Pengambilan Antibiotik Semasa Menyusu

Kegiatan penyusuan susu ibu atau pemberian susu ibu (ASI) kepada bayi adalah aktiviti yang memberi manfaat bukan hanya untuk bayi, tetapi juga untuk ibu. Bagi bayi yang diberi susu ibu, susu ibu adalah sumber pemakanan yang optimum untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, serta memberikan manfaat imunologi atau imun.

Bagi ibu sendiri, penyusuan susu ibu juga memberikan beberapa kebaikan. Antara lain, penurunan berat badan yang lebih cepat selepas melahirkan, meningkat ikatan atau ikatan antara ibu dan anak, malah dapat menurunkan risiko ibu menghidap barah payudara!

Tetapi kadang-kadang ada perkara yang membuat ibu tidak dapat menyusukan bayinya. Salah satunya adalah jika ibu yang menyusui mengambil ubat tertentu. Sebagai ahli farmasi, saya sering menerima soalan mengenai keselamatan penggunaan ubat pada ibu yang menyusu. Satu kelas ubat yang sering ditanya mengenai keselamatannya pada ibu menyusu adalah antibiotik.

Antibiotik, seperti yang kita semua tahu, adalah kelas ubat yang digunakan untuk melegakan atau menyembuhkan jangkitan bakteria. Terapi antibiotik diperlukan untuk ibu menyusu yang terdedah kepada jangkitan tertentu agar ibu dapat sembuh dengan cepat. Pemilihan antibiotik untuk ibu menyusui tentu saja berdasarkan jenis dan lokasi jangkitan yang dialami, dan keselamatan ubat pada ibu menyusui.

Satu ubat sahaja dikatakan selamat untuk digunakan semasa menyusu jika tidak masuk ke dalam susu ibu dan oleh itu tidak diambil oleh bayi yang disusui, atau jika ia masuk ke dalam susu ibu tetapi tidak memberi kesan yang tidak diingini pada bayi yang disusui.

Baca juga: 6 Antibiotik Semula Jadi Menurut Penyelidikan

Antibiotik yang Selamat Digunakan semasa Menyusu

Terdapat beberapa jenis dan kelas antibiotik yang umumnya selamat digunakan oleh ibu yang menyusu.

1. Amoxicillin atau gabungan amoxicillin dan clauvulanate

Yang pertama adalah amoksisilin dan gabungan amoksisilin dan klavulanat. Antibiotik ini banyak digunakan, antara kain untuk jangkitan saluran pencernaan yang disebabkan oleh bakteria Helicobacter pylori, jangkitan kulit, jangkitan saluran pernafasan bawah, faringitis, tonsilitis, dan sinusitis. Amoxicillin masuk ke dalam susu ibu tetapi tidak memberi kesan yang tidak diingini pada bayi.

2. Cephalosporin antibiotik kelas

Seterusnya adalah kelas antibiotik cephalosporin. Terdapat banyak contoh kelas antibiotik ini. Sebagai contoh, ubat yang diminum termasuk cefadroxil dan cefixime, sementara yang diberikan melalui infusi termasuk ceftriaxone dan cefepime. Seperti amoksisilin, kelas antibiotik ini masuk ke dalam susu ibu tetapi secara amnya tidak memberi kesan berbahaya kepada bayi yang disusui.

3. Azithromycin

Antibiotik seterusnya yang cukup selamat digunakan oleh ibu menyusu adalah azitromisin. Antibiotik ini biasanya digunakan untuk jangkitan pada saluran pernafasan seperti radang paru-paru masyarakat, dan juga untuk penyakit kelamin seperti gonorea. Antibiotik ini juga masuk ke dalam susu ibu tetapi belum ada laporan mengenai kesan sampingan pada bayi yang disusui.

4. Amikacin

Amikacin adalah antibiotik seterusnya yang cukup selamat untuk ibu menyusu. Ini kerana amikasin tidak masuk ke dalam susu ibu. Amikacin sendiri hanya tersedia dalam bentuk suntikan sehingga penggunaannya hanya di hospital, biasanya untuk kes jangkitan teruk seperti sepsis.

Baca juga: Mengambil Antibiotik Semasa Kehamilan, Adakah Ia Selamat?

Antibiotik yang tidak digalakkan semasa menyusu

Antibiotik fluorokuinolon, seperti ciprofloxacin dan levofloxacin, tidak disarankan untuk digunakan oleh wanita yang sedang menyusui. Ini kerana antibiotik kelas ini boleh menyebabkan kesan sampingan pada bayi yang disusui seperti: arthropati (penyakit sendi).

Sekiranya ibu menyusu harus mengambil antibiotik ini kerana tidak ada pilihan lain, biasanya penyusuan susu ibu harus dihentikan dan hanya boleh dimulakan semula 48 jam setelah kali terakhir dia menerima ubat ini. Susu ibu dapat dinyatakan tetapi masih tidak dapat diberikan kepada bayi. Ciprofloxacin dan levofloxacin sendiri biasanya digunakan dalam jangkitan saluran pernafasan, saluran pencernaan, dan saluran kencing.

Tetrasiklin adalah antibiotik lain yang juga tidak disyorkan untuk digunakan pada ibu yang menyusui kerana boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk perubahan warna gigi pada bayi yang disusui. Walau bagaimanapun, antibiotik ini jarang digunakan.

Itulah beberapa antibiotik yang selamat dan kurang selamat digunakan oleh ibu menyusu. Untuk antibiotik yang selamat digunakan semasa menyusu, ini bermakna ibu masih boleh menyusui secara langsung atau tidak langsung semasa penggunaan antibiotik. Dengan catatan, jika ada ubat lain yang dimakan, maka semua ubat ini juga selamat digunakan semasa menyusui.

Sekiranya anda menyusu dan kemudian mengalami keadaan yang memerlukan terapi ubat termasuk antibiotik, jangan lupa untuk selalu memberitahu doktor dan ahli farmasi anda bahawa anda menyusu. Dengan maklumat ini, doktor atau ahli farmasi dapat memilih ubat yang lebih selamat untuk ibu menyusu. Jadi semoga ia berlaku penyelesaian win-win di mana ibu masih boleh pulih dan aktiviti penyusuan susu ibu masih dapat dijalankan tanpa gangguan.

Namun, jika ini tidak mungkin, pemberhentian sementara penyusuan biasanya menjadi pilihan agar bayi tidak terdedah kepada kesan sampingan ubat dan keadaan ibu masih dapat ditangani. Salam sihat!

Rujukan:

de Sá Del Fiol, F., Barberato-Filho, S., de Cássia Bergamaschi, C., Lopes, L. dan Gauthier, T., 2016. Antibiotik dan Penyusuan Ibu. Kemoterapi, 61 (3), hlm.134-143.

Mathew, J., 2004. Kesan antibiotik ibu terhadap bayi yang menyusukan bayi. Jurnal Perubatan Pascasiswazah, 80 (942), hlm.196-200.