum, air kencing anda akan menjadi lebih cair, jadi kurang menjengkelkan.

2. Ambil Antibiotik

Sekiranya anda telah minum banyak air tetapi anyang-anyang anda tidak bertambah baik, anda boleh pergi ke pusat kesihatan atau doktor untuk meminta antibiotik. Antibiotik adalah rawatan pertama untuk jangkitan saluran kencing. Jenis antibiotik yang ditetapkan dan berapa lama bergantung kepada keadaan kesihatan anda dan jenis bakteria yang terdapat dalam air kencing anda.

Jangan merawat dengan antibiotik sendiri tanpa arahan doktor kerana ia akan menyebabkan ketahanan terhadap antibiotik. Anda boleh mendapat jangkitan berulang sekiranya jangkitan tidak dirawat sepenuhnya.

Baca juga: Berhati-hati dengan 7 Kesan Sampingan Antibiotik Ini!

Rujukan:

Readerdigest.co.uk. Cara merawat UTI di rumah.

Mayoclinic.org. Jangkitan saluran kencing.