Punca Perubahan Mood semasa Menstruasi - GueSehat

Mendekati haid, mood wanita cenderung berubah. Kadang-kadang sedih, marah, gembira, atau teruja. perubahan emosi ( perubahan emosi ) yang dialami wanita semasa haid juga boleh menyebabkan kemurungan, anda tahu. Lalu, apa penyebabnya? perubahan emosi semasa haid?

Sebab Mood Swing Menstruasi

Premenstrual syndrome (PMS) adalah keadaan yang dicirikan oleh gejala fizikal dan emosi, berlangsung sekitar seminggu sebelum haid. Keadaan ini boleh mempengaruhi mood seseorang bersama dengan gejala fizikal yang lain, seperti sakit, sakit, sakit kepala, atau kembung.

perubahan emosi ( perubahan emosi ) berpengalaman boleh berlaku secara tiba-tiba. Gejala emosi orang dengan PMS termasuk kesedihan, mudah marah, gelisah, atau mudah marah. Seseorang dengan sindrom ini mungkin merasa gembira, kemudian marah atau mudah marah satu atau dua jam kemudian.

Mood swing atau perubahan mood adalah salah satu gejala PMS yang biasa. Pakar tidak mengetahui punca sebenar PMS, tetapi penyebabnya perubahan emosi Menstruasi mungkin berkaitan dengan turun naik hormon yang berlaku semasa kitaran pramenstruasi.

PMS seperti yang diketahui dapat membuat emosi seseorang berubah, salah satunya membuat seseorang sedih atau bahkan sedih pada waktu tertentu. Walau bagaimanapun, jika seseorang merasa sedih selama berminggu-minggu disertai dengan gejala lain, keadaannya boleh menyebabkan kemurungan.

Seseorang yang mengalami kemurungan sering merasakan gejala lain, seperti keletihan, kegelisahan, kegelisahan, kekeliruan, kehilangan minat terhadap perkara yang biasanya dilakukannya, tidak berminat dengan seks, terlalu banyak tidur atau terlalu sedikit, makan terlalu banyak atau terlalu sedikit, dan menunjukkan gejala fizikal yang lain.

Jadi, apa yang menyebabkan seseorang mengalami perubahan emosi sebelum atau semasa haid sehingga menyebabkan kemurungan? Gangguan dysphoric pramenstruasi (PMDD) serupa dengan PMS, tetapi gejalanya boleh menjadi lebih teruk. Menurut penyelidikan, 75% wanita mengalami PMS selama tahun pembiakan mereka, tetapi hanya 3% -8% wanita mempunyai PMDD.

Orang dengan PMDD melaporkan mengalami gejala, seperti kemurungan, kegelisahan, serangan panik, sering menangis, dan kehilangan minat, untuk mempunyai idea bunuh diri. Orang yang menghidap PMDD boleh mengalami kemurungan sebelum haid.

Kawal Mood Swing Sebelum atau semasa Menstruasi

perubahan emosi ( perubahan emosi ) sebelum atau semasa haid ia boleh berlaku secara tiba-tiba. Namun, keadaan ini dapat dikawal. Inilah perkara yang mesti dipertimbangkan untuk dikawal perubahan emosi sebelum atau semasa haid!

1. Catat Perubahan Mood

Cuba rakam suasana hati anda setiap hari dan perhatikan jika ada perubahan di dekat haid anda atau bahkan dalam tempoh anda. Merakam mood anda setiap hari juga dapat membantu psikologi atau psikiatri untuk mengetahui keadaan anda, terutamanya jika anda merasa sedih selalu disertai dengan gejala emosi yang lain selama berminggu-minggu.

2. Terapkan Gaya Hidup Sihat

Satu cara untuk mengawal perubahan emosi sebelum atau semasa haid adalah memberi perhatian dan menerapkan gaya hidup sihat. Cuba minum banyak air, amalkan diet seimbang, cukup vitamin dan mineral, bersenam secara teratur, dan berehat secukupnya.

3. Berunding dengan Pakar

Sekiranya anda merasakan perubahan mood ( perubahan emosi Ini berlaku selama berminggu-minggu, bahkan sehingga mengganggu aktiviti harian anda, segera berjumpa pakar, seperti psikologi atau psikiatri. Beritahu pakar apa yang anda alami. Dengan cara itu, ahli psikologi atau psikiatri dapat menentukan terapi yang tepat untuk anda.

Namun, jika anda mengalami gejala fizikal yang lain dan muncul sebelum atau semasa haid, dan berlaku secara berterusan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Rujukan

Garis Kesihatan. 2018. Cara Menangani Perubahan Mood Pramenstruasi .

Garis Kesihatan. 2018. Cara Mengatasi Kemurungan Pramenstruasi .

Berita Perubatan Hari Ini. 2020. Kemurungan semasa tempoh: Semua yang perlu anda ketahui .