Makanan untuk Menjaga Kesihatan Hati - Saya Sihat

Hati adalah organ penting yang berfungsi mencerna karbohidrat, menghasilkan gula darah, dan menyahtoksin badan. Hati juga menyimpan nutrien dan menghasilkan hempedu untuk membantu pencernaan dan penyerapan nutrien dari makanan. Oleh itu, penting bagi Geng Sihat untuk mengetahui makanan untuk mengekalkan hati yang sihat.

Terdapat banyak minuman dan makanan untuk menjaga kesihatan hati. Geng yang sihat perlu memakannya agar hati terlindung dari penyakit. Kesihatan hati penting untuk kesihatan keseluruhan. Disfungsi hati boleh menyebabkan penyakit hati, gangguan metabolik, dan juga diabetes jenis 2.

Walaupun sukar untuk mencegah semua faktor risiko yang ada, Gang Sihat dapat meningkatkan kesihatan hati dengan memakan minuman dan makanan untuk menjaga hati yang sihat.

Baca juga: 10 Makanan yang Dapat Meningkatkan Kekebalan di Musim Hujan

Makanan untuk Menjaga Kesihatan Hati

Beberapa makanan berikut dipercayai dapat membantu menjaga hati yang sihat:

1. Kopi

Nampaknya, kopi baik untuk hati, kerana melindungi organ ini dari masalah seperti penyakit hati berlemak. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan kopi setiap hari dapat membantu mengurangkan risiko penyakit hati kronik. Kopi juga melindungi hati dari masalah lain, seperti barah hati.

Penyelidikan pada tahun 2014 menunjukkan bahawa kopi mempunyai kesan pelindung kerana mempengaruhi enzim di hati. Kopi juga dapat mengurangkan pengumpulan lemak di hati. Selain itu, minuman ini juga meningkatkan antioksidan pelindung di hati.

2. Oatmeal

Makan oatmeal adalah cara mudah untuk menambahkan serat ke dalam makanan anda. Serat sangat penting dalam proses pencernaan, dan jenis serat tertentu dalam oatmeal sangat baik untuk kesihatan hati.

Oatmeal kaya dengan sebatian yang disebut beta-glukan. Penyelidikan pada tahun 2017 menunjukkan bahawa beta-glukan aktif secara biologi dalam badan. Beta-glukan baik untuk tubuh, meningkatkan sistem imun, dan melawan keradangan. Inilah sebabnya mengapa oatmeal adalah salah satu makanan untuk mengekalkan hati yang sihat.

3. Teh Hijau

Penyelidikan pada tahun 2015 dalam World Journal of Gastroenterology menunjukkan bahawa teh hijau dapat membantu mengurangkan lemak, melawan tekanan oksidatif, dan mengurangkan tanda-tanda penyakit hati berlemak tanpa alkohol. Menurut para pakar, teh hijau harus dimakan dalam bentuk teh, bukan dalam bentuk ekstrak.

4. Bawang putih

Menambah bawang putih untuk diet anda dapat membantu merangsang hati anda. Penyelidikan pada tahun 2016 menunjukkan bahawa pengambilan bawang putih mengurangkan berat badan dan lemak pada orang dengan penyakit hati berlemak tanpa alkohol. Inilah sebabnya mengapa bawang putih adalah salah satu makanan untuk mengekalkan hati yang sihat.

5. Beri

Banyak beri gelap, seperti blueberry, raspberi, dan cranberry, mengandungi antioksidan, yang disebut polifenol. Polifenol membantu melindungi hati daripada kerosakan. Jadi, buah beri juga merupakan salah satu makanan untuk mengekalkan kesihatan badan.

6. Anggur

Penyelidikan menunjukkan bahawa anggur, jus anggur, dan biji anggur sangat kaya dengan antioksidan yang dapat membantu hati mengurangkan keradangan dan mencegah kerosakan hati. Jadi, jangan terkejut jika para pakar mengesyorkan pengambilan anggur sebagai makanan untuk mengekalkan hati yang sihat.

7. Buah limau gedang

Menurut penyelidikan, limau gedang juga merupakan makanan untuk menjaga kesihatan hati. Grapefruit mengandungi dua jenis antioksidan utama, iaitu naringin dan naringenin. Kedua antioksidan ini dapat membantu melindungi hati dari kerosakan dengan mengurangkan keradangan dan melindungi sel hati.

8. Pir Berduri

Pengambilan pir berduri dalam bentuk buah atau jus termasuk minuman dan makanan untuk mengekalkan hati yang sihat. Menurut penyelidikan, sebatian yang terdapat dalam buah ini melindungi kesihatan hati.

9. Sayur-sayuran dan Buah-buahan

Penyelidikan menunjukkan bahawa makanan tumbuhan baik untuk kesihatan hati. Termasuk dalam kategori makanan ini dan baik untuk kesihatan hati adalah:

  • Alpukat
  • Pisang
  • bit
  • Brokoli
  • Nasi merah
  • Lobak
  • Sayuran berdaun hijau, seperti bayam
  • Lemon
  • Pawpaw
  • Tembikai

10. Minyak ikan

Penyelidikan menunjukkan bahawa mengambil minyak ikan dan suplemen lemak ikan membantu mengurangkan keadaan penyakit seperti hati berlemak tanpa alkohol. Lemak ikan kaya dengan asid lemak omega-3 yang baik untuk mengurangkan keradangan. Lemak ini sangat baik untuk hati kerana mencegah pengumpulan lemak dan menjaga tahap enzim normal di organ ini.

11. Kacang

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa makan kacang adalah baik untuk menjaga kesihatan hati dan melindungi tubuh daripada penyakit hati berlemak tanpa alkohol. Kacang biasanya mengandungi asid lemak tak jenuh, vitamin E, dan antioksidan.

12. Minyak Zaitun

Makan terlalu banyak lemak tidak baik untuk hati. Namun, beberapa jenis lemak sebenarnya baik untuk kesihatan hati. Menurut penyelidikan, minyak zaitun dapat membantu mengurangkan tekanan oksidatif dan meningkatkan fungsi hati.

Baca juga: Manfaat jus labu pahit untuk diabetes

Makanan yang Harus Dielakkan untuk Menjaga Kesihatan Hati

Selain mengetahui makanan untuk menjaga hati yang sihat, anda juga perlu mengetahui makanan mana yang harus dielakkan. Berikut adalah makanan dan minuman yang dimaksudkan:

Makanan berlemak: merangkumi makanan goreng, makanan segera dan kerepek.

Makanan berkanji: merangkumi roti, pasta, kek, dan makanan bakar.

Gula: mengurangkan pengambilan gula dan makanan yang mengandungi gula seperti bijirin, kek manis, dan lain-lain dapat mengurangkan tekanan pada hati.

Garam: Cara mudah untuk mengurangkan pengambilan garam adalah dengan mengurangkan pengambilan makanan dengan kandungan garam yang tinggi, termasuk makanan dalam tin dan daging yang diproses.

Alkohol: Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh membahayakan kesihatan hati. (UH)

Baca juga: Buah-buahan dan Makanan untuk Diabetes yang Selamat Dimakan

Sumber:

Berita Perubatan Hari Ini. Makanan apa yang melindungi hati?. Disember 2018.

Jurnal Gastroenterologi Klinikal. Kesihatan kopi dan hati. 2014.