Perbezaan antara sihat dan sihat adalah - Guesehat.com

Keadaan badan yang sihat dan sihat pastinya menjadi idaman semua orang, dan anda juga tidak terkecuali. Walaupun untuk mendapatkan tubuh yang sihat dan cergas, anda sanggup menghabiskan berjam-jam hanya untuk bersenam di pusat kecergasan.

Bercakap mengenai badan yang sihat dan cergas, tidak sedikit orang yang masih mempunyai persepsi yang salah antara mereka berdua. Ramai orang berpendapat bahawa sihat dan cergas adalah keadaan yang sama, padahal sebenarnya ini adalah dua keadaan yang berbeza. Jadi, adakah anda tahu perbezaan antara sihat dan cergas? Sekiranya anda masih tidak mengetahui perbezaannya, mari baca penjelasan di bawah!

Dipetik dari viva.co.id dalam temu bualnya dengan Dr. Ade Jeanne D. L. Tobing, Sp.KO., menjelaskan bahawa kesihatan menurut WHO (Pertubuhan Kesihatan Dunia) adalah keadaan kesejahteraan fizikal, mental dan sosial. Ini menunjukkan bahawa kesihatan merangkumi 3 aspek yang saling berkaitan antara satu sama lain, dan tidak hanya bermaksud bebas dari penyakit dan penyakit.

Oleh kerana kesihatan merangkumi 3 aspek penting dan saling berkaitan, oleh itu perlu mengembangkan kesihatan melalui salah satu dari 3 aspek ini, terutama melalui aktiviti fizikal, seperti bersenam. Sukan mempunyai pengaruh yang cukup kuat terhadap dua aspek lain, iaitu mental dan sosial.

Berbeza dengan sihat, cergas adalah kemampuan individu untuk melaksanakan fungsinya dengan cekap dan berkesan, serta dapat menjalankan aktiviti kecemasan tanpa merasa letih. Semakin sihat keadaan fizikal seseorang, maka tahap kesihatannya juga akan meningkat.

Tubuh seseorang boleh dikatakan sihat jika semua fungsi organ dalam tubuh seseorang berada dalam keadaan normal, sama ada dalam keadaan rehat atau semasa melakukan aktiviti. Apa maksudnya keadaan badan dikatakan sihat jika hanya sihat ketika berehat dan merasa letih ketika melakukan aktiviti.

Dengan penjelasan di atas, dapat disimpulkan secara ringkas bahawa keadaan kesihatan seseorang sebenarnya dipengaruhi oleh keadaan fizikal orang tersebut. Semakin tinggi kemampuan fizikal seseorang untuk melakukan aktiviti, ini bermakna tahap kecergasan fizikalnya juga tinggi. Sekiranya tahap kecergasan tinggi, dapat dipastikan bahawa orang itu mempunyai badan yang sihat.

Jadi, adakah anda bersedia untuk memiliki badan yang sihat dan cergas?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found