Mengenal Ovum yang Bermasalah, Kehamilan Kosong Tanpa Embrio

Betapa senangnya seorang wanita apabila dia melihat keputusan ujian pemeriksa kehamilan yang menunjukkan 2 garis merah, aka positif. Kehadiran seorang anak adalah saat paling berharga dalam perkahwinan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang perkara berlaku yang tidak diingini semasa kehamilan. Antaranya ialah terdapat ketidaknormalan pada janin, kehamilan di luar rahim, anggur kehamilan, jangkitan TORCH yang bahkan boleh menyebabkan keguguran.

Ovum berdarah atau akehamilan nembryonic Ini boleh menjadi salah satu sebab mengapa ibu bapa kehilangan calon anaknya. Ovum berdarah, juga dikenali sebagai kehamilan kosong, adalah kehamilan tanpa embrio yang berkembang. Seorang wanita hamil mengalami gejala normal wanita hamil secara umum, seperti mual dan muntah serta perut buncit, tetapi tidak ada embrio yang dihasilkan.

Ovum berdarah sememangnya sangat menipu setiap wanita hamil kerana wanita masih akan mengalami gejala kehamilan. Pada masa persenyawaan, kantung ketuban dan plasenta masih terbentuk, hanya telur yang disenyawakan tidak berkembang menjadi embrio. Pengeluaran hormon HCG terus meningkat. Tanda seperti sakit pagi, sembelit, dan lain-lain masih muncul.

Punca kehamilan kosong masih belum dapat dipastikan. Walau bagaimanapun, para penyelidik mengesyaki bahawa ovum berdarah berlaku kerana kelainan pada kromosom atau sel sperma dan telur yang tidak berkualiti. Kehamilan faraj tidak dapat dikesan sehingga ultrasound dilakukan pada usia kehamilan 6-8 minggu. Walau bagaimanapun, ovum yang berdarah juga dapat dikesan ketika ibu hamil mengalami pendarahan seperti seseorang yang mengalami keguguran.

Selepas seorang wanita dijatuhkan kehamilan kosong, doktor mungkin menunggu beberapa hari untuk ultrasound berulang. Namun, jika anda yakin, kuretase perlu dilakukan. Doktor juga boleh memberi ubat untuk membiarkan proses keguguran berjalan secara semula jadi di rumah.

Bagi wanita yang mengalami ovum berdarah, tidak perlu risau untuk hamil lagi. Walaupun saat ini tidak ada cara untuk mengesan kehamilan kosong lebih awal, anda boleh kembali ke kehamilan normal selepas itu. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami ovum yang terkena beberapa kali, anda harus melakukan pemeriksaan lebih lanjut terhadap anda dan suami. Sehingga jika ada sesuatu yang salah atau tidak normal, misalnya kelainan kromosom, rawatan yang sesuai dapat dilakukan.

Tidak ada yang dapat mengalahkan perasaan gembira dan kegembiraan pada awal kehamilan. Walaupun ada kesedihan setelah itu, jangan biarkan ia terlalu lama. Pakar obstetrik Amerika mengatakan bahawa bersedih dan mengakui boleh menjadi sebahagian daripada proses penyembuhan emosi bagi anda yang telah kehilangan. (AR / OCH)