Aktiviti untuk Mengoptimumkan Pembangunan Otak Bayi - GueSehat.com

Otak adalah salah satu organ yang paling kompleks dalam tubuh manusia dan dapat terus berkembang ketika kita belajar atau mengalami perkara baru. Penting bagi Ibu dan Ayah untuk mengoptimumkan perkembangan otak bayi. Lalu, bagaimana dan aktiviti apa yang boleh dilakukan?

Perkembangan Otak Bayi Hingga Umur Berapa?

Otak manusia mempunyai 3 bahagian utama, iaitu batang otak dan otak kecil, sistem limbik, dan korteks serebrum. Bahagian otak dan otak kecil menghubungkan otak ke saraf tunjang, mengawal pernafasan, degupan jantung, tekanan darah, keseimbangan, dan refleks badan.

Sistem limbik, yang berada di atas batang otak, mengekalkan pelbagai fungsi tubuh, seperti emosi, perasaan dahaga, kelaparan, dan ingatan. Walaupun korteks dibahagikan kepada pelbagai bahagian, masing-masing mempunyai fungsinya sendiri. Lobus oksipital, misalnya, bertanggungjawab untuk penglihatan.

Lob temporal bertanggungjawab untuk pendengaran, bahasa, dan interaksi sosial. Lobus frontal berfungsi untuk ingatan, pengaturan diri, perancangan, dan penyelesaian masalah. Lobus parietal bertanggungjawab untuk merasa sakit, tekanan, panas, atau sejuk.

Otak bayi telah berkembang sejak dia masih dalam kandungan. Pada trimester pertama, sambungan saraf yang dibina menjadikan bayi bergerak di dalam rahim. Pada trimester kedua, lebih banyak sambungan saraf dan tisu otak terbentuk. Korteks serebrum mula bersiap untuk belajar pada trimester ketiga.

Kemudian setelah bayi dilahirkan, dia dapat mendengar dan melihat. Otak tidak berhenti di situ dan akan terus tumbuh dan berkembang. Sebenarnya, ramai pakar percaya bahawa otak baru akan benar-benar "matang" pada usia 25 tahun.

Bagaimana untuk Mengoptimumkan Perkembangan Otak Bayi?

Sebagai ibu bapa, anda pasti tertanya-tanya bagaimana mengoptimumkan perkembangan otak bayi anda. Cara paling berkesan untuk menyokong perkembangan otak bayi adalah berinteraksi dengan anak kecil anda dan melakukan aktiviti yang menyokong perkembangan otak bayi.

Aktiviti berikut dapat dilakukan untuk mengoptimumkan perkembangan otak bayi!

  • Semasa berinteraksi, memegang, atau bermain dengan anak kecil anda, pastikan anda menjaga hubungan mata dengannya. Aktiviti ini baik untuk perkembangan penglihatan bayi.
  • Luangkan masa untuk menukar lampin si kecil untuk memperkenalkan bahagian tubuhnya.
  • Jemput si kecil anda untuk berbual dan pastikan nada anda lembut. Ini akan membolehkan bayi anda meniru suara dan pergerakan anda, dan membantunya belajar bercakap.
  • Ibu juga boleh mengajak anak kecil anda bermain bersembunyi. Aktiviti ini dilakukan untuk membuat bayi berfikir bahawa objek boleh hilang dan dapat dijumpai semula.
  • Setiap kanak-kanak tumbuh dan berkembang secara berbeza. Jangan menggunakan bahasa yang tidak baik ketika berbual dengan anak kecil anda, kerana bayi mempunyai perhatian penuh dan dapat merasakan emosi lebih baik daripada orang dewasa. Sebagai tambahan, jika anda menggunakan ayat-ayat negatif kepada anak anda, ini dapat mengurangkan keyakinan dirinya.
  • Jemput si kecil anda untuk menyanyi bersama Ibu. Aktiviti ini dilakukan untuk memperkenalkan si kecil anda untuk menenangkan dan membina kemampuan deria.
  • Membaca buku dengan anak kecil anda juga boleh menjadi aktiviti yang dapat dilakukan untuk mengoptimumkan perkembangan otak bayi. Para saintis mendapati bahawa bayi berusia 8 bulan dapat belajar bahasa dan mengenali susunan kata-kata dalam dongeng atau cerita ketika membacanya 2-3 kali berturut-turut.

Aktiviti di atas boleh dilakukan oleh Ibu atau Ayah untuk mengoptimumkan perkembangan otak bayi, anda tahu. Oh ya, jika anda ingin mengemukakan soalan atau berkongsi pengalaman dengan Ibu atau Ayah, jangan lupa menggunakan ciri Forum dalam aplikasi Rakan Hamil, OK! (TI / AS)

zat_nutrien_th__make_children_smart

Sumber:

Kelahiran Kehamilan & Kesihatan Bayi Secara Langsung. 2017. Bagaimana otak bayi anda berkembang .

Ibu Bapa Menangis Pertama. 2018. Perkembangan otak bayi-bagaimana menyokong pertumbuhan otak yang sihat.

Kesihatan Mental Harian. Pada usia berapa otak berkembang sepenuhnya?

Ibu bapa. 50 Cara Mudah untuk Menjadikan Bayi Anda Lebih Cerdas .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found