Cara Membuat Luka Kering Dengan Cepat - GueSehat

Kulit kita pasti cedera, sama ada luka ringan hingga serius kerana kecederaan, kemalangan, pembedahan, atau perkara lain. Sekiranya kulit sudah cedera, siapa yang tidak mahu kering dan cepat sembuh? Lalu, bagaimana membuat luka cepat kering? Lihat petua berikut, kawan-kawan!

Bagaimana Luka Boleh Sembuh?

Sebelum mengetahui cara mengeringkan luka dengan cepat, anda juga perlu mengetahui bahawa luka dapat sembuh secara beransur-ansur. Semakin kecil luka, semakin cepat luka akan sembuh. Semakin besar atau lebih dalam luka, semakin lama diperlukan untuk sembuh.

Beberapa luka mungkin berdarah. Namun, tidak semua luka berdarah, seperti luka bakar atau ketika kulit menusuk. Pada luka yang berdarah, darah akan membeku dalam beberapa minit atau kurang. Gumpalan darah ini mengering dan membentuk keropok atau lapisan seperti kerak.

Setelah kudis terbentuk, sistem imun akan melindungi luka daripada bakteria atau kuman. Ini untuk mengelakkan jangkitan. Selain itu, luka mungkin sedikit bengkak, kelihatan merah, atau merah jambu, dan lembut. Malah, anda mungkin melihat cecair yang jelas pada luka.

Cecair jernih ini akan menjaga kebersihan kawasan kulit yang cedera. Jadi, tahap kulit dari yang pertama cedera hingga akhirnya dilapisi dengan cecair jernih boleh berlangsung dari 2 hingga 5 hari. Selepas itu, peringkat seterusnya adalah pertumbuhan dan pengembangan tisu baru pada kulit.

Selama 3 minggu ke depan setelah kulit cedera, badan akan memperbaiki saluran darah yang rosak. Kemudian, rangkaian baru akan berkembang. Bukan hanya itu, sel darah merah juga akan membentuk kolagen sebagai asas tisu kulit baru. Luka yang dipenuhi dengan tisu baru disebut tisu granulasi.

Kulit baru akan terbentuk di atas tisu granulasi. Apabila luka sembuh, kulit yang cedera akan ditarik sehingga luka menjadi lebih kecil. Selain itu, luka mungkin gatal. Namun, lama-kelamaan, luka akan sembuh dan bahkan boleh meninggalkan parut.

Parut ini boleh hilang dan memakan masa selama 2 tahun. Walaupun begitu, beberapa bekas luka tidak dapat hilang begitu sahaja. Sekiranya luka hanya melukai lapisan kulit atas, anda mungkin tidak akan mengalami parut. Namun, jika luka lebih dalam, kulit cenderung meninggalkan bekas luka.

Cara membuat luka cepat kering

Kulit memang boleh cedera akibat kecederaan, pembedahan, atau perkara lain. Sekiranya kulit terluka, apa yang boleh dilakukan? Ayuh, lihat cara berikut agar luka cepat kering, geng!

  • Sebelum membersihkan luka, pastikan anda mencuci tangan terlebih dahulu. Selepas itu, bersihkan kotoran yang melekat pada luka dengan air yang mengalir. Gunakan sabun di sekitar tepi luka dan terus membilas kawasan yang cedera sehingga kotoran yang tersekat pada luka itu hilang. Elakkan membilas luka dengan isopropil alkohol, hidrogen peroksida, dan yodium cair.
  • Tekan perlahan-lahan luka dengan kain kasa, kain, atau tuala bersih selama 1-2 minit untuk menghentikan pendarahan. Sekiranya pendarahan berhenti, gunakan kain kasa yang tidak melekat untuk melindungi luka. Namun, jika pendarahan tidak berhenti, segera berjumpa doktor.
  • Tukar kain kasa untuk menutup luka setiap hari. Ini akan menjaga kebersihan luka. Sekiranya pembalut luka menjadi kotor atau basah, ganti secepat mungkin. Sebaiknya tutup luka sehingga sembuh sepenuhnya. Luka akan sembuh lebih cepat sekiranya luka tetap lembap.
  • Jangan menggaru luka walaupun terasa gatal. Sekiranya anda menggaru luka, ini akan membuka kembali luka dan melambatkan proses penyembuhan.
  • Untuk mengurangkan gatal-gatal, cuba sapukan losyen ke kawasan di sekitar luka. Selain menggunakan losyen, cubalah juga menggunakan ketulan ais untuk melegakan gatal.
  • Rujuk doktor sekiranya luka tidak sembuh selepas 3 minggu. Doktor akan memberikan salap, ubat-ubatan, atau suplemen sokongan. Anda juga boleh mengambil ubat atau suplemen sokongan yang dapat mempercepat proses penyembuhan luka, seperti Inbumin.
  • Pastikan juga bahawa anda telah menggunakan nutrisi seimbang kerana badan memerlukan nutrien untuk menyokong proses penyembuhan luka.
  • Makan makanan yang kaya dengan vitamin C untuk membuat kolagen. Selain vitamin C, anda juga boleh makan sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi vitamin A dan zink.

Sekarang, anda tahu bagaimana mengeringkan luka dengan cepat, bukan? Jangan lupa lakukan kaedah di atas jika anda mahu luka anda cepat kering!

Sumber:

Medline Plus. Bagaimana luka sembuh .

Saluran Kesihatan yang Lebih Baik. Luka - bagaimana merawatnya .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found