Kelebihan Kayu Secang untuk Kulit Muka - GueSehat.com

Adakah anda pernah mendengar mengenai kayu sappan? Atau, mungkin anda sudah biasa dengan tanaman yang satu ini untuk rawatan? Ya, kayu sappan bukanlah tanaman asing di negara ini, kerana telah digunakan secara turun temurun untuk tujuan kesihatan. Namun, adakah anda juga tahu bahawa ada kebaikan kayu sappan untuk kulit wajah? Sekiranya tidak, mari jawab keingintahuan anda di sini!

Kisah di sebalik khasiat kayu sappan untuk wajah

Kayu Secang adalah bahan biasa yang digunakan sebagai rempah tradisional. Walaupun dekat dengan budaya Indonesia, sebenarnya kayu sappan tidak asli dari negara ini, tetapi meluas di Asia Tenggara dan India. Asal tanaman ini lebih kurang bermula dari tanah India, meluas ke kawasan Cina, dan sampai ke semenanjung Tanah Melayu.

Kerana "perjalanan panjang", kayu sappan mempunyai pelbagai nama di setiap negara. Mempunyai nama saintifik Caesalpinia sappan , kayu sappan yang biasa dikenali sebagai kayu sappan dalam Bahasa Inggeris. Semasa di China, kayu sappan disebut su mu , di India Timur dikenali sebagai kayu merah , dan di Jepun dinamakan su ou .

Indonesia sebagai kawasan umum ditanam dengan kayu sappan juga memiliki nama panggilan yang berbeda untuk kayu sappan. Di daerah Sumatera Barat, kayu secang dikenal sebagai lacang, di Aceh disebut seupeung, sementara di Jawa disebut secang.

Seperti namanya, manfaat kayu sappan untuk kulit wajah ada di batang. Setelah pohon sappan ditebang, kulit kayu akan dikupas, dicukur, dan dikeringkan. Sekiranya demikian, kayu sappan dicampurkan atau digiling, kemudian dijadikan ubat atau minuman.

Pengolahan kayu sappan sebagai minuman sebenarnya bukan perkara asing. Bagi penggemar minuman hangat, di Jawa, wedang secang atau wedang uwuh sering ditawarkan, yang berisi serutan dari kayu secang ditambah rempah-rempah lain, seperti cengkeh dan kayu manis.

Warna merah semula jadi minuman ini berasal dari kulit kayu. Dikatakan bahawa tradisi menikmati wedang secang atau wedang uwuh telah berlangsung lama dan telah menjadi tradisi Istana Yogyakarta.

Selain dari Yogyakarta, kayu sappan telah menjadi bagian yang tidak dapat dipisahkan dari adat Betawi kerana biasanya diproses menjadi minuman tradisional yang disebut bir pletok. Dikategorikan sebagai tumbuhan liar, kayu sappan mudah tumbuh di tanah yang lembap dan berkapur atau tanah berpasir berhampiran sungai, asalkan tidak bertakung.

Baca juga: Rawatan Muka Sebelum Tidur Pada Waktu Malam

Kelebihan kayu Secang untuk kulit wajah # 1: Menyembuhkan jerawat

Untuk tujuan menyembuhkan jerawat, serutan kayu sappan dianjurkan untuk direbus terlebih dahulu, kemudian disejukkan. Setelah siap, air masak boleh digunakan untuk mencuci muka. Ritual ini membantu menyembuhkan jerawat kerana mengandungi brazilin, pigmen merah yang membunuh bakteria Propiobacterium penyebab jerawat.

Bukan hanya dapat digunakan secara tradisional, manfaat kayu sappan untuk kulit wajah juga telah banyak dikaji, salah satunya adalah dalam penyelidikan yang disenaraikan di bawah Jurnal Sains Pertanian Indonesia Edisi Ogos 2011.

Tujuan kajian ini adalah untuk mengembangkan formula anti jerawat yang mengandungi ekstrak kayu sappan bersaiz nano, dengan bantuan mineral kaolin yang berfungsi sebagai pembawa.

