Kalori yang Mengejutkan dari Snack Market - GueSehat.com

Lada cili kecil. Peribahasa ini bukan untuk menggambarkan kepedasan lada cayenne, ya. Namun, untuk menyedari bahawa kalori makanan ringan pasar kegemaran anda tidak boleh dipandang ringan. Kenapa? Baca hingga akhir, ayuh, geng!

Risoles

Bagi mereka yang suka makanan sedap, anda pasti tidak akan terlepas makanan ringan yang satu ini. Dimakan dengan lada cayenne hijau, hmmmm memakannya biasanya tidak mencukupi. Namun, tahukah anda bahawa makanan ini yang mempunyai banyak varian kandungan mengandungi sekitar 96 kcal kalori?

Nampak kecil? Tunggu sekejap. Itu banyak kalori jika anda makan sepotong. Bagaimana selepas makan risoles dan kemudian meneruskan makanan ringan pasar lain, minum boba ukuran besar, dan masih diteruskan dengan sebahagian menu makanan berat? Baiklah, sangat sukar untuk menyelesaikan masalah perut buncit ketika itu.

Oh ya, jika diubah menjadi makanan lain, dua keping risol sama dengan makan nasi putih, anda tahu. Tidak ketinggalan, risoles mengandungi 3.75 gram lemak dan 8.66 gram karbohidrat. Yang jika dilihat secara keseluruhan, makanan ringan yang satu ini dikuasai oleh lemak dan karbohidrat, tetapi tidak terlalu mengenyangkan. Sebab itu sangat teruk jika anda gila memakannya.

Kek nasi rebus

Makanan berbentuk bulat ini ditaburkan dengan bijan sememangnya salah satu daripadanya makanan selesa yang sukar ditentang. Terutama jika ladu baru keluar dari kuali, semasa anda menggigitnya, terdapat sensasi renyah dari kulit.

Namun, seperti makanan yang dibuat dari tepung gandum, onde-onde pastinya bukan makanan ringan kalori ringan. Satu bahagian onde-onde yang diisi dengan kacang hijau mempunyai kandungan karbohidrat sebanyak 19.42 gram. Dengan kata lain, 78% daripadanya adalah karbohidrat! Di samping itu, kalori boleh mencapai 101 kcal.

Sebenarnya, makan onde-onde biasanya terasa membosankan jika hanya ada satu, alias bahagiannya boleh digandakan, bahkan tiga kali ganda. Tidak hairanlah apabila anda makan onde-onde anda hanya mendapat kalori, tetapi anda masih lapar dan mahu makan makanan lain. Ini sangat berbahaya.

Baca juga: Adakah anda suka makan banyak? Ikuti Cara Ini untuk Membakar Selera, Ayuh!

Lemper

Itu belum selesai ketika menikmati makanan ringan pasar tanpa memakan serai. Atau semasa anda ingin mengisi perut sebelum makan tengah hari, serai biasanya merupakan pilihan sarapan yang ringkas dan mengisi.

Namun, tunggu sebentar. Sebenarnya, kalori Little One ini berkisar antara 133-181 kkal! Bagi anda yang menghadapi kesukaran untuk membayangkan berapa harganya, kalori sepotong lemon berisi ayam seberat 80 gram setara dengan sepinggan nasi putih, satu hidangan bubur kacang hijau, atau satu hidangan pasta sos tomato tanpa daging! Wow, itu semua makanan berat. Sudah begitu, kandungan karbohidrat sekitar 6 gram dan lemaknya mencapai 5.7 gram.

Namun, itu tidak bermakna anda harus mengucapkan selamat tinggal kepada lemper, geng. Anda boleh menikmati makanan ringan pasar ini sekali sekala. Caranya ialah dengan menikmati maksimum 1 hidangan, memilih makan siang dengan bijak, mengurangkan makanan ringan tinggi lemak lain, dan minum air secukupnya.

Baca juga: Makan Makanan Jalanan? Berhati-hatilah dengan 5 Masalah Ini

Arem-arem

Selain serai, ada makanan ringan pasar yang dibungkus daun pisang dan berbentuk bujur. Namanya arem-arem atau juga biasa disebut lontong. Perbezaannya ialah arem-arem dibuat dari beras putih, sementara serai dibuat dari beras ketan dan santan. Terdapat dua pilihan untuk mengisi arem-arem, iaitu sayur-sayuran atau oncom. Yang mana yang anda suka, geng?

Btw, bercakap mengenai kalori arem-arem cukup mengejutkan. Kerana walaupun kecil, kalori arem-arem memang suka memakan sebilangan nasi! Jumlah kalori arem-arem berkisar antara 186 kkal, yang lebih kurang seperti memakan 3 keping roti putih atau 20 bakso bersaiz sederhana. Tidak disangka-sangka, ya!

Seperti itu, makan arem-arem biasanya ditambah dengan bakwan sayur goreng tambahan dan percikan sos kacang. Wah, kalori bertambah lagi. (AS)

Baca juga: Makan Telur Punca Bisul? Benarkah?

Sumber

fatsecret. Kalori Pemakanan Lemper.

fatsecret. Kalori Pemakanan Arem-arem.

fatsecret. Kalori Pemakanan Onde-onde.

fatsecret. Risoles Pemakanan Kalori.

Garis Kesihatan. Kalori Sehari.