melakukan hubungan seks di dalam air - guesehat.com

Sekiranya anda dan pasangan selalu menikmati hubungan seks, idea unik untuk saling memuaskan pasti mudah didapat. Salah satunya adalah melakukan hubungan seks di dalam air. Terutama ketika panas, melakukan hubungan seks di dalam kedengarannya seperti idea yang baik. Tetapi, anda mesti tahu terlebih dahulu bahawa melakukan hubungan seks di dalam air bukan tanpa risiko. Inilah perkara yang harus anda ketahui sebelum memutuskan untuk melakukan hubungan seks di dalam air.

Baca juga: Mempunyai Seks di Angkasa? Adakah mungkin?

1. Secara amnya, kolam air awam kotor

Selain mengandungi klorin, kolam renang juga mengandungi banyak bakteria. Salah satu masalah kesihatan yang paling biasa di kolam renang awam adalah tahap pH yang tidak seimbang yang menyebabkan pembasmi kuman tidak berfungsi dengan baik. Perkara yang sama berlaku pada air laut atau tasik. Malah, para pakar mengatakan bahawa air laut dan air tasik lebih kotor daripada kolam renang. Walaupun terdapat banyak bakteria, anda dan pasangan anda masih boleh melakukan hubungan seks di dalam air. Namun, ada kemungkinan Anda mendapat infeksi yang menular melalui air, walaupun biasanya jenis penyakit atau jangkitan tidak terlalu berbahaya.

Baca juga: Faedah melakukan hubungan seks pada waktu pagi?

2. Air menghilangkan pelinciran semula jadi

Ramai orang berpendapat bahawa melakukan hubungan seks di dalam air lebih mudah daripada di tempat tidur, padahal sebenarnya melakukan hubungan seks di dalam air boleh menjadi lebih sukar bagi vagina wanita. Sebabnya, kebanyakan orang menganggap air seperti pelinciran faraj, walaupun kedua-duanya sangat berbeza.

Apabila seorang lelaki memasukkan zakarnya ke dalam vagina wanita di dalam air, air akan masuk ke dalam faraj secara automatik dan membersihkan cecair pelincir faraj, menyebabkan vagina menjadi kering. Kekurangan pelinciran pada vagina juga akan menjadikan wanita lebih mudah terkena lelasan faraj. Lecet atau kerengsaan faraj akibat kekurangan pelinciran boleh menyakitkan apabila terkena air masin atau klorin. Ubat kuman seperti klorin juga sangat tajam, jadi walaupun seorang wanita tidak terkena lelasan vagina, masih ada risiko menjengkelkan pada vagina yang akan menyebabkan vaginosis bakteria atau jangkitan yis.

Baca juga: Jaga Kesihatan Faraj Selepas Seks

3. Pelincir dapat mengelakkan kekeringan akibat air, tetapi hanya pelincir tertentu

Kondom berfungsi dengan baik di dalam air, jadi anda dan pasangan dapat menggunakannya. Selagi air selamat dan tidak mempunyai kadar klorin yang tinggi, kondom boleh berfungsi. Namun, tanpa pelumasan yang mencukupi, kekeringan faraj dari air juga dapat membuat kondom mudah pecah. Anda lebih baik menyediakan pelincir berasaskan silikon. Sebabnya, pelincir berasaskan minyak boleh merosakkan kondom.

Baca juga: 3 Posisi Seks Ini Dapat Membakar Kalori Anda

4. Wanita masih boleh hamil melalui hubungan seks di dalam air

Sekiranya pasangan anda mengalami ejakulasi semasa melakukan hubungan seks di dalam air, anda masih boleh hamil. Air mani tidak dihanyutkan walaupun air boleh memasuki faraj semasa melakukan hubungan seks. Air mani juga boleh keluar walaupun lelaki itu tidak mengalami ejakulasi. Jadi, anda masih boleh hamil walaupun pasangan anda telah membuang zakar sebelum ejakulasi.

5. Ini tidak bermaksud anda boleh hamil walaupun pasangan anda mengalami ejakulasi di dalam air

Jangan mempercayai khabar angin bahawa wanita hamil setelah berenang di kolam renang atau lautan di mana lelaki mengalami ejakulasi. Ini hanya mitos. Sekiranya tidak ada hubungan fizikal, walaupun terdapat sisa-sisa sperma di dalam air, kehamilan tetap tidak akan berlaku.

Untuk dapat memasuki dan menyuburkan telur wanita, sperma mesti betul-betul dekat dengan vagina. Bagaimanapun, tidak ada faktor yang dapat mendorong atau memasukkan sperma ke dalam lubang faraj. Jadi, jika pasangan anda mengalami ejakulasi setelah mengeluarkan zakar dari faraj anda, sperma tidak dapat berenang ke vagina dan masuk ke dalamnya, menyebabkan kehamilan.

Lagipun, sperma hanya dapat hidup pada suhu tubuh manusia 94 F atau 35º C. Inilah sebab mengapa sperma dapat hidup hingga sekitar 5 hari di dalam tubuh wanita. Jika tidak, sperma akan mati dengan cepat di tempat terbuka, pada suhu kolam yang lebih sejuk atau pada suhu yang lebih panas. Walau bagaimanapun, para pakar juga memastikan bahawa walaupun suhu kolam atau air di mana anda berenang sama dengan suhu badan di mana sperma dapat bertahan, kehamilan masih tidak akan berlaku kecuali seseorang mengalami ejakulasi di dalam badan anda.

Baca juga: Alahan Mengganggu Kehidupan Seks? Petua Ini Boleh Membantu Anda

6. Bagaimana dengan melakukan hubungan seks di tab mandi panas?

Masalahnya masih ada pada kondom. Oleh kerana jakuzi dan tab mandi panas mempunyai air panas, kemungkinan panas akan merosakkan kondom. Jadi, semakin tinggi suhu air, semakin tinggi kemungkinan kondom akan terkoyak semasa melakukan hubungan seks. Lebih-lebih lagi, jakuzi dan tab mandi panas juga mengandungi bahan kimia lain, jadi gabungan antara itu dan air panas boleh merosakkan kondom.

Baca juga: Adakah Ukuran Zakar Benar-benar Mempengaruhi Kepuasan Seks?

7. Penyebaran penyakit kelamin sama di dalam air

Klorin dan disinfektan lain dapat membunuh bakteria di dalam air, tetapi tidak akan mempengaruhi risiko anda mendapat penyakit kelamin, walaupun air dapat mencuci banyak perkara. Seperti yang telah dijelaskan, tanpa pelumasan yang mencukupi, anda dapat melecet pada vagina dan secara teorinya akan meningkatkan risiko anda mendapat penyakit kelamin. Tetapi di sisi lain, anda tidak akan mendapat penyakit kelamin dari berenang di kolam renang atau air lain yang digunakan orang lain untuk melakukan seks.

Jadi, pada dasarnya jika anda ingin melakukan hubungan seks di dalam air, anda juga perlu berhati-hati seperti melakukan hubungan seks di darat. Anda dan pasangan anda masih boleh berusaha melakukan hubungan seks di dalam air, tetapi menjaga kesihatan anda juga harus menjadi keutamaan.