Suhu Badan Biasa - Saya Sihat

Berapakah suhu badan yang normal? Mungkin ini adalah soalan yang sering diajukan oleh Gang Sihat. Sebenarnya, suhu badan normal berbeza-beza, dipengaruhi oleh banyak faktor, termasuk usia, jantina, dan tahap aktiviti.

Jadi, apabila ditanya berapa suhu badan yang normal, maka tidak semua orang sama. Contohnya, suhu badan normal orang dewasa sekitar 37 darjah. Walau bagaimanapun, setiap orang dewasa mempunyai suhu badan asas yang sedikit berbeza.

Baiklah, dalam artikel ini, tidak hanya dijelaskan mengenai apa suhu badan normal tetapi juga perbezaan spesifik dari suhu badan normal orang dewasa, kanak-kanak, dan bayi.

Baca juga: Suhu Udara yang Lebih Dingin di Indonesia, Hati-Hati Batuk!

Berapakah Suhu Badan Normal?

Hasil ujian untuk mengukur suhu badan berbeza-beza bergantung pada bahagian badan di mana seseorang melakukan pengukuran. Suhu badan yang diukur dubur lebih tinggi daripada suhu badan yang diukur di dalam mulut. Sementara itu, suhu badan yang diukur di ketiak juga cenderung lebih rendah.

Jadual di bawah menunjukkan julat suhu badan normal untuk orang dewasa dan kanak-kanak:

Pengukuran tempat0-2 Tahun3-10 Tahun11-65 TahunLebih 65 tahun
Mulut (mulut)35.5-37.5 celsius35.5-37.5 celsius36.4-37.6 celsius35.8-36.9 celsius
Rectal (rektum)36.6-38 celsius36.6-38 celsius37.0-38.1 celsius36.2-37.3 celsius
Ketiak34.7-37.3 celsius35.9-36.7 celsius35.2-36.9 celsius35.6-36.3 celsius
Telinga36.4-38 celsius36.1-37.8 celsius35.9-37.6 celsius35.8-37.5 celsius

Pengukuran suhu badan normal berbeza dalam julat di atas, bergantung pada faktor berikut:

  • Umur dan jantina
  • Waktu pengukuran, suhu badan biasanya berada pada titik terendah pada waktu pagi dan paling tinggi pada waktu malam
  • Tahap aktiviti tinggi atau rendah
  • Pengambilan makanan dan cecair
  • Bagi wanita, masa kitaran haid juga penting
  • Kaedah pengukuran, seperti oral (mulut), rektum, atau axillary

Suhu badan normal bagi orang dewasa

Suhu badan orang dewasa normal, jika diukur secara lisan atau mulut, boleh berkisar antara 36.5-37.5 celsius. Walau bagaimanapun, beberapa alat pengukuran dapat menunjukkan hasil yang sedikit berbeza.

Pada orang dewasa, suhu badan berikut menunjukkan bahawa seseorang itu demam:

  • 38 celsius sama dengan demam biasa
  • 39.5 celsius sama dengan demam tinggi
  • 41 darjah celsius sama dengan demam yang sangat tinggi

Menurut pakar, beberapa keadaan kesihatan boleh mempengaruhi suhu badan seseorang. Sebagai contoh, orang yang mempunyai hipotiroidisme cenderung mempunyai suhu badan yang lebih rendah, sementara orang yang menghidap barah cenderung mempunyai suhu badan yang lebih tinggi.

Baca juga: Suhu Dingin Melanda Jawa, Hati-hati dengan Penyakit Ini!

Suhu Badan Normal Bayi dan Kanak-kanak

Suhu badan normal untuk kanak-kanak berumur 3-10 tahun berkisar antara 35,5-37,5 celsius ketika menggunakan pengukuran oral. Kanak-kanak mempunyai suhu badan yang serupa dengan orang dewasa.

Kadang-kadang, bayi dan balita mempunyai suhu badan yang lebih tinggi daripada orang dewasa, apabila diukur di ketiak dan telinga. Suhu normal bayi dan kanak-kanak berumur 0-2 tahun berkisar antara 36,6-38 celsius apabila diukur rektum.

Sementara itu, suhu badan bayi yang baru lahir ialah 37.5 celsius. Suhu badan bayi cenderung lebih tinggi kerana sistem metabolisme mereka lebih aktif. Bayi juga tidak dapat mengatur suhu badan mereka dan juga orang dewasa.

Suhu badan yang tidak normal yang harus diperiksa oleh doktor

Selain mengetahui berapa suhu badan yang normal, anda juga perlu mengetahui mengenai suhu badan yang tidak normal. Berikut adalah suhu badan yang tidak normal dan berbahaya, mengikut usia:

Dewasa

Suhu badan 38-40 celcius yang disebabkan oleh penyakit ringan pada amnya tidak mendatangkan bahaya kepada orang dewasa yang sihat. Walau bagaimanapun, demam sederhana agak membimbangkan jika seseorang mempunyai penyakit jantung atau paru-paru.

Hubungi doktor anda jika suhu anda melebihi 40 Celsius atau lebih rendah dari 35 Celsius, terutamanya jika disertai dengan gejala lain, seperti kekeliruan, sakit kepala, dan sesak nafas.

Suhu badan melebihi 41 celsius boleh menyebabkan kegagalan organ. Sementara itu, suhu badan yang lebih rendah daripada 35 disebut hipotermia. Hipotermia adalah keadaan berbahaya jika tidak dirawat dengan segera.

Anak-anak

Kanak-kanak berumur antara 3 bulan hingga 3 tahun yang demam tetapi suhu badannya kurang dari 38.5 darjah Celsius tidak selalu memerlukan ubat. Hubungi doktor jika anak anda mempunyai suhu melebihi 39 darjah Celsius, atau mempunyai suhu badan yang lebih rendah, tetapi mempunyai gejala dehidrasi, muntah, atau cirit-birit.

Bayi

Sekiranya bayi berusia 3 bulan atau lebih muda mempunyai suhu rektum atau rektum 38 darjah Celsius atau lebih tinggi, berjumpa doktor dengan segera. Kerana, pada bayi baru lahir, demam ringan boleh menjadi tanda jangkitan serius.

Baca juga: Gejala dan Rawatan Demam Denggi Lebih Awal
Sumber:

MedicalNewsHari ini. Apakah julat suhu badan yang normal? November 2018.

Kesihatan yang dimaklumkan. Bagaimana suhu badan diatur dan demam? November 2016.

Pusat Perubatan Universiti Rochester Rochester. Tanda-tanda Vital (Suhu Badan, Denyut Nadi, Kadar Pernafasan, Tekanan Darah).