Kesalahan Memakai Seluar Dalam | Saya sihat

Seluar dalam, sama ada coli atau seluar dalam, adalah keperluan. Tetapi walaupun sudah menjadi keperluan setiap saat, itu tidak bermaksud kita bebas menggunakannya tanpa peraturan. Paling tidak, kebersihan seluar dalam, terutama seluar dalam, mesti dipertimbangkan. Jangan biarkan lembap kerana berpotensi menumbuhkan banyak kuman dan kulat.

Organ intim wanita dan lelaki perlu dijaga dengan sihat, agar tidak mendatangkan keluhan dan juga penyakit. Diakui, ramai di antara kita suka memandang rendah kepentingan pakaian dalam dan lebih mementingkan pakaian luar yang dipakai. Sebenarnya, seluar dalam mempunyai fungsi yang sangat penting, iaitu membungkus organ intim agar selamat dari pelbagai jenis gangguan.

Baca juga: Jangan Pakai Seluar Dalam Segera Setelah Bercinta!

Kesalahan Memakai Seluar Dalam

Nah, berikut adalah beberapa kesalahan yang mungkin kelihatan remeh tetapi boleh membawa kesan sampingan yang berbahaya:

1. Terlalu ketat

Pastikan semasa membeli seluar dalam kita memperhatikan ukuran yang tepat dan tidak terlalu ketat. Seluar dalam yang terlalu ketat boleh menyebabkan peluh berkumpul dan menjadikan kawasan intim terdedah kepada kuman. Sekiranya sudah ada kuman dan bakteria yang tumbuh di kawasan organ intim, pelbagai penyakit boleh timbul dan boleh membawa maut.

2. Memakai masa

Kita sering mendengar bahawa ketika kita tidur pada waktu malam, lebih baik jika kita tidak memakai pakaian dalam. Ini telah terbukti benar kerana dapat terus mengedarkan udara dan mengurangkan risiko kelembapan. Namun, cukup untuk melakukannya semasa tidur dan pastikan kita terus menggunakannya semasa dalam perjalanan. Sekiranya kita tidak menggunakan seluar dalam, geseran boleh berlaku antara organ intim dan seluar jeans yang kita pakai dan ini boleh menyebabkan kecederaan atau jangkitan.

3. Bahan yang salah

Seluar dalam kapas diketahui tidak seksi jika dibandingkan dengan kain sutera atau sintetik. Walau bagaimanapun, seluar dalam kapas terbukti menjadi bahan yang paling sihat berbanding dengan bahan lain. Bahan katun mempunyai daya serap yang tinggi yang dapat mengurangkan risiko kelembapan dan bau yang tidak menyenangkan.

Baca juga: Sebelum anda membeli yang salah, ketahui jenis dan fungsi seluar dalam wanita ini!

4. Pilihan sabun dobi yang salah

Menurut dr. Donnica Moore, pakar kesihatan wanita dari Amerika Syarikat, kesilapan ketika memilih bahan pencuci, misalnya memilih yang mengandungi wangian atau terbuat dari bahan keras, juga boleh merengsakan kulit organ intim.

Organ intim adalah organ yang sangat sensitif, oleh itu penting bagi kita untuk memperhatikan cara mencuci pakaian dalam dengan betul. Lebih-lebih lagi, pada masa ini terdapat banyak bahan pencuci yang mempunyai kepekatan minyak wangi yang sangat tinggi.

Anda pasti tidak menginginkannya jika organ intim anda menjadi najis, berbau, dan bahkan boleh menumbuhkan kuman di dalamnya? Ayo, mulai sekarang, beri perhatian lebih kepada penggunaan pakaian dalam yang mungkin kelihatan remeh, ya!

Baca juga: Kelebihan Tidur Tanpa Seluar Dalam

Rujukan:

thelist.com. Kesalahan seluar dalam yang mungkin anda buat

Thehealthy.com. 8 Kesalahan Seluar Dalam Yang Boleh Menyakitkan Kesihatan Anda