Bolehkah pesakit kencing manis memakan gula aren?

Rakan diabetes mesti tahu gula aren, bukan? Pada masa ini, gula aren sangat popular di dunia masakan. Gula aren khususnya sangat digemari sebagai campuran kopi es kontemporari. Tetapi, bolehkah pesakit diabetes memakan gula aren? Untuk menjawab soalan ini, kita perlu mengetahui kandungan glukosa dalam gula aren dan kesannya terhadap peningkatan kadar gula dalam darah.

Glukosa adalah gula sederhana yang berfungsi sebagai sumber tenaga untuk sel-sel badan. Glukosa dicerna dan kemudian diedarkan ke seluruh sel melalui saluran darah, dengan bantuan hormon insulin. Tetapi jika kadar insulin kurang atau prestasi insulin buruk, gula akan tetap beredar di saluran darah. Ini menyebabkan kadar gula dalam darah menjadi tinggi. Insulin dihasilkan oleh sel-sel di pankreas.

Tahap gula darah tinggi dan rendah boleh menyebabkan perubahan tingkah laku dan masalah kesihatan. Sebilangan makanan cepat dimetabolismekan atau diubah menjadi gula, diikuti oleh pengeluaran hormon insulin dengan cepat. Ada juga makanan yang memakan waktu lebih lama untuk dimetabolisme atau diubah menjadi gula, sehingga tidak banyak mempengaruhi peningkatan gula darah dan kadar insulin.

Kesan makanan terhadap peningkatan kadar gula dalam darah diukur menggunakan indeks glisemik. Lalu, adakah gula aren termasuk jenis gula yang meningkatkan kadar gula dalam darah, dan bolehkah pesakit diabetes memakan gula aren?

Dibandingkan dengan gula putih (gula), gula aren mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah, sehingga dianggap sebagai pilihan makanan yang baik untuk pesakit diabetes. Walau bagaimanapun, setiap pesakit diabetes mempunyai tindak balas yang berbeza terhadap makanan. Jadi, sebelum makan gula aren, Rakan Diabest harus membaca penjelasan di bawah dan berjumpa doktor terlebih dahulu!

Baca juga: 5 Masalah Pergigian Yang sering dihadapi oleh pesakit kencing manis

Indeks Glikemik Gula Sawit

Untuk mengetahui sama ada pesakit diabetes boleh makan gula aren, Rakan diabetes mesti membaca penjelasan di bawah dan berjumpa doktor.

Indeks Glikemik vs Beban Glikemik

Indeks glisemik adalah nilai rujukan untuk mengukur seberapa cepat makanan menaikkan kadar gula dalam darah. Semakin tinggi kadar karbohidrat dan gula dalam makanan atau minuman, biasanya indeks glisemik juga lebih tinggi.

Terdapat juga istilah beban glisemik, yang merupakan ukuran rujukan kualiti dan kuantiti kandungan karbohidrat suatu makanan. Secara umum, makanan yang mempunyai nilai indeks glisemik rendah juga mempunyai nilai beban glisemik rendah. Sementara itu, makanan dengan nilai indeks glisemik tinggi dapat memiliki nilai beban glisemik yang bervariasi dari rendah ke tinggi, bergantung pada jumlah yang dimakan.

Indeks glisemik sangat berguna untuk penghidap diabetes, sehingga mereka dapat membandingkan kesan pelbagai pemanis dan makanan pada kadar gula darah.

Nilai Indeks Glikemik

Indeks glisemik mempunyai skala 0 - 100. Semakin kecil nilai indeks glisemik suatu makanan, semakin kecil pengaruhnya terhadap peningkatan kadar gula darah. Nilai indeks glisemik yang kecil juga menunjukkan kandungan karbohidrat dalam makanan memerlukan masa yang lama untuk dimetabolismekan.

Makanan dengan nilai indeks glisemik 55 dan ke bawah dianggap mempunyai pengaruh yang rendah terhadap peningkatan kadar gula darah dan pengeluaran insulin. Makanan dengan nilai indeks glisemik 56 - 69 dianggap mempunyai kesan sederhana, sementara makanan dengan nilai indeks glisemik di atas 70 dianggap mempunyai kesan yang tinggi.

Baiklah, makanan dan pemanis yang mempunyai nilai indeks glisemik rendah disyorkan untuk pesakit diabetes dan orang yang gemuk.

gula Melaka

Gula aren dibuat dari getah atau jus batang spesies pokok palma tertentu. Gula aren berbeza dengan gula kelapa yang dibuat dari bunga pokok kelapa. Gula sawit sangat popular di Asia Tenggara, termasuk Indonesia.

Menurut buku "Pemakanan Kontemporari: Pendekatan Berfungsi", gula aren mempunyai nilai indeks glisemik 35, jauh lebih rendah daripada nilai indeks glisemik gula putih. Gula aren juga mengandungi banyak mineral yang penting bagi tubuh. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa sumber yang memberi gula aren glikemik indeks nilai hingga 41.

Baca juga: Lepuh Diabetes, Apa yang Menyebabkannya?

Jadi, Bolehkah Diabetis Makan Gula Aren?

Jika dibandingkan dengan kebanyakan jenis pemanis lain, gula aren mempunyai pengaruh yang rendah terhadap kadar gula darah, sehingga dianggap sebagai pilihan pemanis yang lebih baik untuk penderita diabetes.

Sebagai perbandingan, nilai indeks glisemik gula meja adalah 68, sementara nilai indeks glisemik madu adalah 55. Selain itu, dibandingkan dengan gula meja dan gula perangSelain itu, gula aren mengandungi kadar kalium, magnesium, zink, besi, fosforus, nitrogen dan natrium yang lebih tinggi.

Namun, hanya kerana kesan gula aren pada kadar gula darah lebih rendah, tidak berarti tidak ada batasan penggunaannya, terutama bagi penderita diabetes. Pengambilan gula aren yang berlebihan dapat meningkatkan kadar gula dalam darah terlalu tinggi.

Oleh itu, bolehkah pesakit diabetes memakan gula aren? Tidak mengapa, asalkan jumlahnya terhad sehingga tidak menyebabkan lonjakan kadar gula dalam darah. Walau bagaimanapun, lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu. (UH)

Baca juga: Langkah Pencegahan Coronavirus untuk Orang yang Menghidap Diabetes

Sumber:

Hidup bersemangat. Bagaimana Gula Aren Mempengaruhi Glukosa Darah ?.

Gordon M. Wardlaw. Pemakanan Kontemporari: Pendekatan Berfungsi.