Doktor yang Merawat Insomnia | Saya sihat

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur atau insomnia, anda mungkin menganggap keadaan ini bersifat sementara. Walau bagaimanapun, gangguan tidur insomnia ini boleh menjadi kronik dan berpanjangan. Sekiranya tidak dirawat, ia dapat mengurangkan kebutuhan untuk tidur yang cukup, dan meningkatkan risiko penyakit lain yang lebih berbahaya.

Kebanyakan orang tidak memikirkan untuk berjumpa doktor apabila mereka mengalami insomnia. Selain tidak menganggapnya perlu, mereka juga mungkin keliru tentang apa yang harus dikunjungi doktor. Walaupun doktor dapat membantu mendiagnosis dan merawat insomnia.

Bergantung pada sejarah perubatan dan gejala anda, doktor anda akan merujuk anda kepada pakar yang tepat. Contohnya, mereka mungkin merujuk anda kepada pakar neurologi, psikologi, psikiatri, atau pengamal perubatan alternatif.

Baca juga: Kekurangan Tidur Boleh Mencetuskan 5 Penyakit Ini

Doktor yang Merawat Insomnia

Sekiranya anda tidak mempunyai pakar di tempat anda, anda boleh berjumpa doktor am atau doktor keluarga. Sebenarnya, mengikut aliran rawatan pada era BPJS, pengamal am dalam rawatan primer adalah doktor pertama yang harus anda kunjungi untuk mendapatkan semua aduan kesihatan anda.

Ia sama untuk insomnia. Berikut adalah doktor yang merawat insomnia yang boleh anda gunakan sebagai tujuan perundingan:

1. Pengamal am atau doktor penjagaan primer

Doktor pertama yang harus anda perhatikan untuk masalah tidur adalah doktor penjagaan utama, sama ada doktor am atau doktor keluarga. Mereka dapat memberikan strategi rawatan sederhana untuk memperbaiki gangguan tidur anda.

Mereka boleh mencadangkan mengubah tabiat dan gaya hidup tidur yang mempengaruhi kualiti tidur. Doktor anda juga boleh mengesyorkan rawatan yang sesuai, jika anda mengambil ubat-ubatan yang boleh mengganggu tidur.

Sekiranya rawatan dengan doktor am tidak berjaya, doktor am akan merujuk kepada pakar kesihatan tahap dua. Biasanya, pesakit perlu dirujuk kepada pakar sekiranya disyaki masalah tidur disebabkan oleh keadaan kesihatan yang lebih serius.

Baca juga: Kebiasaan Ini Membuat Anda Tidak Boleh Tidur, Anda Tahu!

2. Pakar Pediatrik

Sudah tentu ini untuk gangguan tidur pada kanak-kanak. Sekiranya anda mengesyaki anak anda mengalami insomnia, buat janji temu dengan pakar pediatrik anda. Pediatrik adalah doktor yang mempunyai kecekapan tambahan dalam merawat kanak-kanak.

Mereka dapat membantu mendiagnosis dan menetapkan rawatan yang sesuai untuk bayi dan kanak-kanak. Pediatrik juga boleh merujuk pesakit pediatrik kepada pakar yang lebih khusus.

Insomnia pada kanak-kanak perlu mendapatkan rawatan pakar pediatrik kerana boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangannya. Sebilangan kanak-kanak dengan gangguan tidur mempunyai masalah yang mendasari yang perlu segera diatasi.

3. Pakar gangguan tidur

Di Indonesia, tidak banyak doktor yang pakar dalam menangani gangguan tidur. Di beberapa negara, seperti di Amerika Syarikat, terdapat persatuan khas doktor persatuan yang mempunyai kepakaran dalam menangani pelbagai gangguan tidur.

Mereka boleh terdiri daripada pelbagai kepakaran dalam pelbagai bidang, salah satunya terdiri daripada doktor yang berkompeten dalam menangani pelbagai masalah gangguan tidur. Pakar tidur akan mendiagnosis dan menguruskan keadaan anda.

Baca juga: Ketahui 11 Jenis Insomnia

4. Ahli neurologi

Anda juga boleh berjumpa pakar neurologi untuk merawat insomnia. Seorang pakar neurologi telah diberi latihan mendalam mengenai gangguan sistem saraf. Ketidakseimbangan dalam kimia otak boleh menyebabkan banyak gejala, termasuk insomnia. Ahli neurologi juga merawat sindrom kegelisahan kaki, penyebab utama insomnia.

5. Ahli psikologi atau psikiatri

Kedua-dua pakar ini tidak selalu dikaitkan dengan gangguan mental. Jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan ahli psikologi dan psikiatri ketika mengalami gangguan tidur atau insomnia.

Ahli psikologi banyak mengkaji tingkah laku dan proses mental. Psikiatri adalah psikiatri yang dapat mendiagnosis dan merawat gangguan mental. Seorang psikiatri boleh memberi ubat, sementara psikologi tidak boleh.

Kedua-duanya dapat menawarkan terapi kaunseling atau tingkah laku untuk membantu merawat insomnia. Mereka juga dapat merawat keadaan kesihatan mental lain yang mungkin menyebabkan gangguan tidur.

6. Pengamal perubatan pelengkap dan alternatif

Ingat, geng, ubat pelengkap atau alternatif bukan dukun. Kini terdapat banyak pengamal perubatan pelengkap dan alternatif yang menawarkan rawatan untuk insomnia. Contohnya, pengajar yoga dan meditasi yang disahkan, pakar herba, atau ahli akupunktur.

Ahli terapi urut juga dapat membantu anda berehat sehingga anda dapat tertidur dengan cepat. Kajian di Jurnal Perubatan Alternatif dan Komplementari menunjukkan bahawa akupunktur cukup berkesan dalam merawat insomnia.

Oleh itu, tidak perlu bingung tentang ke mana harus menjalani rawatan ketika mengalami jenis gangguan tidur, bukan hanya insomnia. Jangan biarkan gangguan tidur berlarutan kerana boleh mengurangkan kualiti hidup anda.

Baca juga: Akupunktur selamat untuk wanita hamil selagi ia dilakukan oleh pakar

Rujukan:

//www.healthline.com/health/insomnia-doctors#preparation

//www.sleepfoundation.org/insomnia/treatment