Penyebab Keputihan | saya sihat

Keputihan adalah salah satu masalah yang paling biasa dialami oleh wanita usia reproduktif. Sebabnya sebahagiannya kerana kebanyakan wanita Indonesia hanya memperhatikan kecantikan luar dan lupa menjaga kecantikan dalaman mereka, termasuk kawasan tubuh yang tertutup.

dijelaskan dr. Dinda Derdameisya, Sp.OG, a Pakar Sakit Puan, semasa pandemik COVID-19, tren sukan di talian meningkat. "Wanita, setelah bersenam, lupa menukar seluar sukan mereka untuk menjadikan kawasan feminin lebih lembab," jelas Dr Dinda di Intimate Virtual Launch Mainstay Femine Care, baru-baru ini.

Baca juga: 5 Makna Warna Cairan Vagina

Penyebab Keputihan pada Wanita

Data WHO menunjukkan, keputihan dialami oleh sekitar 60% wanita berusia 15-22 tahun, dan 40% pada usia 23-45 tahun. Sementara di Indonesia, sekitar 75% wanita mengalami keputihan. Jumlah yang lebih tinggi ini disebabkan oleh tahap kelembapan yang tinggi.

Data dari Persatuan Ginekologi Obstetrik Amerika terungkap, dengan peningkatan BMI atau kegemukan, tubuh wanita mudah terkena keputihan yang disebabkan oleh bakteria dan kulat.

"Peningkatan berat badan menjadikan kelembapan kawasan wanita lebih tinggi dan risiko keputihan menjadi tinggi. Keputihan adalah masalah bagi wanita dari semua peringkat usia, bermula sebelum haid atau semasa kehamilan, ”jelas dr. Dinda.

Selain berat badan, tekanan juga menjadi pencetus keputihan. Keputihan yang disebabkan oleh tekanan biasanya disebabkan oleh ragi atau jangkitan yis candida berulang.

Sebab lain ialah kebanyakan wanita tidak tahu membasuh kawasan wanita dengan betul, dari depan ke belakang. Selepas mencuci, pastikan kawasan feminin dijaga kering dengan tisu yang tidak berbau dan tidak mudah terkoyak, atau tuala bersih yang digunakan secara peribadi.

"Jika anda menggunakan tuala, pastikan setelah menggunakan tuala itu dikeringkan kerana jika tidak, tuala boleh mengundang bakteria," tambah Dr. Dinda.

Baca juga: Keputihan pada wanita, apa yang menyebabkannya?

Mengekalkan pH Faraj Normal

Mencegah keputihan juga memberi perhatian kepada pH normal pada vagina. Yang terbaik adalah menjaga pH vagina seimbang, iaitu antara 3-5. Sekiranya pH meningkat, ia akan menjadi beralkali dan menjadikan bakteria mengganggu faraj berkembang.

Salah satu cara untuk mengekalkan pH vagina adalah dengan cecair yang mengandungi asid laktik dan laktoserum. Kedua-duanya berfungsi untuk mengimbangkan tahap pH vagina. Anda tidak perlu bersusah payah mencarinya, kerana beberapa produk pembersih kawasan feminin sudah mengandungi dua bahan ini.

"Tidak dianjurkan membersihkan vagina dengan tisu basah untuk bayi atau sabun bayi, kerana fungsinya berbeza. Walaupun untuk bayi, fungsinya bukan untuk kawasan feminin, ”jelas dr. Dinda.

Potong Velayati, Pengurus Produk Kumpulan DKT Indonesia menambah, pembersih khas untuk kawasan wanita atau kebersihan feminin menjadikan wanita lebih yakin.

"Terutama semasa pandemi ini, jangan biarkan masalah kesihatan membawa anda ke rumah sakit. Kesihatan dan kebersihan kawasan kewanitaan harus selalu dijaga agar tidak menyebabkan jangkitan saluran kencing, yang bermula dengan keputihan, ”jelasnya.

Dalam melancarkan produk barunya, Andalan memperkenalkan produk dalam bentuk tisu basah untuk kebersihan wanita. Tisu khas ini mengandungi asid laktik dan laktoserum yang dapat membersihkan kawasan wanita secara optimum.

"Ulasan jurnal Perpustakaan Perubatan Nasional 2011 mendedahkan bahawa penggunaan produk kebersihan wanita yang mengandungi asid laktik dan laktoserum dapat membantu mencegah Vaginosis bakteria, "tulis Cut Vellaati.

Baca juga: Elakkan Makanan dan Minuman Ini Sehingga Faraj Anda Tidak Bau Dan Jangkitan

Sumber:

Webinar Pelancaran Maya Intimate Mainstay Femine Care, 5 November 2020


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found