Peraturan untuk Minum Teh Ais Manis ketika Hamil - GueSehat

Sama ada disajikan hangat atau sejuk, teh boleh dikatakan minuman yang paling banyak diminum di dunia. Terutama ketika cuaca panas, segelas teh es manis dapat menghilangkan dahaga. Namun, adakah selamat minum teh ais semasa hamil?

Nampaknya, minum teh ais semasa hamil selamat, Ibu. Walau bagaimanapun, anda harus minum teh es buatan sendiri dengan kurang gula atau menggantinya dengan gula semula jadi, seperti madu. Kami mengesyorkan agar anda hanya minum 3 hingga 4 cawan teh sehari agar tidak mengalami kenaikan gula darah. Elakkan minum teh ais dalam bentuk kemasan atau botol kerana biasanya mengandungi banyak gula!

Baca juga: Sebab Teh Hijau Lebih Disarankan untuk Diabetes

Teh es yang diminum dalam kuantiti yang berpatutan atau tidak melebihi 3 hingga 4 cawan sehari juga mempunyai faedah kesihatannya sendiri, anda tahu. Kelebihan pengambilan teh ais untuk Ibu mengandung, iaitu:

  • Sumber antioksidan. Hormon yang turun naik semasa kehamilan dapat meningkatkan radikal bebas di dalam badan. Teh kaya dengan antioksidan yang dapat melindungi sel dari kesan radikal bebas. Selain itu, teh dapat membantu mencegah kerosakan pada DNA.

  • Mengaktifkan otak. Kekeliruan dan kealpaan adalah gejala yang sering dialami oleh wanita hamil. Teh ais dapat mengaktifkan otak dan membantu menjaga kesihatan semasa kehamilan.

  • Kawal gula darah. Ibu boleh mengambil teh panas atau sejuk tanpa gula. Ia dapat mengawal gula dalam darah sambil menghilangkan dahaga.

Lalu, Adakah Kesan Sampingan Minum Teh Ais Semasa Mengandung?

Ibu mungkin ingin tahu bagaimana dengan jumlah kafein yang terdapat dalam segelas teh? Adakah selamat untuk dimakan oleh wanita hamil? Teh mengandungi kafein yang akan mempengaruhi kehamilan jika dikonsumsi secara berlebihan. Kandungan kafein dalam satu cawan teh adalah kira-kira 12-18 mg.

Menurut American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), anda tidak dinasihatkan untuk minum lebih dari 200 mg kafein setiap hari. Oleh itu, anda tidak boleh minum teh suam atau sejuk terlalu kerap, terutamanya semasa mengandung. Mengambil teh dalam jumlah yang berlebihan dapat meningkatkan risiko keguguran atau berat lahir rendah.

Baca juga: Manfaat Teh Hijau untuk Kesihatan

Kafein juga akan mengganggu penyerapan asid folik dan meningkatkan kemungkinan kecacatan tiub saraf, seperti spina bifida. Selain itu, teh ais dapat menghalang penyerapan zat besi dalam badan sehingga meningkatkan risiko anemia. Teh yang diuretik juga meningkatkan kekerapan membuang air kecil yang menyebabkan dehidrasi dan kehilangan garam dan mineral dalam badan. Oleh itu, disarankan untuk minum lebih banyak air agar sentiasa terhidrasi dengan baik.

Selain teh ais manis, Ibu juga mungkin suka minum teh lemon es atau teh lemon es. Namun, adakah selamat jika dimakan oleh wanita hamil? Nampaknya, teh ais manis dan teh es lemon masih selamat untuk dimakan oleh ibu mengandung. Selagi anda tidak mengambilnya dalam jumlah yang berlebihan dan menggunakan gula berlebihan.

Baca juga: Mengambil ubat dengan kopi atau teh, baik atau tidak?

Lemon, yang kaya dengan vitamin C, dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan membantu tubuh melawan radikal bebas dan toksin. Apa yang perlu anda ingat lagi, Ibu tidak mengambil teh es lemon lebih dari 3 cawan sehari dan tidak digalakkan mengambil teh ais lemon yang dibungkus kerana biasanya mengandungi gula berlebihan.

Ternyata minum teh ais ketika hamil adalah selamat, Ibu, asalkan anda meminumnya dalam jumlah yang sesuai. Oh ya, jika anda mempunyai aduan mengenai kehamilan, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Ibu boleh memanfaatkan ciri Direktori Doktor di GueSehat.com dengan mengklik di sini! (TI / AS)

Sumber:

Malachi, Rebecca. 2019. Adakah Selamat Minum Teh Es semasa Kehamilan? Persimpangan Ibu.