PMS pada lelaki - guesehat.com

Geng Sihat tentu tahu bahawa jika seorang wanita marah, tidak jelas, ingin perhatian, dan meminta ini dan bahawa dengan pasangannya, itu bermakna bahawa dia mengalami PMS atau Sindrom Pra haid! Tetapi, adakah Geng Sehat mendapati atau merasakan bahawa lelaki mengalami perkara yang sama dengan wanita yang menjadi PMS? Mungkin, dia mempunyai PMS, bukan!

Sudah tentu sebagai wanita, penting untuk mengetahui sebab mengapa pasangan anda seperti itu. Tujuannya adalah untuk mengekalkan kesinambungan hubungan dengan pasangan anda, geng. PMS pada lelaki mempunyai nama lain, anda tahu. Namanya STI atau Sindrom Lelaki Kerengsaan.

Dipetik dari halaman Dailymail, sindrom lelaki ini pertama kali dikaji pada biri-biri oleh dr. Gerald Lincoln dari Unit Sains Reproduktif Manusia Majlis Penyelidikan Perubatan, Edinburgh. Dia mengungkapkan bahawa jantan boleh menjadi pemarah dengan tidak dapat dijelaskan ketika mengalami penurunan kadar testosteron. Jadi wanita semasa PMS akan menumpahkan telur matang mereka, sementara lelaki semasa PMS akan mengalami penurunan kadar testosteron.

Mengapa STI berlaku?

Sindrom ini pada lelaki disebabkan oleh penurunan kadar hormon testosteron, yang merupakan hormon penting pada lelaki. Ini boleh berlaku pada bila-bila masa. Penting bagi anda untuk mengetahui bahawa tahap testosteron pada lelaki akan lebih tinggi pada waktu pagi, kemudian menurun sepanjang hari.

Lelaki mengalami banyak perubahan sikap ketika mengalami sindrom ini. Yang lucu adalah bahawa lelaki tidak akan menyedari bahawa mereka mengalami STI, kerana tidak ada gejala fizikal bulanan yang ditunjukkan pada wanita yang sedang haid.

Apakah gejala STI?

Menurut dr. Gerald, STI pada lelaki disebabkan oleh penurunan hormon testosteron. Testosteron adalah hormon yang sangat penting bagi lelaki, kerana hormon yang dihasilkan oleh testis berfungsi untuk merangsang pertumbuhan tulang dan otot, serta perkembangan seksual.

Gejala penurunan testosteron atau gejala STI pada lelaki adalah keletihan, kemurungan, mudah marah, dan penurunan libido. Tanda-tanda fizikal seperti kedutan, sakit dan sakit, terutama di tangan dan kaki, berpeluh, dan kemerahan juga biasa.

Penyebab lain IMS adalah gaya hidup yang tidak sihat, seperti kurang bersenam, merokok, minum kopi, dan minum alkohol. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa orang yang menghidap IMS mempunyai risiko 2 kali lebih besar terkena tekanan darah tinggi, yang merupakan pencetus penyakit jantung terbesar.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya seorang lelaki mempunyai STI?

Apabila seorang lelaki mengalami STI, sangat diperlukan pertolongan orang terdekat, dari pasangan dan keluarganya. Baik untuk wanita, ada beberapa petua untuk memahami lelaki yang mengalami STI!

  1. Jangan ganggu. Jangan membuat pasangan anda lebih jengkel atau jengkel dengan mengganggunya dengan perkara kecil. Terus beri masa dan perhatian kepada pasangan anda saya masa.
  2. Selamat bergembira bersama. Untuk memulihkan mood pasangan anda, ajak dia bersenang-senang, misalnya dengan bermain permainan bersama. Tidak ada salahnya anda 'sedikit' menyerah ketika bermain permainan. Hehehe.
  3. Sediakan makanan kegemarannya. Mengubah diet boleh mempengaruhi testosteron. Jadi, tidak ada salahnya memberikan makanan kegemaran pasangan anda, seperti coklat atau ais krim.
  4. Sukan. Salah satu perkara yang paling sesuai untuk menyalurkan emosi adalah senaman. Daripada terus mengomel, marah, atau mood buruk, lebih baik mengajaknya bersenam!

Geng, anda sudah tahu alasan mengapa lelaki sering marah, tidak jelas atau tidak mood buruk? Ternyata dia PMSing! Walaupun kajian ini dilakukan pada biri-biri, tanda-tanda PMS sering terjadi pada lelaki tanpa menyedarinya. Untuk kalian wanita sudah tahu bagaimana menggembirakan pasangan anda yang PMS? Mari saling memahami!