Hati-hati dengan Jangkitan Kulat - Gusehat

Sekiranya anda melihat tompok-tompok putih di mulut anda, biasanya di bahagian dalam pipi atau lidah anda, pada mulanya anda mungkin memikirkan sariawan. Walaupun dapat disebabkan oleh jamur. Dilaporkan dari WebMDJangkitan kulat pada rongga mulut paling kerap disebabkan oleh jamur candida. Tidak hanya di mulut, jangkitan ini yang biasa disebut kandidiasis juga dapat menyerang berbagai bahagian tubuh lain, termasuk vagina.

Pada bayi, jangkitan kulat ini berbentuk ruam lampin. Sementara itu, pada wanita bentuknya adalah jangkitan yis vagina. Jadi, sesiapa sahaja boleh mendapat jangkitan yis. Walau bagaimanapun, jangkitan ini biasanya menyerang bayi, kanak-kanak, orang tua, dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Baca juga: Ini adalah 5 jenis makanan yang menyebabkan bau mulut

Apa yang Menyebabkan Jangkitan Kulat di Mulut?

Sebenarnya, jamur candida hidup di pelbagai bahagian badan, seperti di rongga mulut, saluran pencernaan, dan kulit. Walau bagaimanapun, jumlahnya kecil dan dikawal oleh bakteria baik yang dimiliki oleh badan kita. Tetapi kadang-kadang, apabila keadaan kekebalan tubuh menurun disebabkan oleh penyakit atau penggunaan ubat-ubatan seperti kortikosteroid atau antibiotik, ia dapat mengganggu keseimbangan jumlah jamur ini. Ini boleh menyebabkan kulat tumbuh di luar kawalan. Keadaan ini menyebabkan jangkitan kulat.

Tekanan juga merupakan faktor risiko. Tetapi secara umum, keadaan di bawah ini menyebabkan kemunculan jangkitan yis di mulut, iaitu:

 • Diabetes yang tidak terkawal
 • Jangkitan HIV
 • Kanser
 • mulut kering
 • Perubahan hormon semasa kehamilan

Sekiranya anda merokok atau memakai gigi palsu (gigi palsu pembuangan) yang tidak sesuai, anda juga akan meningkatkan risiko terkena jangkitan yis di mulut anda. Di samping itu, bayi dapat menyebarkan jangkitan kepada ibunya semasa menyusu.

Gejala Jangkitan Kulat di Rongga Mulut

Tompok-tompok putih di bahagian dalam mulut adalah gejala utama jangkitan yis. Tompok-tompok putih ini terdapat terutamanya di lidah atau bahagian dalam pipi. Walau bagaimanapun, tompok-tompok putih ini juga dapat muncul di bumbung mulut, gusi, tonsil, atau belakang tekak.

Tompok-tompok putih ini tidak menyakitkan, tetapi boleh menyakitkan dan berdarah jika anda menggaru atau ketika anda menggosok gigi. Dalam kes yang teruk, jangkitan yis boleh merebak ke kerongkongan (gullet) dan menyebabkan:

 • Kesakitan atau kesukaran menelan
 • Sensasi seperti ada makanan yang tersisa di kerongkong atau di bahagian tengah dada
 • Demam (jika jangkitan merebak di luar kerongkongan)

Kulat yang menyebabkan jangkitan boleh merebak ke bahagian tubuh yang lain, seperti paru-paru, hati, dan kulit. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada orang yang menghidap barah, HIV, atau keadaan lain yang menyebabkan sistem imun yang lemah.

Baca juga: Mulut, Tingkap Kesihatan Tubuh

Adakah perlu berjumpa doktor?

Sudah tentu. Sebelum merebak lebih jauh, jika anda mengesyaki pertumbuhan kulat di mulut, anda harus berjumpa dengan doktor umum atau doktor gigi yang pakar dalam penyakit mulut. Doktor gigi atau doktor am biasanya dapat mengesannya dengan segera semasa memeriksa bahagian dalam mulut anda. Doktor juga boleh mengambil sampel kecil tompok putih untuk pemeriksaan lanjut di makmal.

Walau bagaimanapun, jika jangkitan kulat merebak ke kerongkongan, anda harus menjalani ujian lain, seperti:

 • Budaya tekak
 • Endoskopi esofagus, perut dan usus kecil
 • X-ray esofagus

Rawatan Jangkitan Kulat di Mulut

Secara amnya, jangkitan pada kulat pada mulut mudah dirawat pada kanak-kanak dan pada orang yang sihat. Walau bagaimanapun, simptom biasanya lebih teruk dan lebih sukar untuk dirawat pada orang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Biasanya doktor akan menetapkan ubat antijamur yang mesti dimakan selama 10-14 hari. Ubatnya boleh dalam bentuk tablet atau ubat oral, biasanya mudah diminum. Kerana jangkitan yis di mulut juga boleh menjadi gejala penyakit lain, doktor anda juga boleh mengesyorkan agar anda melakukan ujian lain.

Cara Mencegah Jangkitan Kulat di Mulut

Jaga kebersihan mulut: gosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari dan lakukan flosing (bersihkan antara gigi menggunakan benang), sekurang-kurangnya sekali sehari.

Dapatkan pemeriksaan gigi secara berkala: terutamanya jika anda menghidap diabetes atau menggunakan gigi palsu. Tetapi, walaupun anda sihat dan tidak mempunyai masalah kesihatan mulut, hendaklah gigi anda dibersihkan kepada doktor setiap 6 bulan.

Rawat penyakit kronik: Keadaan serius seperti HIV atau diabetes boleh mengganggu keseimbangan bakteria di dalam badan, yang boleh menyebabkan jangkitan yis. Jadi, jika anda mempunyai penyakit kronik, minum ubat secara berkala.

Jangan terlalu kerap menggunakan ubat kumur atau semburan mulut: menggunakan ubat kumur anti-bakteria sekali atau dua kali sehari dapat membantu menjaga kesihatan gigi dan gusi. Tetapi, jika terlalu kerap boleh merosakkan keseimbangan normal bakteria di mulut.

Bersihkan alat sedut selepas setiap penggunaan: jika anda menghidap asma atau penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD), bersihkan alat sedut selepas setiap penggunaan, untuk membersihkan bakteria.

Hadkan pengambilan makanan yang mengandungi gula dan cendawan: Contohnya, seperti bir dan wain, kedua-duanya dapat menyokong pertumbuhan acuan yang berlebihan.

Berhenti merokok: berjumpa doktor atau doktor gigi mengenai cara berhenti merokok.

Baca juga: Kenali Penyakit "Kissing Disease" yang Menular Melalui Ciuman

Sekiranya anda melihat tompok-tompok putih di lidah anda atau bahagian mulut anda yang lain, anda harus berjumpa doktor. Walaupun jangkitan yis di mulut bukanlah keadaan berbahaya, lebih baik jika dirawat dengan cepat. Sebabnya, jika bertambah teruk ia boleh merebak ke bahagian tubuh yang lain dan semakin sukar untuk dirawat. (UH / AY)

susu sisa di mulut