Sembuhkan Buasir dengan Pengumpulan Mangga - gusehat.com

Pada pandangan pertama, jika kita melihatnya, pertemuan mangga (Curcuma mango Val. Van Zip.) Mirip dengan temulawak (Curcuma zanthorrhiza). Sesungguhnya, kedua-dua tanaman ubat tersebut termasuk dalam suku penemuan (Zingiberaceae). Temu mangga (Curcuma mango Val.van Zip.) Adalah ahli keluarga Zingiberaceae dan tersebar dari Indo-China, Taiwan, Thailand, Pasifik, ke Australia Utara.

Di berbagai wilayah, penyebutan pertemuan mangga ini berbeza, ada yang menyebutnya pertemuan mangga, kunyit putih, kunyit putih, bayangan pertemuan, pertemuan poh (Jawa), pertemuan pao (Madura), pertemuan putih (Melayu), koneng joho, koneng lalap , konneng pare, koneng bodas (Sunda), temu pauh (Malaysia), dan kha min khao (Thailand). Dinamakan Temu Mango kerana baunya seperti mangga.

Disebut kaya dengan antioksidan, benarkah?

Profesor Dwiyati Pujimulyani, MP., Seorang penyelidik di Jabatan Teknologi Makanan, Universiti Mercu Buana, Yogyakarta, menyatakan bahawa halia mengandung sebatian kurkumin, quercetin, catechins, epicatechin, dan epicatechin gelat. Semua bahan ini adalah antioksidan yang kuat. Kerana buasir adalah keradangan akibat pengoksidaan radikal bebas, antioksidan dapat menyembuhkannya.

Antioksidan di Intersection Mango memperbaiki tisu yang meradang, memungkinkan mereka pulih dari kerosakan dan berfungsi kembali normal. Profesor Dwiyati menyatakan bahawa pengoksidaan berlaku kerana usia dan gaya hidup yang tidak sihat. Untuk mengatasinya, perlu makan makanan yang tinggi antioksidan dan meningkatkan gaya hidup, terutama mengamalkan diet yang sihat.

Sapto Waluyo, pakar herbal di kebun herba Sringanis di Bogor, Jawa Barat, menjelaskan bahawa intersection mangga adalah tanaman rimpang yang berkhasiat sebagai anti-toksin, pengurang demam, penguat rahim, dan meningkatkan fungsi organ limpa yang mengawal prestasi otot ke seluruh badan. Keadaan limpa yang baik akan mengoptimumkan prestasi otot badan. Tumbuhan ini juga dapat mengatasi buasir, salah satunya terjadi kerana lemahnya otot rektum atau dubur.

Cara makan perjumpaan mangga

Untuk memakan rimpang mangga Intersection, bersihkan sebelum makan. Ini mempunyai rasa astringen, tidak pahit, dan tidak mempunyai aroma pedas. Penggunaan rimpang bersaiz 1 jari sendi pada waktu pagi atau petang. Tetapi bagi mereka yang tidak suka makan Intersection of Mango secara keseluruhan, sekarang ada banyak kapsul yang terbuat dari Intersection of Mango.

Selain bertemu dengan mangga, Pak Sapto mengatakan bahawa daun wungu (Handeuleum Graptophyllum Pictum) juga dapat merawat buasir. Cara memprosesnya adalah dengan memasukkan 5 helai daun handeulum dalam 3-4 cawan air, kemudian rebus hingga airnya hanya separuh. Minum sambil suam pada waktu pagi dan petang. Menurutnya, pencetus buasir termasuk kekurangan serat, makan terlalu banyak makanan pedas, dan sering menahan pergerakan usus.

Selain merawat buasir, pengumpulan mangga juga mempunyai manfaat lain

Seperti temulawak, tanaman mangga pertemuan juga dapat meningkatkan selera makan pada anak-anak. Biasanya ini dibuat dalam bentuk sirup temulawak. Selain itu, intersection mangga dapat menghambat dan memusnahkan sel barah di dalam badan tanpa merosakkan tisu sel yang sihat, sebagai ubat semula jadi untuk buang air besar (BAB), dapat meningkatkan gairah seksual pada lelaki atau meningkatkan libido, mempunyai antioksidan, dan dapat mengurangi demam.

Jadi, tanaman pertemuan mangga mempunyai khasiat yang sangat berguna dan dapat dijadikan alternatif untuk menyembuhkan buasir dan lain-lain. Tetapi kejayaan dalam penyembuhan bergantung pada setiap individu. Sekiranya digunakan dengan bijak, maka hasil yang diperoleh dapat bermanfaat.

(Sumber: Muhammad Awaluddin)