8 Makanan Protein Tinggi untuk Wanita Hamil - GueSehat.com

Kehamilan adalah momen penting bagi janin yang juga mempengaruhi perkembangannya selepas kelahiran. Tanpa disedari oleh anda, kehamilan ternyata memerlukan anda memenuhi lebih banyak pengambilan nutrien berbanding sebelumnya. Salah satu yang penting, keperluan PROTEIN setiap hari. Dilaporkan dari healthypregnancy.comIbu memerlukan lebih banyak protein, terutama pada trimester 1, 2 dan 3 kerana protein mempunyai peranan penting dalam pembentukan sel baru (embriogenesis).

Baca juga: 4 Petua Mengekalkan Kehamilan yang Perlu Diperhatikan

Mengapa Protein Boleh Mempengaruhi Perkembangan Janin?

Berasal dari healthypregnancy.com, dari 20 kajian yang berasingan, mendapati pengambilan protein semasa mengandung boleh mempengaruhi berat badan bayi semasa lahir.

Ibu yang makan banyak protein semasa mengandung akan melahirkan anak dengan berat kelahiran yang lebih tinggi. Menurut pakar perubatan, bayi yang dilahirkan dengan berat badan rendah akan berisiko tinggi untuk sejumlah masalah kesihatan, seperti jangkitan, penyakit kuning, masalah pernafasan, dan kemungkinan penyakit lain.

Begitu juga, jika anda sukar makan selama 3 bulan pertama kehamilan (trimester 1), iaitu tempoh pertumbuhan janin dan organ-organnya, ia akan memberi kesan negatif kepada perkembangan selanjutnya yang boleh menyebabkan IUGR (Pertumbuhan IntrauterinTerencat akal) yang akan terus menjadi kecacatan dan atau kematian janin dalam rahim (IUFD =Kematian Janin Intra Uterus).

Jangan sekali-kali memandang rendah ini, kerana protein dapat membantu membentuk semua tisu lembut bayi, dari tulang, kuku, rambut, dan organ tubuh yang lain. Bagi ibu, protein membantu pembentukan plasenta, sel darah merah, untuk menghasilkan hormon yang dapat mengatur setiap fungsi dalam tubuh.