Penjagaan kulit dengan memperkuat kayu sappan sebenarnya telah lama dilakukan di Pulau Sumbawa, Nusa Tenggara Barat. Ia ditulis dalam K amus Penyakit dan Etnobotani oleh Ervizal A.M. Zuhud pada tahun 2000. Ini adalah bukti lain bahawa keberadaan kayu sappan telah menjadi bahagian yang tidak dapat dipisahkan dari perubatan dan perawatan herba dari Nusantara.

Baca juga: Tabiat Yang Boleh Menyumbat Pori-Pori Wajah

Kelebihan kayu sappan untuk kulit wajah # 2: kaya dengan antioksidan

Sekiranya anda harus menamakan bahan aktif yang tidak boleh hilang dari penjagaan kulit, antioksidan adalah jawapannya. Sebabnya, antioksidan berfungsi melindungi kulit dengan membatasi pengeluaran radikal bebas yang berpotensi merosakkan kulit. Dan untungnya, antioksidan termasuk dalam salah satu kebaikan kayu sappan untuk kulit wajah.

Sebelum membincangkannya lebih jauh, adalah idea yang baik untuk memahami kedua-dua perkara yang saling berkaitan ini, antioksidan dan radikal bebas. Mengapa keduanya tidak dapat dipisahkan tetapi saling bertentangan? Inilah penjelasannya: radikal bebas mempunyai banyak fungsi dalam tubuh, ia boleh bermanfaat dan berbahaya. Radikal bebas dihasilkan dalam badan dengan tujuan meneutralkan virus dan bakteria.

Tetapi jika jumlahnya berlebihan, ia boleh mempengaruhi DNA, lipid, dan protein, yang akhirnya menyebabkan penyakit. Ini boleh berlaku kerana radikal bebas tidak stabil dan struktur molekulnya tidak teratur. Untuk mencapai kestabilan, radikal bebas menyerang molekul yang lebih stabil dan merosakkan sel yang sihat.

Masalah lain ialah radikal bebas tidak hanya berasal dari dalam tubuh, tetapi juga di sekitar kita dalam bentuk pendedahan cahaya matahari, pencemaran udara, asap rokok, dan bahan kimia toksik lain.

Lebih buruk lagi, serangan radikal bebas dari faktor persekitaran pertama kali menyerang organ kulit sebagai "barisan depan". Bayangkan jika "kerosakan" ini banyak terdapat di dalam badan dan kulit tidak dilindungi dengan betul?

Jangan terkejut jika ada masalah dengan jerawat, kulit kusam, bintik hitam, dan penuaan pramatang. Itulah sebabnya mengapa perlu ada antioksidan untuk mengimbangi kelebihan radikal bebas yang dihasilkan secara dalaman dan melawan radikal bebas luaran yang sukar dielakkan.

Kembali ke manfaat kayu nilam untuk kulit wajah, tanaman ubat ini mengandungi antioksidan jenis polifenol, yang merupakan sebatian kimia yang disintesis oleh tanaman sayur-sayuran, buah, teh, koko, dan perubatan, termasuk kayu sappan.

Kerana jangkauannya yang luas, polifenol dibahagikan kepada beberapa kumpulan, salah satunya adalah flavonoid. Sebagai antioksidan, polifenol mempunyai manfaat anti-radang dan antikarsinogenik.

Berkaitan dengan kulit wajah, antioksidan mempunyai rangkaian kehebatan. Bermula dari mencegah penuaan dini, memperbaiki keadaan kulit, mencerahkan kulit, hingga mencegah risiko barah kulit.

Baca juga: Kesan berjaga pada wajah

Perhatikan perkara ini sebelum mendapatkan khasiat kayu sappan untuk kulit wajah

Walaupun khasiat kayu sappan untuk kulit wajah cukup banyak, anda tidak digalakkan menggunakannya jika anda didiagnosis menghidap anemia. Selain itu, rawatan herba dengan kayu sappan juga tidak digalakkan untuk wanita hamil dan menyusui. Jadi, lebih baik berjumpa doktor dengan lebih lanjut.

Cadangan lain, untuk mendapatkan faedah maksimum kayu nilam untuk kulit wajah, rebus kayu nilam pada suhu 90 ° C selama 15 minit dan simpan pada suhu bilik. (AS)

Baca juga: Pilihan Pembersih Muka yang sesuai dengan jenis kulit anda

Sumber

Researchgate. Kayu sappan.

Akupunktur hari ini. Kayu sappan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found