Makanan Tambahan Terbaik untuk Diabetes | saya sihat

Diabetes jenis 2 disebabkan apabila tubuh tidak menghasilkan insulin yang mencukupi. Akibatnya, tahap glukosa darah anda menjadi tidak seimbang. Oleh itu, penderita diabetes jenis 2 harus mengatur kadar glukosa darah mereka dengan diet dan bersenam untuk membantu mengawal kadar gula darah, mengurangkan daya tahan insulin, dan juga mencegah komplikasi yang berkaitan dengan diabetes.

Oleh itu, anda yang menghidap diabetes harus makan makanan yang menyediakan vitamin dan mineral. Persatuan Diabetes Amerika mendedahkan bahawa pesakit diabetes lebih cenderung menggunakan makanan tambahan daripada mereka yang tidak menghidap diabetes. Namun, makanan tambahan sahaja tidak boleh digunakan untuk menggantikan ubat diabetes standard kerana boleh membahayakan kesihatan anda.

Baca juga: Rintangan Insulin, Permulaan Diabetes Mellitus Jenis 2

Makanan Tambahan Terbaik untuk Mencegah Diabetes Jenis 2

Makanan tambahan yang baik untuk mencegah diabetes adalah mineral yang fungsinya terlibat dalam mengatur gula darah. Salah satunya ialah magnesium. Geng yang sihat perlu tahu bahawa magnesium adalah mineral penting yang diperlukan dalam badan.

Magnesium membantu mengekalkan fungsi saraf dan otot yang normal, menyokong sistem imun yang sihat, menjaga degupan jantung tetap stabil, dan membantu tulang tetap kuat. Yang paling penting, magnesium mempunyai keupayaan untuk mencegah diabetes jenis 2.

Bagi anda yang hidup dengan diabetes jenis 2, walaupun tubuh menghasilkan insulin, sel-sel badan kurang berkesan menggunakan insulin untuk mendapatkan glukosa ke dalam sel. Ini dikenali sebagai ketahanan insulin.

Magnesium adalah nutrien penting untuk otak dan badan. Di antara banyak faedahnya, magnesium membantu mengawal gula dalam darah. Walau bagaimanapun, kekurangan magnesium sering dialami oleh pesakit diabetes kerana tahap magnesium yang rendah dikaitkan dengan ketahanan insulin.

Dengan mengambil makanan tambahan yang mengandungi magnesium, anda akan meningkatkan kawalan diabetes. Malah, mencegah diabetes jenis 2. Namun, magnesium terlibat dalam sintesis protein serta fungsi otot dan saraf.

mengikut Institut Kesihatan Nasional, magnesium adalah kunci bagi orang yang menguruskan diabetes, tekanan darah dan kawalan glukosa. Kekurangan magnesium boleh dikaitkan dengan ketahanan insulin yang merupakan salah satu tanda menghidap diabetes jenis 2.

Magnesium adalah mineral yang terlibat dalam banyak proses dalam tubuh, termasuk pembinaan tulang yang sihat dan kepekatan otot yang normal. mengikut MediceNet, kira-kira 350 enzim bergantung pada magnesium.

Magnesium terdapat dalam semua makanan yang tidak diproses dalam kepekatan tinggi seperti kacang dan sayur-sayuran berdaun gelap. Oleh itu, magnesium terdapat dalam makanan diet yang sihat.

Baca juga: Berhati-hati dengan Kekurangan Magnesium dalam Diabetes

Kekurangan Magnesium Mempengaruhi Pengawalan Gula Darah pada Pesakit Diabetes Jenis 2

Kekurangan magnesium boleh berlaku kerana pengambilan yang tidak mencukupi, gangguan penyerapan mineral oleh usus, atau kehilangan mineral yang berlebihan. Di samping itu, sejumlah besar magnesium dapat hilang jika anda melakukan senaman berlebihan, menyusui, berpeluh berlebihan atau cirit-birit kronik, mempunyai penyakit buah pinggang, tiroid yang terlalu aktif atau mempunyai tahap darah rendah.

Kekurangan magnesium telah terbukti secara langsung mempengaruhi kawalan gula darah pada orang dengan diabetes jenis 2. Tidak hairanlah bahawa kekurangan magnesium sering dikaitkan dengan tahap rendah kalsium dan kalium dalam darah.

Apabila anda kekurangan magnesium, anda akan mengalami kerengsaan sistem saraf yang meningkat termasuk kekejangan di tangan dan kaki. Di samping itu, kekejangan otot atau kekejangan boleh berlaku pada bila-bila masa.

Bukan hanya membantu mengawal gula darah, magnesium bermanfaat dalam menurunkan tekanan darah yang mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok, menjadikan tulang sihat, mengurangkan kekerapan serangan migrain, meningkatkan prestasi senaman, mengurangkan kegelisahan dan kemurungan, mengurangkan keradangan dan kesakitan dan mengurangkan gejala sindrom pramenstruasi.

Sekiranya anda mengambil magnesium tambahan sebagai makanan tambahan untuk menguruskan diabetes jenis 2, anda mungkin dapat menurunkan dos insulin anda. Walau bagaimanapun, sebelum melakukannya, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Baca juga: Herba dan Makanan Tambahan yang Selamat untuk Diabetes

Rujukan:

Garis Kesihatan. Herba dan Makanan Tambahan untuk Diabetes

Menyatakan. Makanan tambahan terbaik untuk mencegah diabetes jenis 2: Mineral yang mengawal gula darah

Diabetes. Vitamin dan Mineral


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found