Masalah diabetes dan kesuburan - guesehat.com

Sekiranya anda dan pasangan anda menjalani program kehamilan, dan telah mencuba seberapa banyak yang mungkin tetapi belum berjaya, cuba periksa gula darah dengan pasangan anda. Dipetik dari semula jadi- kesuburan-info.comApabila bilangan penghidap diabetes jenis 2 meningkat, ternyata gangguan kesuburan semakin banyak dijumpai. Menurut American Diabetes Association (ADA), di Amerika Syarikat terdapat lebih daripada 200,000 kes baru diabetes jenis 2 yang didiagnosis setiap tahun, dan tambahan 2,4% adalah diabetes jenis 1 pada kanak-kanak. Mungkinkah ada kaitan kuat antara diabetes dan kemandulan pasangan yang sudah berkahwin?

Ternyata jawapannya adalah: ya. Diabetes bukanlah penyebab kesukaran untuk hamil, tetapi dalam banyak kes, terutama di kalangan wanita, mereka dapat hamil dengan mudah walaupun mereka menghidap diabetes, tetapi tidak dapat mengekalkan kehamilan. Tahap gula dalam darah yang tinggi menyebabkan embrio gagal melekat pada rahim, jadi seorang wanita keguguran sebelum dia menyedari bahawa dia hamil.

Dalam kes ini, diabetes tidak menghalang persenyawaan, tetapi gagal untuk mengekalkan kehamilan yang berterusan. Tahap glukosa yang tinggi telah dilaporkan menyumbang kepada peningkatan keguguran 30-60% pada wanita, menurut data ADA.

Baca juga: Mengenai Keguguran dan Cara Mengatasi Kesan Emosi

Walaupun janin berjaya berkembang di rahim diabetes, ada risiko lain yang menanti:

  • Peningkatan risiko kecacatan kelahiran disebabkan kerosakan sel embrio oleh gula darah tinggi.
  • Bayi dilahirkan dengan berat badan berlebihan (lebih dari 4 kg) jadi mereka mesti bersalin secara pembedahan caesar.
  • Peningkatan risiko diabetes kehamilan pada ibu, yang boleh menyebabkan masalah kesihatan lain bagi ibu dan bayi.

Merancang kehamilan pada wanita yang menghidap diabetes

Pasangan yang sudah berkahwin, dengan satu atau kedua-duanya menghidap diabetes, dan sedang merancang kehamilan, harus mengetahui perkara berikut:

  1. Tahap gula mempengaruhi hormon kesuburan

Selain menyukarkan embrio untuk melekat, kadar glukosa yang terlalu tinggi juga dapat mempengaruhi kadar hormon di seluruh tubuh termasuk estrogen, progesteron dan testosteron yang diperlukan agar kehamilan dapat terjadi. Itulah sebabnya mengawal kadar gula dalam darah sangat penting untuk kesuburan.

  1. Kencing manis jenis 1 lebih teruk

Berbanding dengan diabetes jenis 2, diabetes jenis 1 jauh lebih berbahaya bagi wanita hamil dan janin yang dikandungnya. Perlu pemantauan rapi dalam mengawal gula darah dengan insulin. Manakala pada penderita diabetes jenis 2, gula darah sering dapat dikendalikan dengan perubahan diet dan banyak latihan.

  1. Kembalikan berat badan ke tahap normal

Menurunkan berat badan adalah langkah penting dalam mengawal gula dalam darah. Semakin gemuk seseorang yang menghidap diabetes, semakin sukar untuk mengawal kadar gula. Biasanya doktor akan menyasarkan tahap gula rata-rata dalam 3 bulan dengan ujian HbA1c. Nilai normal atau jangkaan ujian HbA1c sekurang-kurangnya 6.5. Semasa merancang kehamilan, sasaran gula darah dalam 3-6 bulan terakhir, semestinya baik. Semakin lama tahap gula dalam darah dikawal, semakin baik, memberi peluang kepada tubuh untuk bersiap sedia untuk hamil.

Baca juga: Inilah Cara Obesiti Boleh Menyebabkan Kematian

Sekiranya lelaki yang menghidap diabetes

Lelaki juga boleh mengalami masalah kemandulan kerana kadar gula yang tinggi. Biasanya masalah pada lelaki dengan diabetes adalah mengalami ejakulasi retrograde, di mana sperma memasuki pundi kencing, sehingga mustahil untuk sampai ke organ pembiakan wanita. Masalah lain adalah disfungsi ereksi akibat diabetes.

Tetapi masih ada satu gangguan pembiakan yang lebih berbahaya pada lelaki akibat diabetes, iaitu kerosakan DNA. Menurut kajian yang dikeluarkan oleh Dr. Ishola Agbaje dari Kumpulan Penyelidikan Reproduktif di Queen's University di Belfast, mengatakan diabetes boleh menyebabkan kerosakan DNA serius pada sperma yang dapat mencegah kehamilan, dan mengakibatkan kematian atau cacat lahir. Jumlah cairan sperma pada lelaki diabetes juga jauh lebih rendah, iaitu hanya 2.6 ml berbanding lelaki tanpa diabetes, yang rata-rata 3.3 ml.

Baca juga: Kesan Diabetes Terhadap Kesuburan Lelaki

Walaupun akibatnya tidak ringan, anda dan pasangan tidak boleh putus asa ketika berusaha hamil. Perkara yang paling penting adalah memahami semua risiko kehamilan akibat diabetes, dan memahami bahawa mengawal kadar gula pada tahap normal dapat mengurangkan semua risiko ini. Mempunyai kadar gula darah yang normal juga membuka pintu kehamilan yang selamat dan bayi yang sihat.

Anda disyorkan untuk berjumpa dengan ahli endokrinologi selain pakar kandungan anda untuk memastikan diabetes anda terkawal beberapa bulan sebelum cuba hamil dan juga semasa mengandung. Dengan rancangan yang dipikirkan dengan baik dan kehendak yang kuat untuk membuat perubahan gaya hidup sihat, pasangan dengan diabetes dapat memiliki anak yang sihat. (AY)