Kesan Negatif Veneer Pergigian - guesehat.com

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, venir gigi dianggap trend kecantikan yang menjanjikan semua orang untuk mendapatkan senyuman menawan seperti pelakon Hollywood. Dilaporkan dari dailymail.co.uk, menurut kajian pasaran oleh Mintel, jumlah wang yang dibelanjakan oleh rakyat Britain untuk menjalani kaedah ini sehingga mencapai 627 juta Pound Sterling! Wow, itu adalah jumlah yang baik untuk rawatan pergigian.

Populariti venir gigi juga meroket di kalangan masyarakat Indonesia. Berbekalkan daya tarikan bahawa rawatan ini sesuai untuk semua orang, dan berkesan untuk menyembunyikan ketidaksempurnaan pada kontur gigi, orang Indonesia mencubanya satu persatu. Bermula dari bidang selebriti, sosialita, hingga kelas menengah.

Berdasarkan maklumat dari livestrong.comVeneer gigi sememangnya dapat memperbaiki masalah yang berkaitan dengan warna, panjang, ukuran, dan bentuk gigi, jika dirawat dengan betul oleh doktor gigi yang betul. Walau bagaimanapun, seperti prosedur perubatan, prosedur estetik ini nampaknya menimbulkan risiko buruk terhadap kesihatan gigi.

Ketahui terlebih dahulu kesan venir gigi, sebelum memutuskan untuk melakukannya! Baca penjelasan lengkap melalui temu bual GueSehat dengan pakar ortodontik, drg. Sari Anggrita K., dari Klinik Pergigian MyDents, Bintaro, Tangerang Selatan.

Adakah benar venir gigi boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja?

Jawapannya tidak betul. Menurut drg. Sari, penggunaan venir hanya ditujukan untuk pesakit yang mengalami cacat permukaan gigi, perubahan warna gigi, lelasan, hakisan, dan tambalan yang buruk. Tidak semua orang boleh melakukan venir. Berikut adalah contoh pesakit yang tidak seharusnya dirawat venir gigi:

  • Pesakit kanak-kanak.
  • Pesakit selepas rawatan saluran akar.
  • Pesakit dengan gigi yang sesak.
  • Pesakit yang mempunyai gigi maju.

Bagi pesakit dengan keadaan gigi seperti ini, doktor gigi menyarankan agar lebih baik mempertimbangkan penggunaan ortos atau sanggur, untuk memperbaiki kedudukan gigi.

Manfaat Utama Veneer Pergigian

Secara umum, terdapat dua kebaikan rawatan venir gigi bagi pesakit yang memerlukannya, iaitu:

  1. Membaiki struktur gigi yang retak, terkelupas, longgar, banyak celah, ketidakseimbangan, dan proses pengisiannya kurang baik.
  2. Menjadikan gigi kecil kelihatan lebih besar, sehingga dapat menandingi senyuman anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found