Bahaya Memakan Ketulan Ais | saya sihat

Geng, adakah anda sering makan ketulan ais atau tidak? Tetapi, tahukah anda bahawa mengunyah ketulan ais boleh menyebabkan masalah gigi seperti kehilangan enamel gigi dan kerosakan gigi? Sebenarnya, ia boleh merosakkan kualiti hidup anda, salah satunya mengganggu prestasi jantung!

Bagaimana kaitan antara memakan ketulan ais dengan kesihatan jantung?

Baca juga: Jangan memandang ringan, kurang tidur boleh merosakkan jantung

Punca Orang Makan Ketulan Ais: Anemia Kekurangan Zat Besi

Makan ketulan ais sering dikaitkan dengan jenis anemia yang biasa disebut anemia kekurangan zat besi. Anemia berlaku apabila darah anda kekurangan sel darah merah. Sebenarnya, sel darah merah bertanggungjawab membawa oksigen ke semua tisu badan. Tanpa oksigen, anda akan berasa letih dan kehabisan nafas.

Anemia paling sering disebabkan oleh kekurangan zat besi, ketika tubuh anda tidak memiliki simpanan zat besi yang cukup, sehingga menurunkan kualitas sel darah merah. Tanpa zat besi, sel darah merah tidak dapat membawa oksigen sebagaimana mestinya.

Berdasarkan kajian, kekurangan zat besi dapat menyebabkan rasa sakit di lidah, kesukaran menelan, berkurangnya kemampuan untuk merasakan, dan mulut kering. Kekurangan zat besi juga dapat membuat anda merasa letih dan mempengaruhi prestasi otak.

Berdasarkan kajian, kekurangan zat besi dapat menyebabkan rasa sakit di lidah, kesukaran menelan, berkurangnya kemampuan untuk merasakan, dan mulut kering. Kekurangan zat besi juga dapat membuat anda merasa letih dan mempengaruhi prestasi otak.

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, anemia kekurangan zat besi boleh menyebabkan komplikasi seperti sistem imun yang lemah terhadap masalah jantung dan kegagalan jantung. Pada wanita hamil. Anemia kekurangan zat besi boleh menyebabkan pertumbuhan janin terbantut, kelahiran pramatang, dan bayi dengan berat lahir rendah.

Selain anemia kekurangan zat besi, memakan ais batu juga sering dikaitkan dengan pica, gangguan makan di mana seseorang makan makanan yang tidak biasa seperti ais, tanah liat, kertas, abu, atau kotoran. Pica adalah gangguan mental yang bersamaan dengan keadaan psikiatri dan kecacatan intelektual.

Baca juga: Ketahui Punca Sakit Gigi dan Cara Mengatasinya

Bahaya Lain Memakan Ketulan Ais

Berdasarkan beberapa kajian, mengunyah ketulan ais ternyata memberi kesan positif, kerana mengirimkan lebih banyak darah ke otak. Lebih banyak darah di otak bermaksud lebih banyak bekalan oksigen ke otak. "Kerana orang yang mengalami anemia terbiasa dengan kekurangan oksigen, lonjakan ini dapat menyebabkan peningkatan kewaspadaan dan kejelasan pemikiran," jelas para penyelidik.

Namun, kebiasaan mengunyah ketulan ais mempunyai kesan yang lebih buruk. Salah satunya boleh menjadikan gigi anda patah. Selain itu, tetapi tisu lembut pada gigi akan jengkel yang akhirnya menyebabkan sakit gigi. Apabila anda mengunyah ketulan ais, gigi anda akan menimbulkan geseran yang mengakibatkan retakan kecil yang tidak dapat dilihat yang dapat memecahkan enamel gigi.

Bukan hanya membahayakan gigi, memakan ketulan ais boleh menyebabkan kesakitan jika anda mempunyai gigi yang sensitif. Selalunya disebabkan oleh enamel atau enamel yang usang, kepekaan gigi adalah tanda bahawa gigi anda perlu diperiksa kerana boleh menyebabkan masalah lain seperti kerosakan gigi.

Enamel gigi adalah bahagian gigi yang paling kuat. Enamel membentuk lapisan terluar setiap gigi dan melindungi lapisan dalam dari kerosakan. Apabila enamel terhakis, gigi boleh menjadi sangat sensitif terhadap bahan panas dan sejuk. Risiko berlubang juga meningkat dengan ketara.

“Mengunyah ketulan ais yang terlalu keras boleh menyakitkan gusi. Ia boleh menyebabkan jangkitan dan masalah gusi yang serius, ”kata Gregg Lituchy, doktor gigi di New York, Amerika Syarikat.

Selain itu, jika ketulan ais yang dimakan dibuat dari air yang tidak bersih, ia dapat menyebabkan penularan kuman, virus, dan parasit yang membawa penyakit seperti cirit-birit. Tidak hanya menyebabkan kerosakan gigi, memakan ais batu boleh menjadi tanda kesihatan seseorang.

Baca juga: Benarkah ibu yang menyusu minum ais batu menyebabkan si kecil mengalami selesema?

Rujukan:

WebMD. Tayangan slaid: 19 tabiat yang merosakkan gigi anda

Penjagaan Pergigian Negara. Senyum musim panas: mengapa anda tidak boleh makan ais

Garis Kesihatan. Adakah Buruk Anda Makan Ais?