Alahan Dadah - Saya Sihat

Alergi ubat adalah reaksi alergi terhadap ubat. Sekiranya Geng Sihat mempunyai reaksi alergi ini, maka sistem kekebalan tubuh yang seharusnya melawan jangkitan dan penyakit, sebenarnya memberi reaksi negatif terhadap ubat-ubatan yang mereka ambil.

Reaksi terhadap alergi ubat boleh menyebabkan gejala seperti ruam, demam, dan kesukaran bernafas. Alahan ubat sebenarnya adalah keadaan yang jarang berlaku. Hanya sekitar 5-10 peratus reaksi ubat negatif disebabkan oleh alahan ubat yang sebenarnya. Sebilangan besar kesan sampingan dari ubat yang dimakan.

Inilah penjelasan lengkap mengenai alahan ubat!

Baca juga: Ubat Herba Juga Perlu Diseragamkan

Punca Alahan Dadah

Sistem imun berfungsi melindungi tubuh daripada penyakit. Sistem kekebalan tubuh diciptakan untuk melawan bahan asing atau benda berbahaya seperti virus, bakteria, parasit, dan lain-lain. Dalam alahan ubat, sistem imun menyalah tafsirkan ubat yang masuk ke dalam badan sebagai bahan asing atau berbahaya.

Sebagai tindak balas terhadap apa yang dirasakan sebagai ancaman, sistem kekebalan tubuh mula menghasilkan antibodi. Antibodi adalah protein khas yang berfungsi melawan bahan asing atau bahan berbahaya. Dalam alahan ubat, antibodi melawan ubat.

Tindak balas imun ini menyebabkan peningkatan keradangan, yang boleh menyebabkan gejala seperti ruam kulit, demam, atau kesukaran bernafas. Tindak balas imun ini boleh berlaku semasa anda mengambil ubat untuk pertama kalinya atau setelah beberapa kali mengambilnya.

Adakah Alahan Dadah Berbahaya?

Alahan ubat tidak selalu berbahaya. Gejala alahan ubat mungkin tidak begitu teruk sehingga anda mungkin tidak menyedarinya. Ada kemungkinan anda hanya mengalami ruam kulit akibat alahan ubat.

Walau bagaimanapun, alahan ubat yang teruk boleh mengancam nyawa. Alahan ubat boleh menyebabkan anafilaksis, yang merupakan keadaan yang mengancam nyawa yang berlaku secara tiba-tiba apabila seluruh tubuh bertindak balas terhadap ubat atau alergen lain.

Dalam beberapa kes, alahan ubat yang teruk boleh berlaku dalam 12 jam selepas mengambil ubat tersebut. Gejala alahan ubat yang teruk termasuk:

 • Denyutan jantung tidak teratur
 • Sukar bernafas
 • Bengkak
 • Kehilangan kesedaran

Anafilaksis boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera. Sekiranya anda mengalami gejala di atas setelah mengambil ubat tertentu, segera pergi ke hospital.

Reaksi seperti Alergi

Beberapa ubat boleh menyebabkan reaksi serupa dengan anafilaksis ketika pertama kali diambil atau digunakan. Dadah yang boleh menyebabkan reaksi serupa dengan anafilaksis termasuk:

 • Morfin
 • Aspirin
 • Beberapa ubat kemoterapi

Reaksi semacam ini biasanya tidak berkaitan dengan sistem imun dan bukan alergi. Walau bagaimanapun, bahaya, gejala dan rawatannya sama seperti untuk anafilaksis.

Dadah Apa yang Selalunya Menyebabkan Alahan Dadah?

Ubat yang berbeza mempunyai kesan yang berbeza pada setiap orang. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ubat yang lebih cenderung menyebabkan reaksi alergi daripada yang lain. Ubat-ubatan ini termasuk:

 • Antibiotik seperti penisilin dan sulfa seperti sulfamethoxazole-trimethoprim
 • Aspirin
 • Ubat anti-radang bukan steroid, seperti ibuprofen
 • Anticonvulsants seperti carbamazepine dan lamotrigine
 • Dadah yang digunakan dalam terapi antibodi monoklonal seperti trastuzumab dan ibritumomab tiuxetan
 • Ubat kemoterapi seperti paclitaxel, dosetaxel, dan procarbazine
Baca juga: Kemas kini: Ranitidine Boleh Beredar dan Digunakan Semula!

Apakah Perbezaan Antara Kesan Sampingan dan Alahan Dadah?

Alahan ubat hanya berlaku pada orang tertentu. Keadaan ini selalu melibatkan sistem imun dan selalu menyebabkan kesan negatif. Walau bagaimanapun, kesan sampingan boleh berlaku pada sesiapa yang mengambil ubat tersebut. Di samping itu, kesan sampingannya tidak mempengaruhi sistem imun.

Kesan sampingan adalah keadaan yang disebabkan oleh ubat, baik positif atau negatif, yang tidak berkaitan dengan fungsinya. Contohnya, aspirin adalah ubat yang digunakan untuk merawat kesakitan. Ubat ini sering menyebabkan kesan sampingan yang mengganggu, seperti sakit perut. Walau bagaimanapun, aspirin juga mempunyai kesan sampingan yang positif, seperti menurunkan risiko serangan jantung dan strok.

Cara Merawat Alahan Dadah

Cara merawat alahan ubat bergantung kepada keparahan keadaan. Dalam reaksi alergi yang teruk, anda mesti berhenti mengambil ubat. Doktor akan memberikan ubat lain sebagai alternatif, yang tentunya tidak akan menimbulkan reaksi alergi.

Sekiranya anda mempunyai reaksi alergi sederhana terhadap ubat, doktor anda mungkin mencadangkan agar anda terus mengambil ubat tersebut. Walau bagaimanapun, doktor juga boleh memberi ubat lain untuk mengawal reaksi alahan.

Beberapa ubat yang membantu menyekat tindak balas imun dan mengurangkan gejala adalah:

1. Antihistamin

Tubuh menghasilkan histamin apabila salah menafsirkan sebatian, seperti alergen, sebagai berbahaya. Pengeluaran histamin ini boleh mencetuskan gejala alergi seperti bengkak, gatal, atau kerengsaan.

Antihistamin menghentikan pengeluaran histamin dan dapat menenangkan gejala reaksi alergi. Antihistamin biasanya tersedia dalam bentuk pil, titisan mata, krim, dan semburan hidung.

2. Kortikosteroid

Alahan ubat boleh menyebabkan pembengkakan saluran udara dan gejala serius lain. Kortikosteroid dapat membantu mengurangkan keradangan yang menyebabkan masalah ini.

Kortikosteroid boleh didapati dalam bentuk pil, semburan hidung, titisan mata, dan krim. Kortikosteroid juga tersedia dalam bentuk serbuk atau cecair untuk digunakan sebagai penyedut dan cecair suntikan.

3. Bronkodilator

Sekiranya alergi ubat anda menyebabkan batuk dan bersin, doktor anda biasanya akan mengesyorkan bronkodilator. Ubat ini membantu membuka saluran udara dan memudahkan anda bernafas. (UH)

Baca juga: BPOM mengeluarkan izin untuk 37 produk Ranitidine diedarkan semula

Sumber:

Garis Kesihatan. Apa itu Alergi Dadah ?. Disember 2016.

American College of Allergy, Asthma & Immunology. Anafilaksis. Januari 2018.