Eucalyptus sebagai antivirus - Guesehat

Baru-baru ini, Kementerian Pertanian (Kementan) melancarkan produk "anti-coronavirus" yang terbuat dari kayu putih. Dikatakan bahawa hasil ujian makmal eucalyptus mampu membunuh 80-100 peratus virus. Ini menjadi viral dan orang mula mencari produk yang mengandungi minyak pati kayu putih.

Badan Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian (Balitbangtan) juga membuat beberapa prototaip kayu putih dengan nanoteknologi dalam bentuk alat sedut, berguling, salap, balsem dan penyekat. Kementerian Pertanian bahkan telah bekerjasama dengan rakan perniagaan dalam usaha meningkatkan produk kayu putih. Adakah benar bahawa kayu putih adalah anti-koronavirus, dan apa faedahnya kayu putih ini?

Baca juga: Ingin Menghilangkan Parut? Gunakan Minyak Penting Ini!

Kenali Eucalyptus atau Eucalyptus

Eucalyptus globulus adalah tumbuhan yang berasal dari Australia. Di tanah kanggaru, kayu putih juga dikenali sebagai pokok gusi, yang juga merupakan makanan utama koala. Semasa di Indonesia ia dikenal sebagai kayu putih. Sekiranya anda mendengar kayu putih, Geng Sihat akan segera mengingati minyak kayu putih.

Beberapa literatur menyatakan bahawa kayu putih mengandungi sejumlah bahan aktif yang bersifat anti-bakteria, anti-virus dan anti-jamur. Minyak pati Eucalyptus terdiri daripada campuran kompleks banyak sebatian, misalnya 1,8-cineol (kayu putihlimonena, -pinene, -terpinene, dan -terpineol, sebatian dengan sifat antimikrob.

Di makmal, minyak pati kayu putih menekan pembiakan virus herpes simplex dan menghalang aktiviti virus influenza H1N1 setelah pendedahan selama sepuluh minit. Namun, ini masih terbatas pada penyelidikan makmal, belum diuji secara klinikal pada manusia.

Terdapat dakwaan bahawa wap minyak kayu putih bertindak sebagai dekongestan, dan minyak kayu putih juga digunakan sebagai komponen beberapa ubat batuk dan selesema yang dijual bebas. Beberapa produk popular mengandungi minyak kayu putih bersama dengan mentol dan kapur barus dan dipromosikan sebagai ubat untuk batuk, kesesakan hidung, dan sakit otot dan sakit akibat selesema.

Walaupun tidak disokong oleh penyelidikan klinikal, sekurang-kurangnya minyak kayu putih dalam pelbagai produk tidak berbahaya. Namun, mempromosikan minyak esensial kayu putih sebagai pencegahan atau rawatan untuk jangkitan COVID-19 tidak berbahaya kerana kepercayaan bahawa ia dapat menangkal jangkitan dapat mengalihkan perhatian dari pentingnya jarak fizikal.

Baca juga: Batuk dan Sakit Tenggorokan, Adakah Selalu Gejala Coronavirus?

Bolehkah Eucalyptus Membunuh Virus SARS-Cov-2?

Penyelidikan mengenai kayu putih telah dilakukan untuk mengetahui apakah ia berkesan dalam membunuh virus betacorona. Hasilnya menjanjikan. Namun, beberapa pemerhati mengatakan bahawa walaupun SARS-Cov-2, penyebab Covid-19, adalah milik keluarga betacorona, ia adalah jenis baru sehingga perlu disiasat lebih lanjut.

Di samping itu, beberapa kajian mengenai kayu putih dilakukan di peringkat makmal. Ini bermaksud bahawa belum terbukti apakah ia berkesan membunuh coronavirus pada manusia.

Eucalyptus juga biasa digunakan sebagai topikal, bukan untuk diminum. Kandungan minyak pati di dalamnya banyak digunakan dalam pelbagai produk. Salah satunya ialah minyak telon untuk bayi.

Beberapa produk minyak telon ditambah dengan bahan aktif eucalyptus. Siaran akhbar yang diterima oleh Guesehat dari My Baby (20/5) mengatakan bahawa produk minyak telon mereka mengandungi 80-85% daripada sebatian 1,8 cineol (eucalyptol) yang mempunyai faedah penting sebagai antimikroba, dan juga antivirus, termasuk korona virus. Perkembangan produk ini sesuai dengan hasil ujian makmal oleh Balitbangtan yang menunjukkan bahawa kayu putih mampu menghalang penyebaran virus 80-100%.

Hingga kini belum ada penawar untuk COVID-19, jadi intervensi perubatan memfokuskan diri pada pengurusan gejala, dan dalam kes yang teruk memerlukan sokongan ventilator. Dalam keadaan apa pun, anda tidak boleh mengubati sendiri gejala Covid-19, apalagi yang teruk. Sebaik sahaja terdapat gejala sesak nafas, anda harus segera mendapatkan bantuan perubatan.

Walau bagaimanapun, jika hanya gejala ringan, minyak pati kayu putih dapat digunakan untuk membantu melegakan gejala. Gosokkan minyak pati yang mengandungi kayu putih atau minyak pati lain di dada atau badan anda. Minyak pati juga boleh digunakan untuk penyedutan wap. Sekurang-kurangnya penyedutan ini dapat mengatasi tekanan dan kegelisahan.

Baca juga: Ingin Meringankan Gejala Alergi? Gunakan 5 Minyak Penting Ini!

Rujukan:

Becker, S. (2017). "Minyak pati dan Coronavirus" Tisserand Institute.

Mcgill.ca. Pengetahuan penting mengenai minyak pati dan kovid-19.