Bau Semen - GueSehat.com

Adakah anda tahu bahawa air mani atau air mani tidak selalu berbau sama? Sebabnya, air mani mengandungi banyak zat yang mempengaruhi bau. Pengambilan makanan, tahap kebersihan, dan kehidupan seks juga berperanan dalam mewujudkan aroma air mani, anda tahu. Ingin tahu? Teruskan tatal turun, ya!

Apa Suka Bau Semen Normal?

Sebelum membincangkan lebih lanjut, ada satu perkara yang perlu diluruskan di sini. Sebilangan orang sering mengelirukan istilah sperma dan air mani. Sebenarnya, sel sperma adalah salah satu daripada banyak komponen dalam air mani, Ibu.

Ya, air mani dan sperma berbeza. Air mani adalah cairan yang mengandung sperma, mengandung lebih dari 200 protein, vitamin dan mineral, termasuk vitamin C, kalsium, klorin, asid sitrik, fruktosa, asam laktat, magnesium, nitrogen, fosfor, kalium, natrium, vitamin B12 dan zink. Kandungan yang banyak terdapat dalam air mani yang umumnya hanya mencapai beberapa mililiter ketika diusir. Hebat, ya!

Sementara itu, sperma adalah sel pembiakan yang hidup dan berenang di air mani. Sebab mengapa air mani mengandungi sebilangan besar sebatian yang disebutkan di atas, adalah untuk membantu menyuburkan sperma. Protein, mineral, asid lemak, dan sebatian lain dalam air mani, berfungsi untuk membekalkan tenaga agar sperma bergerak dengan cepat dan menembusi telur untuk disenyawakan.

Perjalanan sperma untuk menyuburkan telur tidak mudah, anda tahu. Kerana, sperma dianggap sebagai bahan asing ketika memasuki sistem pembiakan wanita, maka sistem tubuh wanita akan berfungsi untuk menolaknya. Nasib baik, ada satu unsur dalam air mani (lipid) yang disebut prostaglandin, yang membantu sperma ngeles dan melarikan diri dari pengesanan mayat, sehingga dapat meneruskan perjalanan ke telur.

Baiklah, mari kita bercakap mengenai bau air mani. Sebilangan orang mengaku mencium bau yang kuat seperti peluntur atau amonia ketika menghidu air mani. Adakah itu normal?

Sebenarnya, ia adalah perkara biasa. Air mani berbau seperti ammonia, peluntur, atau klorin. Sebabnya, kembali ke penjelasan di atas: kerana air mani mengandungi banyak mineral di dalamnya. Sebahagian besarnya, zat yang terdapat dalam air mani bersifat alkali dengan tahap pH sekitar 7.2 hingga 7.8. Skala pH air mani mirip dengan darah, dan sedikit lebih rendah daripada air laut dan baking soda.

Bahan kimia lain dalam air mani juga boleh mempengaruhi bau. Contohnya, sesetengah orang mungkin berbau manis kerana air mani mengandungi fruktosa, gula yang terdapat dalam buah-buahan. Air mani juga mengandungi magnesium dan kalsium, yang dapat memberikan bau sedikit logam atau masin. Walau bagaimanapun, simen terbuat dari air, jadi baunya biasanya reda. Sebilangan orang mungkin tidak menyedari ciri khas air mani.

Baca juga: Siapa yang Perlu Mengambil Makanan Tambahan?

Pelbagai Punca Bau Air mani

Bau air mani boleh dikatakan tidak selalu sama setiap masa. Bau boleh berubah jika bercampur dengan bahan lain, seperti air kencing atau peluh. Air mani juga boleh berbau berbeza semasa mengering. Semen kering cenderung mempunyai aroma yang lebih kuat.

Tahap asid atau asas (pH) air mani juga boleh mempengaruhi baunya. Ini boleh berlaku apabila air mani, yang umumnya beralkali, memenuhi vagina yang berasid, menyebabkan bau berubah.

Selain itu, ada beberapa faktor yang juga mempengaruhi bau air mani, kerana ia juga mempengaruhi keseimbangan kimia dalam tubuh, serta kepekatan bakteria dan bahan lain yang bercampur dengan air mani. Beberapa faktor ini adalah:

1. Sunat atau tidak?

Pada zakar yang tidak disunat, peluh, minyak, sel kulit mati, bakteria, dan smegma (penumpukan minyak dan sel kulit mati di bawah kulup zakar) boleh bercampur dengan air mani semasa ejakulasi. Ini kemudiannya dapat mengubah bau air mani.

