Kesan Positif dan Negatif Minuman keras

"Segelas air lebih baik daripada sebotol minuman keras."

Terdapat corak pemikiran Apa yang salah di kebanyakan masyarakat kita ialah menyelesaikan masalah dengan menambah masalah. Sering kali ketika masalah kehidupan menjadi semakin sukar dan jalan keluar untuk menyelesaikannya tidak datang, langkah praktikal yang banyak diambil adalah dengan mengambil minuman keras.

Memang, jika dibandingkan dengan negara lain, terutama di negara barat, pengambilan alkohol bukanlah perkara yang pantang larang. Di sana, minuman keras menjadi bahagian yang tidak dapat dipisahkan memandangkan kesannya untuk memanaskan badan. Secara amnya, minuman keras dibahagikan kepada 3 kumpulan, termasuk:

  • Kumpulan A: Kumpulan minuman beralkohol ini adalah kumpulan dengan kandungan alkohol antara 1-5 peratus. Contohnya bir.
  • Kumpulan B: Minuman keras yang termasuk dalam kategori ini adalah minuman keras dengan kandungan alkohol 5-20 peratus. Contohnya ialah martini dan anggur.
  • Kumpulan C: Kumpulan minuman keras ini mempunyai kandungan alkohol antara 20-50. Contohnya termasuk wiski dan brendi.

Untuk peraturan di Indonesia yang berkaitan dengan peredaran dan penjualan minuman keras, itu telah diatur dalam Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia nomor 86 / Men.Kes / Per / IV / 77. Walau bagaimanapun, masih ramai yang mendapati peredaran minuman keras haram. Sebenarnya, bukan sahaja kelas atau kumpulan minuman keras A, B, dan C beredar, tetapi juga minuman keras oplosan banyak dijumpai dan diperdagangkan.

Minuman keras sendiri secara amnya memberi kesan positif dan negatif kepada orang yang memakannya. Walau bagaimanapun, jumlah kesan negatif jauh lebih besar daripada kesan positif.

Beberapa kesan positif yang telah dikaji oleh beberapa pakar, termasuk dari Belanda dan England, mengatakan bahawa alkohol dapat mengurangkan risiko penyakit jantung, diabetes jenis 2, strok, dan demensia pikun. Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa kesan ini hanya akan berlaku jika dosnya tepat, tidak kurang dan tidak lebih.

Sekiranya minuman keras dimakan secara berlebihan, maka kesan positif di atas sebenarnya akan berubah menjadi kesan negatif. Dan ini terbukti bahawa sejumlah penyakit telah dirasakan oleh orang yang mengonsumsi alkohol secara berlebihan.

Tidak hanya berkaitan dengan kesihatan, kesan meminum alkohol juga mengakibatkan mabuk atau kehilangan kesedaran, sehingga mengakibatkan tindakan jenayah yang akan membahayakan dan membahayakan orang lain. Tidak hairanlah jika beberapa kes, seperti rogol, pembunuhan, dan pergaduhan, disebabkan oleh minuman ini.

Kesan negatif minum alkohol termasuk:

1. Kecacatan pada Janin

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan sejumlah minuman beralkohol boleh menyebabkan kecacatan kelahiran pada bayi. Pakar kesihatan masih menasihatkan wanita hamil untuk tidak meminumnya, terutamanya jika anda berada dalam 3 bulan pertama kehamilan. Ini dilakukan untuk mengelakkan kelahiran pramatang atau keguguran.

2. Osteoporosis

Penyakit osteoporosis tidak diingini, kerana boleh menyebabkan hilang upaya kekal dan kematian akibat patah tulang. Dengan mengambil minuman keras, seseorang akan lebih mudah terkena osteoporosis. Ini berlaku kerana alkohol dapat menguruskan simpanan kalsium dalam badan.

3. Kerosakan sistem pencernaan

Minum alkohol dalam jangka masa panjang akan sangat berisiko untuk keradangan kronik saluran pencernaan. Perut dapat mengalami kelainan, termasuk usus yang selnya dapat berubah menjadi sel ganas.

4. Hati bengkak

Penyelidikan menunjukkan bahawa 10-20 peratus penyakit hati boleh berlaku kerana pengambilan alkohol. Ini berlaku kerana alkohol memicu hati untuk bekerja lebih keras untuk menyaring cecair. Akibatnya, hati mengalami pembengkakan kerana mengandungi banyak cairan di dalamnya.

5. Kerosakan otak

Kerosakan otak yang disebabkan oleh minum alkohol adalah penurunan fungsi otak. Risiko kemurungan dan kekecewaan juga meningkat.

6. Mempercepat menopaus

Salah satu perkara yang menjadikan organ pembiakan tidak berjalan dengan optimum adalah kerana mereka biasanya mengambil minuman keras. Oleh itu, menopaus pada wanita akan berlaku lebih cepat kerana minum berlebihan.

Berdasarkan penjelasan di atas, cadangan dari pengarang adalah bahawa lebih baik menjauhi alkohol. Untuk mendapatkan faedah untuk tubuh, anda masih boleh mengambil makanan dan minuman lain yang tentunya tidak memberi kesan negatif seperti minum alkohol.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found