Manfaat Probiotik untuk Kesihatan Pencernaan Manusia - GueSehat.com

Sebilangan besar daripada kita mungkin berfikir bahawa bakteria boleh menyebabkan penyakit. Sebenarnya, badan sebenarnya dipenuhi dengan bakteria baik dan buruk, anda tahu. Bakteria baik, juga dikenali sebagai probiotik, berguna untuk kesihatan pencernaan. Lalu, bagaimana bakteria ini dapat menyuburkan saluran gastrousus? Dipetik dari MayoKlinik, sebenarnya kita tidak memerlukan probiotik untuk menjadikan badan sihat. Walau bagaimanapun, probiotik dapat meningkatkan pencernaan yang sihat dan melindungi daripada bakteria berbahaya.

Apabila badan kehilangan bakteria baik di dalam badan, misalnya setelah anda mengambil antibiotik, probiotik dapat membantu menggantikan bakteria baik. Probiotik berfungsi dengan menyeimbangkan tahap mikroorganisma dalam usus. Dalam kes ini, probiotik mengurangkan bilangan bakteria berbahaya dan meningkatkan sistem imun manusia.

Baca juga: Manfaat Minuman Probiotik untuk Kesihatan Tubuh

Sebagai tambahan kepada probiotik, anda mungkin sering mendengar istilah prebiotik. Namun, jangan salah faham, geng. Kerana, kedua-duanya berbeza, anda tahu. Prebiotik adalah perkara yang tidak dapat dicerna dalam makanan dan digunakan untuk mendorong pertumbuhan probiotik dalam tubuh, dengan menyediakan lingkungan yang sesuai untuk pertumbuhan.

Probiotik, dipetik dari WebMD, terdiri dari pelbagai jenis bakteria dengan manfaat yang berbeza dalam sistem pencernaan, yaitu:

  • Lactobacillus. Jenis probiotik ini paling banyak digunakan dan boleh didapati dalam makanan yang diperam. Jenis probiotik ini dapat melegakan cirit-birit dan sesuai untuk orang yang tidak dapat mencerna laktosa, gula dalam susu.

  • Bifidobakteria. Bakteria jenis ini paling sering dijumpai di usus besar dan dipercayai berguna untuk melegakan gejala sindrom iritasi usus (IBS).sindrom iritasi usus).

  • Saccharomyces boulardii. Ini adalah ragi yang terdapat dalam probiotik, yang dapat melawan cirit-birit dan masalah pencernaan lain.

Probiotik dapat merawat beberapa keadaan yang berkaitan dengan kesihatan gastrointestinal dan keadaan lain, seperti melegakan cirit-birit yang disebabkan oleh virus atau bakteria, melegakan sindrom iritasi usus, melegakan gejala penyakit radang usus, menjaga kesihatan mulut, dan menjaga kesihatan saluran kencing dan vagina.

Untuk mengatasi pelbagai keadaan yang berkaitan dengan fungsi gastrousus, pengambilan suplemen probiotik adalah mustahak untuk dilakukan. Nah, untuk mengekalkan fungsi pencernaan yang sihat, anda boleh mengambil suplemen probiotik, seperti sachet Lacidofil.

Baca juga: 7 jenis makanan kaya probiotik yang baik untuk sistem pencernaan

Setiap sachet Lacidofil mengandungi 4 bilion mikroorganisma yang terdiri daripada Lactobacillus rhamnosus R0011 dan Lactobacillus heleveticus R0052. Jumlah ini sepadan dengan jumlah mikroorganisma di saluran gastrointestinal manusia.

Di samping itu, menggunakan Tahap 1: Teknologi regangan BIO-SUPPORT, Sachet Lacidofil terbukti secara klinikal baik untuk kesihatan gastrousus. Ini dibuktikan dengan kajian yang dilakukan terhadap 113 kanak-kanak berusia 12 hingga 17 bulan dengan gastroenteritis akut. Kajian ini melibatkan 59% kanak-kanak yang mengalami cirit-birit sahaja dan 41% kanak-kanak yang mengalami cirit-birit dengan jangkitan lain.

Kemudian, dari 113 kanak-kanak, mereka dibahagikan kepada 3 kumpulan. Kumpulan pertama dari 39 kanak-kanak diberi plasebo selama 10 hari. Kumpulan kedua yang terdiri daripada 42 kanak-kanak diberi Lacidofil selama 10 hari, dan kumpulan ketiga yang terdiri daripada 32 kanak-kanak diberi Hylac, konsentrat produk metabolik dari bakteria usus selama 10 hari juga.

Baca juga: 7 Cara Menjaga Kesihatan Pencernaan

Hasil kajian juga menunjukkan bahawa gabungan antara L. rhamnosus R0011 dan L. helveticus R0052 terkandung dalam Lacidofil terbukti berkesan dalam mengurangkan cirit-birit akibat jangkitan patogen pada kumpulan kanak-kanak 2 dengan tempoh cirit-birit 2 hingga 6 hari.

Oleh itu, jika anda ingin mengekalkan fungsi saluran pencernaan yang sihat, anda boleh mengambil sachet Lacidofil sekali sehari dengan makanan atau dicampurkan ke dalam makanan atau minuman. Selain terbukti secara klinikal, suplemen probiotik ini juga selamat digunakan oleh kanak-kanak dan orang dewasa tanpa menggunakan perisa dan warna tiruan tambahan, anda tahu.

Ayuh, dapatkan sachet Lacidofil di sini! (IT)

Atasi Cirit-birit pada Bayi - GueSehat.com