Semasa dalam zakar yang disunat, peluh dan minyak masih boleh mempengaruhi bau air mani. Namun, kerana pengumpulan kotoran dan minyak sangat minimum, ini tidak akan memberi banyak kesan.

2. Peluh atau air kencing kering

Peluh dan air kencing mengandungi natrium yang tinggi. Apabila bahan ini dibiarkan pada kulit dan mengering, ia dapat membuat bau air mani menjadi lebih kuat dan jelas.

3. Diet

Apa yang dimakan dan diminum oleh lelaki, tentu saja, mengandungi bahan kimia, nutrien, dan bahan lain yang boleh bercampur dengan semua komponen dalam badan, termasuk air mani. Beberapa makanan yang dipercayai membuat bau air manis dan rasa lebih manis adalah:

 • Buah-buahan, seperti nanas, jeruk, dan pepaya.
 • Sebilangan sayur-sayuran, seperti brokoli, saderi, dan rumput gandum.
 • Rempah, seperti pala dan kayu manis.

Ada juga beberapa makanan yang dianggap membuat bau air mani lebih tajam, yaitu:

 • Kafein.
 • Minuman beralkohol.
 • Kobis.
 • Asparagus.
 • Sayuran hijau, seperti bayam.
 • Daging.
 • Susu dan produk tenusu lain.

Sebilangan makanan ini sebenarnya sihat, jadi tidak perlu berhenti memakannya hanya kerana anda bimbang ia akan mempengaruhi bau air mani anda. Caranya, perbanyakkan bahagian buah dan perasa untuk menjaga keseimbangan.

Oh ya, disyaki jika air mani selalu berbau tajam. Sebabnya ialah bau yang tidak menyenangkan dapat menunjukkan masalah kesihatan.

Baca juga: Sekiranya anda mengelakkan hubungan seksual dan berciuman untuk mengelakkan Corona?

Bilakah Haruman Bau Air mani?

Sama seperti bau faraj kadang-kadang menjadi tanda masalah atau penyakit tertentu, ada bau air mani yang mungkin juga menunjukkan masalah seperti:

1. Air mani berbau busuk atau menyengat

Bakteria dan kuman dapat mengubah bau air mani. Sekiranya air mani berbau busuk dan menyengat atau bertambah buruk dari masa ke masa, ini mungkin merupakan tanda jangkitan atau penyakit kelamin. Segera periksa diri anda atau suami anda kepada doktor.

2. Bau manis

Air mani normal boleh berbau sedikit manis kerana mengandungi fruktosa. Tetapi air mani yang berbau sangat manis boleh menjadi tanda amaran awal diabetes. Satu kajian menunjukkan bahawa lelaki yang menghidap diabetes mungkin mempunyai lebih banyak gula dalam air mani mereka, sehingga baunya lebih manis daripada biasanya.

3. Bau hanyir

Air mani berbau amis tidak normal dan mungkin menunjukkan jangkitan kelamin. Sekiranya Ayah menyukai Ibu, dia pasti tidak keberatan untuk segera berjumpa doktor. Jangan lupa, amalkan aktiviti seksual yang sihat.

Apabila simen berbau berbeza, rasanya juga berbeza. Perubahan rasa ini juga boleh menjadi isyarat bahawa terdapat keadaan perubatan yang mendasari.

Bolehkah Mengubah Bau Air mani?

Diet, gaya hidup, dan kebersihan boleh mempengaruhi bau air mani. Untuk membantu mengekalkan bau air mani yang semula jadi, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

 • Mandi dengan kerap. Sentiasa basuh zakar, termasuk kawasan kulup.
 • Makan makanan yang sihat dengan banyak buah dan sayur-sayuran.
 • Hadkan pengambilan kafein dan alkohol.
 • Gunakan kondom semasa melakukan hubungan seks
 • Berjumpalah dengan doktor sekiranya anda merasakan bahawa air mani anda berbau tidak biasa, terutamanya jika anda melakukan aktiviti seksual dengan orang yang berbeza tanpa kontrasepsi.
Baca juga: Lelaki boleh mengenali wanita yang terangsang melalui aroma wangi!

Sumber:

Garis Kesihatan. Adakah Biasa Semen Bau?

Berita Perubatan Hari Ini. Semen Bau Suka.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found